kollageeni

Kollageeni ja rypyt: kollageenin teho ihonhoidossa riippuu tästä vitamiinista

Kollageenin väitetään ehkäisevän ryppyjä ja auttavan ihonhoidossa. Mutta pitävätkö väitteet paikkansa?

Kollageeni on proteiini, jolla on tärkeä tehtävä useiden eri kudosten muodostumisprosessissa. Sitä esiintyy muun muassa luustossa, ihossa, verisuonissa, hampaissa ja rustoissa.

Lue myös: Tunnetko ihmeaine ubikinonin?

Rusto mahdollistaa nivelten kitkattoman liikkumisen, minkä vuoksi kollageenin riittävä muodostuminen on välttämätöntä hyvin toimiville nivelille.

Monia naisia kiinnostaa erityisesti se, että kollageenisäikeet osallistuvat ihon kunnon ylläpitämiseen. Niiden rappeutuminen erottuu iholla juonteina.

Kollageenijauhe, -kapseli vai -patukka?

Kollageenia sisältäviä kapseleita, jauheita ja patukoita mainostetaan sosiaalisessa mediassa runsain mitoin. Esimerkiksi eräs suosittu bloggari kertoo ihonsa kunnon parantuneen sen jälkeen, kun hän alkoi nauttia kollageeniravintolisää.

Onko tämä totta? Mitä valmistajat saavat sanoa kollegeenituotteidensa tehosta?

Vaikuttaako kollageeni ihon kuntoon?

EU säätelee tiukasti terveysväitteitä, joita tuotteista saa esittää. Terveysväitteellä tarkoitetaan väitettä, jossa todetaan, esitetään tai annetaan ymmärtää, että elintarvikeryhmän, elintarvikkeen tai sen ainesosan ja terveyden välillä on yhteys.

Valmistaja ei siis saa sanoa esimerkiksi, että tuote silottaa ryppyjä, jos tätä ei voida todistaa.

Niinpä kollageenituotteiden valmistajilla onkin ongelma.

Asiantuntijat ja tutkimukset sanovat, että suun kautta nautittu kollageeni ei vaikuta ihon kuntoon. Elimistö nimittäin pilkkoo kokonaisen kollageenin, eikä se enää palaa takaisin kollageeniksi elimistössä.

Jos taas kollageeni on pilkottu valmiiksi di- ja tripeptideiksi, kollageeni pystyy kyllä imeytymään elimistöön. Mutta vaikka näitä peptidejä voidaankin sitten löytää verestä ja ihosta, ei niiden vaikutusta ihon kosteuteen ja kimmoisuuteen ole tutkimuksissa osoitettu.

Siksi EU ei ole antanut kollageenille lupaa esittää tämän suuntaisia terveysväittämiä.

sitrushedelmiä

C-vitamiini on monipuolinen tehopakkaus, myös kollageenin suhteen.

Hyvä uutinen: C-vitamiini tehostaa kollageenin toimintaa

Aivan toimettomina ei meidän tarvitse kuitenkaan jäädä odottamaan ihomme rupsahtamista. Onneksi on olemassa vitamiini, joka nostaa kollageenituotteiden toimintatehoa.

C-vitamiini nimittäin tekee ihomme hyväksi paljon, minkä terveysväittämätkin saavat sanoa. Näitä C-vitamiinin monia hyötyjä terveydelle onkin ilo luetella:

  • edistää kollageenin muodostumista luuston, rustojen, ikenien, verisuonten ja ihon normaalia toimintaa varten
  • edistää energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa, normaaleja psykologisia toimintoja, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • suojaa soluja hapettumisstressiltä
  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta,
  • edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon
  • lisää raudan imeytymistä
jauhe lusikassa vesilasi, kollageeni

Varmista, että kollageenituotteeseesi sisältyy riittävästi C-vitamiinia.

Kollageenin muodostamista voidaankin pitää yhtenä C-vitamiinin tärkeimmistä tehtävistä.

Lisäämällä C-vitamiinia eli  askorbiinihappoa kollageenijuomiin, -jauheisiin ja -kapseleihin kollageenituotteista voidaan käyttää C-vitamiinin terveysväitteitä ja näin markkinoida tuotteen vaikuttavan ihon normaaliin kollageenin muodostumiseen.

C-vitamiini on ainoa vitamiini, jolla on tukenaan viralliset terveysväitteet kollageenin normaaliin muodostumiseen. Tarkista siis, että kollageenituotteesi sisältää C-vitamiinia.

Käytätkö kollageenivalmisteita?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Päivittäin
34%
Silloin tällöin
18%
En koskaan
47%

Siirry takaisin kyselyyn

Avainsanat

Keskustelu

Auttaa.. Kun aloin syödä kollageenijauhetta, eli aloin kiinnittää huomiota muihinkin asioihin. Eli kuin huomaamatta vähensin alkoholin käyttöä, lisäsin veden juontia ja vaihdoin ruokavaliotakin astetta terveellisemmäksi. Eli kyllä auttaa, koska muutos on huomattava.

Kommentoi juttua: Kollageeni ja rypyt: kollageenin teho ihonhoidossa riippuu tästä vitamiinista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X