Manipulointia voi olla vaikea huomata.

Sinua saatetaan manipuloida tietämättäsi – tunnista 7 yleistä manipulointitekniikkaa!

Etenkin psykopaatit ovat niin taitavia manipuloijia, ettei itselle tapahtuvaa manipulointia aina edes tajua. Tieto auttaa manipuloinnilta suojautumisessa.

Manipuloiminen ja toiseen vaikuttaminen eivät ole aina huono asia. Psykopaatit ympärilläni – Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi -kirjassaan yrityselämän konsultti, kouluttaja ja kirjailija Thomas Erikson kertoo, että kaikissa ihmissuhteissa vaikutetaan ja ylipuhutaan toista jonkin verran.

Harmiton toiseen vaikuttaminen muuttuu haitalliseksi manipuloinniksi, kun tavoite on vilpillinen ja se yritetään saavuttaa huijaamalla ja valehtelemalla.

”Manipulointi ilmenee monessa muodossa. Manipuloija voi esimerkiksi käyttää heikkouksiasi sinua vastaan. Jos olet riippuvainen muista ihmisistä ja haluat ylläpitää useita ihmissuhteita, manipuloija voi yrittää eristää sinut muista. Jos pelkäät konflikteja, hän voi yrittää aloittaa riidan saadakseen sinut perääntymään”, Erikson kertoo Kotiliedelle.

”Yksi yleinen tekniikka on aiheuttaa henkilölle huono omatunto jostakin. Ja tietysti valehtelu.”

Älä lankea näihin 7 manipulontitekniikkaan!

Kirjassaan Erikson listaa erilaisia yleisesti käytettyjä tekniikoita, joilla sinua voidaan manipuloida. Tekniikoita voidaan käyttää myös samanaikaisesti.

1. Mielivaltainen positiivinen vahvistaminen

Kuvittele saavasi paljon kehuja esimerkiksi pomoltasi. Kehujen siivittämänä teet töitä ahkerasti saadaksesi lisää hyvää palautetta. Pomosi pysyy kuitenkin hiljaa. Koet olosi epävarmaksi, pohdit etkö olekaan kehujen arvoinen. Vian täytyy olla sinussa, joten teet töitä vielä ahkerammin. Jonkin ajan kuluttua pomosi avaa yhtäkkiä sanaisen arkkunsa ja vyöryttää sinut ylitsevuotavilla kehuilla.

Mielivaltaisessa positiivisessa vahvistamisessa manipuloija antaa toisinaan positiivista palautetta ja toisinaan taas ei, ja palautteen vastaanottaja tulee positiivisesta palautteesta riippuvaiseksi.

2. Rakkauspommitus

Rakkauspommituksen kohteeksi joutunut manipuloijan läheinen saa kuulla olevansa mahtavin luomus koko maapallolla. Manipuloija saattaa kertoa, ettei milloinkaan ole tavannut ketään kaltaistasi ja hän haluaa viettää loppuelämänsä sinun kanssasi. Pää kannattaa pitää kuitenkin kylmänä. Jos jonkin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on.

Ennen pitkään suitsutus loppuu ja sinua aletaan arvostella asioista, joita toinen on aiemmin ylistänyt.

3. Negatiivinen vahvistaminen

Negatiivisessa vahvistamisessa manipuloija yksinkertaisesti lopettaa tekemästä jotain sellaista, mistä et pidä samalla, kun alat tehdä jotain sellaista, josta hän pitää.

4. Käsittämättömät sumuverhot

Manipuloija siirtää näkökulman oikeasta asiasta siihen, että sinussa on jotain vialla. Epäilet esimerkiksi, että kumppanisi on uskoton ja haluat keskustella asiasta, mutta manipuloija kiistaa kaiken ja kääntää huomion sinuun ja sinun virheisiisi ja puutteisiisi.

5. Kolmiodraama

Kolmiodraamassa manipuloija luo itsensä, sinun ja kolmannen osapuolen välille asetelman. Hän voi esimerkiksi puhua jatkuvasti työkaveristaan ja kehua tätä ominaisuuksista, jotka ovat päinvastaisia kuin omasi.

6. Kaasuvalotekniikka

Tekniikassa on kyse hämmentämisestä. Psykopaatti sanoo yhtä yhtenä päivänä, toista toisena ja kolmantena kiistää sanoneensa mitään. Lopulta et enää tiedä, mitä on sanottu ja mitä ei. Tilanne muuttuu sekavaksi ja sekoittaa pääsi, kun alat kyseenalaistaa itseäsi.

7. Rikkumaton hiljaisuus

Jokin, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, on suututtanut manipuloijan, ja hän on lakannut puhumasta sinulle. Manipuloija vaikenee, poistuu paikalta eikä vastaa kysymyksiin. Hiljaisuus on rangaistus siitä, että olet manipuloijan mielestä käyttäytynyt väärin.

Lähde: Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni – Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena)

Entä, jos on tullut manipuloiduksi?

Monet psykopaatit ovat manipuloinnissa niin hyviä, että manipulointia on vaikea huomata, kun se tapahtuu.

“Tapaan usein ihmisiä, jotka sanovat, että heiltä kesti kaksikymmentä vuotta tajuta, mikä ongelma oli”, Erikson sanoo.

Paras tapa suojautua manipuloinnilta onkin tieto. Kun tiedät, miltä manipulointi näyttää, huomaat sen paremmin. Mitä enemmän tiedät manipuloinnista, sitä paremmin hallitset tilanteen.

Manipulointi tuntuu ikävältä.

Myös omien tunteiden tarkastelu auttaa. Jos jokin tuntuu pahalta, se on sitä.

Erikson neuvoo dokumentoimaan kaiken, jos joudut manipuloiduksi. Kun sinulla on todisteita, toimi heti.

“Manipuloija jatkaa niin kauan, kunnes paljastat hänen käytöksensä. Haasta manipuloija ja vaadi muutoksia heti. Jos se ei auta, jätä manipuloija ja lähde.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sinua saatetaan manipuloida tietämättäsi – tunnista 7 yleistä manipulointitekniikkaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X