Hyvinvointi

Eläkeläinen, pitkästyttääkö arki? 12 keinoa, joiden avulla saat päiviisi virtaa ja innostusta

Eläkepäivien aikatauluttomuus voi johtaa tylsistymiseen ja yksinäisyyteen. Saat elämääsi virtaa, kun pidät kiinni päivärytmistä, opettelet uutta ja rikot rutiineja.

Eläkepäivät eivät merkitse kaikille huumaavaa vapautta, vaan kyllästymistä. Vaikka oravanpyörä ei houkuttelisi, itseään kannattaa haastaa, sillä uuden opettelu pitää ajatukset kirkkaina ja arjen vireänä.

Saat uuteen elämänvaiheeseen inspiraatiota näillä vinkeillä:

1. Laadi aikataulu ja lähde ihmisten ilmoille

Eläkkeellä herätyskelloa voi torkuttaa ja koko päivän voi viettää kotivaatteissa. Löysäily voi kuitenkin ahdistaa, jos päivät puuroutuvat toisiinsa ja unirytmi lykkääntyy.

Eläkeläisen kannattaa suunnitella itselleen viikko-ohjelma, vaikka suuria velvoitteita ei olisi. Älä kuku pikkutunneille ja nuku puolillepäivin. Hanki harrastuksia ja sovi tapaamisia, jotka pakottavat nousemaan sängystä ja poistumaan kotoa.

2. Aloita aamusi jumpalla

Aamujumppa on energinen tapa aloittaa päivä. Tee klassinen aamuverryttely kotona tai ilmoittaudu ohjattuun jumppaan.

Ryhmäliikunta on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on vaikeuksia nousta tai kaipaat seuraa. Jumppamaksu ja ryhmäpaine motivoivat heräämään, ja tutun porukan näkeminen on mukavan sosiaalinen startti päivälle.

Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyötyä

3. Riko rutiineja

Elämä muuttuu kiinnostavaksi, kun uskaltaudut mukavuusrajojesi ulkopuolelle. Jos arki jumittaa, ala tehdä joka viikko ainakin yksi uusi asia.

Kyse voi olla pienen rutiinin rikkomisesta. Käy kaupassa, jossa et ole poikennut koskaan. Lähde lenkille outoon kaupunginosaan. Piipahda museossa, kokeile bingoa tai kaiva luistimet naftaliinista. Uskalla hullutella, sillä olet vapaa työelämän imagopaineista.

4. Ulkoile ja tutustu luontoon

Työssäkäyvä ei välttämättä käy lainkaan ulkona kaamosaikaan. Eläkeläisellä taas on mahdollisuus nauttia talven vähäisestä valosta. Oleskele luonnossa, sillä se tekee piristää, lohduttaa ja laukaisee stressiä.

Älä huoli, vaikka et olisi luontoihminen: nyt sinulla on aikaa oppia sellaiseksi. Lainaa kirjastosta lintu- ja kasvikirjoja, pakkaa reppuun eväät ja lähde matkaan.

Syksy on kaunis

5. Puunaa koti hohtavaksi

Siivousintoilijan voi olla vaikea rentoutua ruuhkavuosina villakoirien keskellä. Eläkkeellä himosiivooja saa puunata kotia sydämensä kyllyydestä.

Järjestä komerot, pese matot ja kiillota astiat. Laita taustalle hyvää musiikkia ja palkitse itsesi urakan jälkeen pullakahvilla.

6. Lataudu päiväunilla tai meditaatiolla

Vartin päiväunet torjuvat alkuillan väsähdystä. Harvalla työpaikalla voi torkkua, mutta eläkeläinen on vapaa nauttimaan päiväunista.

Jos et saa unen päästä kiinni, makaa silmät kiinni ja anna ajatusten tulla ja mennä. Meditaatiohetki rentouttaa, kirkastaa ajatuksia ja vahvistaa itsetuntoa.

