Terveys

Aurinkolasit suojaavat silmiä monilta sairauksilta – lääkäri neuvoo, miten valitset hyvät lasit

Keväällä ne vielä muistaa. Mitä pidemmälle kesä etenee, sitä varmemmin ne tahtovat jäädä matkasta. Aurinkolaseja tarvitaan syyskuulle saakka.

Silmiät on tarpeellista suojata auringolta keväästä syksyyn. Silmätautien erikois­lääkäri, silmäkirurgi Tero Pajari kertoo, mitä vaikutuksia auringon säteillä on silmiin ja millaiset aurinkolasit ovat hyvät.

1. Miksi auringossa tarvitaan aurinkolasit?

Yksittäinen iso lasti UV-säteilyä silmän sarveiskalvolla voi aiheuttaa aurinkokeratiitin, jossa säteet polttavat sarveiskalvolle pieniä haavaumia. Se tulee suojaamattomiin silmiin tyypillisesti aurinkoisilla keväthangilla ja kesällä vesillä. Sen aiheuttama kipu ajaa ihmisen silmälääkäriin.

Aurinkokeratiittia hoidetaan lähinnä kortisonitipoilla ja kosteustipoilla. Vaiva rauhoittuu yleensä viikon kuluessa. Joskus haavaumat voivat arpeutua ja vaikuttaa näöntarkkuuteen.

Aurinkoa ei katsella paljain silmin, sillä se voi polttaa pysyvän vaurion verkkokalvolle. Silmäluomien ohut iho palaa herkästi.

2. Mitä pitkäaikaisia vaikutuksia säteillä on silmiin?

Ultraviolettisäteily jouduttaa kaihin syntymistä. Kaihissa silmän linssi samenee, mikä heikentää näkökykyä.

Kaihi tulee ennen pitkää jokaiselle, ja se on leikkauk­sella hoidettava sairaus. Nuorelle silmälle kaihileikkaus on kuitenkin suurempi riski kuin iäkkäälle. Alle 50-vuotiaalle tehdyssä leikkauksessa riski silmänpohjan reak­tioon ja komplikaatioihin kasvaa. Kaihileikkaus tulee ajankohtaiseksi yleensä vasta yli 60-vuotiaana.

Osa UV-säteilystä voi tunkeutua silmän pohjaan asti ja edistää silmänpohjan solujen rappeutumista. Runsas, elinaikainen altistuminen ultraviolettisäteille lisääkin silmänpohjan rappeuman riskiä. Se on sairaus, joka haittaa tarkkaa näkemistä. Silmänpohjan rappeuma on länsimaissa yleisin yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuden aiheuttaja.

UV-säteily voi aiheuttaa silmään myös syöpämuutoksia, kuten silmän pinnalle sidekalvolle tai silmän sisälle suonikalvostoon melanooman.

Lue myös: Silmät vuotavat, punoittavat ja väsyvät – tunnista oireet ja lue vinkit kuivien silmien hoitamiseen

3. Mikä on silmän siipikalvo?

Silmän siipikalvo on hyvänlaatuinen muutos silmän pinnalla. Siinä silmän sidekalvo kasvaa tavallisimmin nenän puolelta kolmionmallisena sarveiskalvon päälle.

Auringonvalo ja tuuli ovat merkittävimmät siipikalvolle altistavat tekijät. Vaiva on yleinen maissa, joissa kesä on pitkä, kuuma ja kuiva.

Alkuvaiheessa siipikalvo oireilee samalla tavalla kuin kuivat silmät, esimerkiksi roskan- ja ärsytyksen tunteena. Ihan kuin kuivaa silmää, siipikalvoa hoidetaan kostutustipoilla. Myöhemmin kalvo voi kasvaessaan peittää näkökenttää, ja tarvitaan leikkaushoitoa. Kalvo voi kasvaa leikkauksen jälkeen takaisin.

