Hyvinvointi

Elämänilo kateissa? Asiantuntija antaa arvoihin liittyvän ohjeen sekä kysymyksen, jota kannattaa miettiä minuutti joka aamu

Arvojaan seuraavat ihmiset ovat tutkimusten mukaan muita tyytyväisempiä. Elämäniloa etsiessä kannattaa myös muistaa levätä ja huolehtia itsestään. Toisaalta optimistisuus saattaa mennä överiksi.

Haluaisit olla ekologinen, mutta shoppailet jatkuvasti. Tunnet huonoa omatuntoa siitä, että lemmikkisi on yksin, mutta paahdat pitkää ­päivää töissä. Ihmetteletkö, mihin elämänilo on kadonnut? Valintojen ja arvojen ristiriitaisuudet voivat olla esteenä elämänilon löytymiselle. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka elävät arvojensa mukaisesti, tuntevat itsensä tyytyväisemmiksi ja elämänsä merkityksellisemmäksi kuin muut.

Asiantuntijapsykologi Tiina Tuominen Mieli ry:stä kertoo, ­että arvojaan voi selvittää esimerkiksi miettimällä, mistä haluaa itsensä muistettavan tai miten haluaisi lastensa elävän.

”Jos arvoihin kuuluu vaikkapa ystävällisyys, voi alkaa miettiä, miten saa mahdutettua päivään ystävällisiä tekoja. Hakisiko työkaverille kahvin, tai miten kohtaa lääkärin mennessään syöpähoitoon. On elämäntilanne ­mikä tahansa, pienten arvovalintojen kautta pystyy kohentamaan elämänlaatuaan ja tekemään arjesta merkityksellistä ja arvokasta.”

Lue myösJo 5 minuutin hengitysharjoitus voi lievittää stressiä ja alakuloisuutta – katso vinkit harjoitukseen

Elämänilo vaatii syviä lepohetkiä arjen keskelle

Varsinkin työelämä on nykyisin kiireistä ja kiihkeää, stressaavaakin.

”Suomessa arvostetaan aikaansaavuutta. On tavoiteltavaa aloittaa uusia harrastuksia ja suorittaa tutkintoja. Hiljainen ja tavanomainen elämä ei ole ihanne”, Tuominen toteaa.

Jos stressaavaa elämää kestää pitkään, sympaattinen hermosto kuormittuu ja negatiiviset ajatukset tulevat mieleen helpommin. Tuomisen mukaan kiireen keskelle olisi tärkeää luoda levon ja rauhan hetkiä, jolloin parasympaattinen hermosto pääsee aktivoitumaan ja hellimään mieltä.

”Kannattaa myös miettiä, onko kaikki asiat pakko tehdä. Helposti ajattelee, että kun nämä hommat on tehty, saan levon. Usein niin ei tapahdu, vaan rauhan saaminen vaatii ihan toisenlaista, arvoihin pohjautuvaa tekemistä, esimerkiksi rauhallista yhdessäoloa perheen kanssa.”

Sen lisäksi, että pitää huolta unesta, säännöllisestä syömisestä ja hygieniasta, Tuominen ehdottaa stressin katkaisuun luonnossa liikkumista, mindfulnessia tai joogaa. Erityisesti silloin, jos mieli käy kovilla kierroksilla, voimakas liikunta voi auttaa kanavoimaan vilkkautta ja rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Lue myösTietoinen läsnäolo auttoi Riittaa estämään masennuksen – näin mindfulness helpottaa oloa

Voiko optimismia olla liikaa?

Elämänilo ja se, että uskoo hyvään itsessä ja muissa ja pyrkii näkemään mahdollisuuksia, suojaa mielenterveyttä.

”Positiivisesta ajattelusta tulee kuitenkin uhka, jos ihminen suostuu kohtaamaan vain iloisia ja hyviä asioita ja tunteita.”

Silloin puhutaan psykologisesta joustamattomuudesta. Se voi johtaa esimerkiksi ahdistukseen. Tavoiteltavampaa olisi realistinen optimismi: kyky päästä yli suuristakin vastoinkäymisistä. Se vaatii itsetuntemusta ja -tuntoa ­sekä taitoa johtaa itseään.

”Realistisen optimistin elämä ei riipu siitä, menevätkö asiat kuten hän haluaa. Sinnikäs, kekseliäs ja joustava elämänasenne vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen.”

Lue myös Seura.fi:n juttuMiksi miehen elämänilo häviää – Katkeroittaako ikä miestä?

Jos elämänilo tuntuu vaikealta löytää, positiivista ajattelua voi harjoittaa listaamalla aamuisin kolme asiaa: ­”Tämä päivä on hyvä, jos…” Iltaisin voi kirjata kiitollisuuspäiväkirjaan viisi asiaa, joista on kiitollinen.

”Tällä tavoin muistuttaa itseään, että vaikka elämässä on vaikea tilanne, ilonaiheitakin löytyy. Lähes kaikki huomaavat, että useimmat päivät ovat oman mittapuun mukaan hyviä. Pitkällä aikavälillä näkökulma elämään alkaa muuttua: elän monin tavoin hyvää elämää.”

Juttu on julkaistu Kotilidessä 15/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elämänilo kateissa? Asiantuntija antaa arvoihin liittyvän ohjeen sekä kysymyksen, jota kannattaa miettiä minuutti joka aamu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.