7. Ruoki luovuuttasi

Luova toiminta rentouttaa ja synnyttää uusia ideoita. Luovuuttaan voi ruokkia taideharrastuksissa, tanssitunneilla, askartelemalla ja nikkaroimalla. Kokeile rohkeasti kansanopistojen kursseja. Ne ovat kohtuuhintaisia, mutta opettajat ovat yleensä ammattitaiteilijoita.

Herättele luovuuttasi myös taidenäyttelyissä, teattereissa ja museoissa. Eläkeläiset saavat lipuista alennusta, ja monet eläkeläisyhdistykset järjestävät kulttuurimatkoja, joilla voit solmia uusia tuttavuuksia.

Metsämuseo Lustossa on kesällä lukuisia tapahtumia ja näyttelyitä koko perheelle.

8. Opettele uutta

Opiskelu sivistää ja pitää aivot vetreinä. Moni on pokannut ylioppilaslakin eläkepäivillään tai aloittanut korkeakouluopinnot. Itseään voi kehittää myös kansanopistoissa sekä avoimissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Eläkkeellä opiskelun ihanuus on vapaus. Valmistumisajat ja työelämän vaatimukset eivät sido sinua. Kokeile kaikkea, mikä kiinnostaa, oli se sitten kieltenopiskelua tai kankaanpainantaa. Tärkeintä on, että suhtaudut uusiin asioihin avoimesti ja uskot itseesi. Voit oppia vaikeistakin asioista ainakin alkeet.

Nämä ovat suosituimmat matkakohteet Instagramissa.

9. Matkustele budjettisi rajoissa

Eläkepäivät mahdollistavat matkustelun lomakausista riippumatta. Jos kukkarosi sallii, voit viettää pitkiä aikoja ulkomailla tai muuttaa aurinkorannalle.

Myös maisemanvaihdos kotimaassa virkistää, eikä sen tarvitse olla kallista. Monet bussifirmat myyvät halpoja lippuja, ja mitä aikaisemmin ostat matkan, sitä edu llisempi se on. Pyöräretket ovat kesällä oiva tapa tutustua naapurikuntien kulttuurikohteisiin.

10. Tee vapaaehtoistyötä

Vapaaehtoistyö lisää tutkitusti onnellisuutta ja empaattisuutta. Vapaaehtoistyö saa sinut tuntemaan itsesi tärkeäksi ja lisää kykyäsi iloita pienistä asioista. Se on myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

11. Mentoroi ja auta nuorempia

Eläkeläiset ovat työelämän ja arjen tietopankkeja, jotka voivat tukea nuorempia. Jos haluat pitää toisen jalan työelämässä, selvitä, onko alallasi mentorointiverkostoa. Mentori auttaa nuorempaa kollegaansa kirkastamaan uratavoitteitaan ja etenemään niitä kohti.

Voit olla avuksi myös läheisillesi. Monia sinua vanhempi ja nuorempi ottaa kiitollisena vastaan seuran sekä lasten- ja kodinhoitoavun.

Mummo ja lapsenlapsi

12. Tee osa-aikatöitä tai perusta yritys

Eläkeläisen ei ole pakko lepäillä laakereillaan. Eläke on loistava tilaisuus tehdä osa-aikatöitä tai bisnestä omilla ehdoilla.

Jos työskentelet eläkkeellä, saat lisäeläkettä 1,5 prosenttia vuosiansioistasi, kunnes täytät 68 vuotta. Vanhuuseläkkeellä voi työskennellä niin paljon kuin haluaa. Osa-aika- ja työkyvyttömyyseläkkeellä on ansaintarajat, jotka kannattaa tarkistaa eläkevakuutusyhtiöstä.

Noin puolet yrittäjistä jatkaa sivutoimista yrittäjyyttä eläkkeellä. Eläkeläinen voi myös perustaa uuden yrityksen normaaliin tapaan. Tällöin voit kartuttaa lisäeläkettä ottamalla yrittäjän eläkevakuutuksen.

Lähteet: Grandparents, Suomen mielenterveysseura, Työeläke.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eläkeläinen, pitkästyttääkö arki? 12 keinoa, joiden avulla saat päiviisi virtaa ja innostusta

Hippu

Voi lomailla. Jos on ylimäärästä. Harvala on, luulen niin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.