Miksi aurinko ruskettaa ihon mutta haalistaa hiukset? Vastaus auringonpalvojia mietityttävään kysymykseen löytyy soluista

Hiukset tarvitsevat yhtä lailla aurinkosuojaa, vaikka ne vaalentuvat ja haalistuvat auringossa, toisin kuin iho. Mutta mistä tämä eroavaisuus oikein johtuu?

Aurinkokauden alkaessa on syytä ottaa taas auringolta suojautuminen vakavasti. Auringon UV-säteilylle altistuminen lisää aina ihosyövän riskiä, joten auringolta on syytä suojautua tarkkaan ja joka päivä.

Tämä koskee myös niitä kovia jätkiä, jotka väittävät olevansa ruskettuvaa tyyppiä ja kuvittelevat sen takia ihosyöpäriskinsä muita pienemmäksi.

Lue myös: Aurinkovoide säilyy kauemmin kjuin luulet

Teelusikallinen aurinkosuojaa riittää suojaaman kasvot. Kropalle suojatuotetta levitetään kourallinen. Ja jos käytät suihkemuotoista aurinkosuojaa, nyrkkisääntö on suihkuttaa viisi sekuntia suihketta per raaja.

Mutta oletko koskaan tullut ihmetteeksi, miksi aurinko ruskettaa ihon mutta haalistaa hiusvärimme?

Tämän takia aurinko haalistaa hiukset – asiantuntija vastaa

Kysysimme asiaa Redken-hiustenhoitosarjan pääkouluttaja Jukka Tikkiseltä. Näin hän vastasi:

”Hiuksen ja ihon värin määrittää melaniini-niminen väripigmentti. Melaniinin määrä ja laatu näkyy ihon ja hiusten tummuutena. Ihonväri pyrkii suojaamaan meitä auringon haitallisilta UV-säteiltä. Aurinkoisissa osissa maapalloa ihmisillä on luonnostaan tummempi ihonväri kuin meillä Pohjolan blondeilla, jotka puolet vuodesta vaellamme pimeydessä.

UV-säteily aiheuttaa ihon pigmenttiä tuottavissa melanosyytteissä suojareaktion, jonka tuloksena iho muuttuu ruskeammaksi. Auringon UVA- ja UVB –säteet tummentavat ihon melaniinia tai aktivoivat melanosyyttisoluja tuottamaan lisää melaniinia.

Iho yrittää siis suojata itseään ja estää UV-säteiden pääsyn syvemmälle. Iho on elävää solukkoa, jolloin tämä on mahdollista.

Hiukset puolestaan ovat kuollutta materiaalia kasvaessaan ulos hiuspohjasta.

Partamies

Hiuskouluttaja Jukka Tikkinen suosittelee käyttämään kesällä aurinkosuojan sisältäviä hiustuotteita.

Melaniini-pigmentit yrittävät filtteröidä UV-säteitä samalla tavalla kuin ihokin ja suojata rakennetta”, Jukka Tikkinen sanoo.

kampa hiuksissa.

Värjätyt punavärit haalistuvat helposti auringossa.

Haalistuuko värjäämätön hius yhtä helposti kuin värjätty?

Suojaamattoman hiuksen oma proteiinirakenne kuitenkin vaurioituu usein tässä vaiheessa ja näkyy nimenomaan värin haalistumisena sekä muun muassa pintarakenteen pörröisyytenä ja karheutena. Sama haalistuminen näkyy hiuksessa oli se sitten värjätty tai luonnontilassa. Koska hius oli kuollutta materiaalia, paluuta entiseen ei ole ja haalistuminen on pysyvää.

Ihonväri sen sijaan muuttuu takaisin ajan kanssa, koska ihon solukko uudistuu ja luontainen ihonväri palautuu.

”On siis erityisen suositeltavaa suojata myös hiukset auringon haalistavalta vaikutukselta. Moni hiustenhoitotuote sisältää auringolta suojaavan UV-filtterin ja kesäksi kannattaa siis valita tällainen tuote”, Tikkinen sanoo.

Lue myös: Peittääkö kasviväri harmaat hiukset?

Iho ja hiukset siis eroavat toisistaan siinä, että iho on elävää ja uusiutuvaa solukkoa kun taas hiukset ovat kuollutta ainesta. Molempia kannattaa kuitenkin suojata auringolta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi aurinko ruskettaa ihon mutta haalistaa hiukset? Vastaus auringonpalvojia mietityttävään kysymykseen löytyy soluista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X