Hyvinvointi

Haluatko torjua flunssan? D-vitamiinia pitäisi popsia huomattavasti suosituksia enemmän, asiantuntija linjaa

Mitä yksipuolisempi ruokavalio, sitä huonommin elimistön puolustusjärjestelmä toimii. Ravintolisistä voi olla apua vastustuskyvyn viilaamiseen.

Mitä vitamiineja ja ravintolisiä pitäisi syödä, jotta vastustuskyky paranisi? Voiko vitamiinien ja sinkin imeytymistä tehostaa? Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti paljastaa, mitä flunssan torjumisesta ravintolisien avulla pitäisi tietää.

Lue myös: Moni syö B-vitamiineja turhaan purkista – tutkija kertoo, milloin lisästä voi olla hyötyä

1. Mistä ravintolisistä saa vastustuskykyä flunssaan?

Flunssakaudella vastustuskykyä voi vahvistaa sinkki- ja C-vitamiinilisällä. Tähän riittää 15 milligrammaa sinkkiä ja 100–500 mg C-vitamiinia päivässä.

D-vitamiini osallistuu immuunipuolustukseen, ja sitä suositellaan jokaiselle talvi­kautena. Virallinen suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta se on vastustuskyvyn vahvistamiseen liian vähän. Hengitystieinfektiot leviävät tyypillisesti talvisin, jolloin väestön D-vitamiinitasot ovat matalimmillaan.

Lue myös: Yksi vitamiini lyhentää tutkitusti flunssan kestoa – tutkija: ”Miksi ei se vaikuttaisi myös koronavirukseen?”

2. Millainen D-vitamiiniannos flunssan torjuntaan tarvitaan?

D-vitamiinin tarve on hyvin yksilöllinen, eikä yhtä kaikille sopivaa annosta ole. Esimerkiksi ikääntyneillä oma vitamiinituotanto heikkenee merkittävästi, ja yli 70-vuotiaat voivat siksi olla D-vitamiinin puutoksen riskiryhmässä.

D-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi, kun sitä on virallisen suosituksen mukaan veressä 50–75 nanomoolia tai yleisesti ajatellen pikemminkin vähintään 75 nmol/l. Tämän tason saavuttaminen talvikaudella vaatii 25–100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, ja itse suosittelen kaikille talvella vähintään 50 mikrogramman D-vitamiinilisää. Turvallisen päiväsaannin ylärajana pidetään 100 mikro­grammaa.

Lue myös: D-vitamiini on elintärkeä, mutta luultavasti kärsit sen puutteesta – näin selvität oman tarpeesi

3. Miten tulollaan oleva flunssa pysäytetään?

Sinkki ja C-vitamiini auttavat silloinkin, kun flunssa on tulossa. Niitä pitää vain ottaa heti, kun kurkkua vähän kutittaa ja huomattavasti suurempia annoksia kuin vastustuskyvyn ylläpidossa.

Sinkkiä tulisi ottaa 75 milligrammaa vuorokaudessa useassa erässä pitkin päivää. C-vitamiinia voi ottaa jopa tuhat milligrammaa tunnin välein kuudesti päivässä. Tätä määrää ei saa käyttää kuin ensioireisiin.

4. Voiko flunssan torjujien tehoon vaikuttaa?

Flunssan ensioireisiin käytettävä sinkki on sinkkiasetaattia. Imeskeltävässä tabletissa sinkki vaikuttaa suun ja nielun limakalvoilla, joissa virukset lisääntyvät.

C-vitamiini saattaa imeytyä poretabletista vähän nopeammin, mutta poretabletin sitruunahappo vaurioittaa hammaskiillettä.

D-vitamiini imeytyy paremmin rasvan kanssa nautittuna. Vitamiinipilleriä ei tarvitse dipata öljyyn. Riittää, että ottaa sen esimerkiksi aamupalalla juustoleivän kanssa.

Lue myös Anna.fi: Kuivat limakalvot, väsymystä, kiillottomat hiukset? Elimistösi tarvitsee näitä vitamiineja

5. Kannattaako oma vitamiinitaso testata ennen flunssakautta?

D-vitamiinitaso kannattaa mittauttaa ainakin kerran elämässä, sillä D-vitamiinin puutetta ei huomaa päällepäin. D-vitamiinitaso voi olla matala, vaikka ottaisi vitamiinia virallisten suositusten mukaan.

Matala D-vitamiinitaso voi liittyä myös suolistosairauteen, kuten keliakiaan. Se heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 17/2021. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko torjua flunssan? D-vitamiinia pitäisi popsia huomattavasti suosituksia enemmän, asiantuntija linjaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.