Älä kysy näitä kysymyksiä kesän sukujuhlissa, jos haluat antaa itsestäsi hyvän kuvan.

5 kysymystä: Ethän utele näitä asioita sukujuhlissa?

Älä ole se sukulainen, joka pahoittaa toisen mielen uteluillaan.

Mitä tutumpia sukulaiset ovat, sitä rennompaa jutustelukin on. Harvemmin nähtävien sukulaisten kanssa keskustellessa kannattaa harkita ennen kuin esittää kovin henkilökohtaisia kysymyksiä, sillä vaikka kysymyksen esittäjä ei tarkoittaisi pahaa, voi hän syystä tai toisesta aiheuttaa ikävän mielialan viattomilta tuntuvilla uteluillaan.

Aina varmoja puheenaiheita ovat sää, kesäsuunnitelmat, harrastukset, mitä ihminen on viime aikoina tehnyt sekä itse juhlat ja niiden tarjoilut – kunhan et ihmettele, miksei esimerkiksi alkoholi tai tietyt ruoat maistu.

Näitä viittä kysymystä sen sijaan ei kannata esittää.

Lue myös: Neljä sukupolvea samalla kesämökillä – näin yhteiselo sujuu rinnakkain

1. Valmistuneelta: Mikä sinusta tulee isona?

Tulevaisuuden suunnitelmien utelu ahdistaa, jos nuori ei itsekään vielä tiedä, mitä haluaisi tehdä tai minne hakea opiskelemaan. Kysymys esitetään vastavalmistuneelle todennäköisesti useamman kerran juhlien aikana, joten sinulla on hyvä sauma tehdä positiivinen vaikutus ja kysyä jotain muuta.

Kysy mieluummin: nuoren kesäsuunnitelmista tai harrastuksista ja kiinnostuksenkohteista.

Lue myös: Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle? Tapakouluttaja ja ylioppilas vastaavat

Utelias sukulainen kyselee töykeitä kysymyksiä

2. Sinkulta: Joko olet puolison löytänyt?

Sinkusta voi tuntua, että ainoa kiinnostava asia hänen elämässään on sukulaisen mielestä mahdollinen seurustelukumppani – ei hän itse. Kysymykset mahdollisesta seurustelukumppanista voivat tuoda apean fiiliksen, sillä sinkulla voi olla takanaan ero, puolison löytäminen voi olla haastavaa tai sitten tuoreesta Tinder-tuttavuudesta ei vain tee mieli kertoa vielä kaikille.

Kysy mieluummin: sukulaisen työstä, asunnosta, lemmikistä tai matkoista, joita tämä on mahdollisesti tehnyt.

Lue myös Anna.fi:stä: Sinkku, näin torppaat nolot utelut

3.  Pariskunnalta: Milloin juhlitaan häitä?

Suhde voi olla orastava eikä pari ole vielä käynyt keskustelua aiheesta, parisuhde voi olla epävakaalla pohjalla tai sitten he eivät halua ylipäätään mennä naimisiin. Joka tapauksessa, saat kysymykseesi vastauksen jos tai kun kutsu tipahtaa postiluukusta.

Kysy mieluummin: pariskunnalta voi kysyä samoja kysymyksiä kuin sinkultakin.

Lue myös: Pukeudu hyvin, ota siivooja, jaa rahat… Näin hoidat parisuhdettasi kuin ranskalaiset

4. Pariskunnalta: Milloin hankitte lapsia?

Lastenhankinta on hyvin henkilökohtainen aihe ja lapsista kysyvä sukulainen voi aiheuttaa tietämättään sisäisen tunnemyrskyn. Vaikeudet saada lasta, keskenmeno tai terveysongelmat eivät näy päällepäin. Samoin suhdeongelmat, epävarmuus oikeasta ajankohdasta tai ylipäätään epätietoisuus lastenhankinnasta voi aiheuttaa stressiä ilman aiheeseen liittyviä uteluitakin.

Lue myös: Perhe-elämä ei houkuttele enää suomalaisia nuoria – johtuuko se tästä yhdestä asiasta?

5. Keneltä tahansa: Ulkonäköön liittyvät kysymykset tai huomautukset

Syitä hoikkuuteen tai kertyneihin kiloihin on erittäin epäkohteliasta kysyä. Ihmiset ovat luonnostaan erikokoisia eikä toisen ulkonäön päivittely tuo kuin pahan mielen. Ulkonäön muuttumisen taustalla voi olla sairaus tai muuttunut elämäntilanne, josta sukulainen ei halua puhua.

Kysy mieluummin: kehu asuvalintaa ja kysy, mistä asu on hankittu.

Lue myös: Jenni Haukio pukeutumisesta: ”Etiketin rikkominen ei ole rohkeaa, vaan silkkaa epäkohteliaisuutta”

Keskustelu

Älä myöskään kysy työttömältä, joko töitä on löytynyt. Jos on löytynyt, kuulet asiasta varmasti jossain vaiheessa, ja jos ei ole löytynyt, työtön tietää kyllä olevansa yhteiskunnan pohjasakkaa ja haluaa juhlissa olla kertaamatta asiaa mahdollisesti useankin kyselijän kanssa.

Kommentoi juttua: 5 kysymystä: Ethän utele näitä asioita sukujuhlissa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X