4. Kenen silmät ovat erityisen herkät auringolle?

Kyynelnesteen laatu vaikuttaa silmän valoherkkyyteen. Kuivissa silmissä kyynelnesteen eritys vähenee ja nesteen voiteluominaisuudet heikkenevät, jolloin silmä reagoi herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten valoon. Silmän laserleikkauksen jälkeen silmät ovat jonkin aikaa tavallista kuivemmat ja valoherkät. Auringonvalossa kuivat silmät alkavat vuotaa.

Lapsen silmä on aikuisen silmää herkempi valovaurioille, sillä kehittymätön linssi päästää helpommin valoa ja UV-säteilyä lävitseen.

Silmä ei karaistu auringossa. Se tarvitsee suojaa kaikenikäisenä. Kaihisilmät voivat olla tavallista herkemmät häikäisylle.

5. Mistä tunnistaa hyvät aurinkolasit?

Jotta aurinkolasit ehkäisevät silmän valovau­rioita, niissä tulee olla merkintä sataprosenttisesta UVA- ja UVB-suojasta. Lasien tummuus ei takaa UV-suojaa, sillä se estää vain valon häikäisyn. Tuotteen CE-merkintä kertoo, että aurinkolasit vastaavat eurooppalaisia laatustandardeja.

Eriväriset linssit toimivat eri olosuhteissa. Moni valitsee ruskeat linssit autoiluun, keltaiset viheriöille ja harmaat vesille ja luonnossa liikkumiseen, sillä harmaa linssi näyttää värit neutraaleina. Lumilla ja vesillä kannattaa käyttää aurinkolaseja, jotka suojaavat myös sivulta tulevalta säteilyltä.

Lue myös: Aurinkolasien valintaopas: Millaiset linssit ja kehykset kannattaa valita?

6. Pitääko aurinkolasit laittaa päähän varjossa?

Varjossa on puolet vähemmän UV-säteilyä kuin auringossa, eikä varjo suojaa kokonaan ultraviolettisäteiden heijastevaikutukselta. Vaikka oma vene tai laituri olisi varjossa, vedestä heijastuvat säteet ulottuvat silmiin. Aurinkolasien lisäksi kannattaa käyttää lierihattua tai lippalakkia.

Jos taivas on tummana sadepilvistä, aurinkolasit voi sujauttaa koteloonsa. Puolipilvisenä päivänä ne kannattaa pitää nenällä, sillä UV-säteet läpäisevät ohuen pilven.

Ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan puolilta päivin: aikainen aamu ja myöhäinen ilta ovat silmien kannalta keskipäivää turvallisempia ulkoiluaikoja.

Tarvittaessa säteilyn voimakkuuden ja suojautumisentarpeen voi varmistaa Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta. Ilma­tieteen laitos julkaisee UV-indeksiä, joka ilmoittaa auringon haitallisen määrän yhdellä luvulla. Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on kolme tai korkeampi.

7. Kuinka pitkä aurinkolasikausi on?

Yläilmakehän otsonimäärä on vähentynyt viime vuosina Suomen ­alueella, erityisesti kevättalvella. Tämä lisää UV-säteilyä maan pinnalla jonkin verran. Suomen oloissa aurinkolaseja kannattaa alkaa käyttää maaliskuulla, kun aurinko alkaa kimmeltää keväthangilla. Niitä on hyvä pitää loppukesään, vielä syyskuulle saakka.

Matkailijan kannattaa hyödyntää UV-indeksiä. Sitä käytetään kaik­kialla maailmassa samalla ­tavalla. Palvelu antaa ennusteen, joka kannattaa katsoa ennen kuin päättää, käyttääkö reissupäivän museokierroksella vai kimmeltävän veden ­äärellä.

Lue myös Anna.fi: Myös silmät voivat palaa auringossa – 10 asiaa, jotka on hyvä tietää auringon vaikutuksista silmiin

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aurinkolasit suojaavat silmiä monilta sairauksilta – lääkäri neuvoo, miten valitset hyvät lasit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.