esikoinen, keskimmäinen, kuopus, sisarukset, rooli, sisarukset, sisarussuhteet

Esikoinen, keskimmäinen, kuopus – näin paikka perheessä määrittää persoonallisuuttasi

Esikoiset ovat usein kunnianhimoisia suorittajia, kuopukset kapinoivia viihdyttäjiä. Perheessä opittu rooli voi seurata meitä parisuhteeseen ja työpaikalle asti.

”Lapsuudessa me kaikki saamme roolit, jotka säilytämme lopun elämäämme.” Näin väittää ruotsalainen kasvatustieteilijä ja sisaruustutkija Elisabeth Schönbeck kirjassaan Vanhin, nuorin vai katraan keskeltä – Miten paikka sisarussarjassa vaikuttaa elämääsi (2009, Kirjapaja).

Lue myös: Keskimmäisen lapsen syndrooma on myytti – tämän vuoksi on upeaa olla keskimmäinen

Schönbeckin mukaan paikka perheessä vaikuttaa jopa parin- ja ammatinvalintaan. Kunnianhimoiset esikoiset hakeutuvat useammin politiikkaan, kapinoivat pikkusisarukset luoville aloille.

Lue myös: ”Vanhemmat eivät  voi rakastaa kaikkia lapsiaan samalla tavalla – aina on sorrettuja ja lellivauvoja”

Esikoinen puurtaa hiljaa

Schönbeckin mukaan vanhemmat vaativat esikoiselta enemmän ahkeruutta ja käytöstapoja kuin pikkusisaruksilta. Esikoinen oppii, että hän saa hyväksyntää ollessaan itsenäinen, ahkera ja kiltti. Hän leimautuu tunnetasolla enemmän vanhempiinsa kuin sisaruksiinsa ja on usein pikkuvanha.

Pikkusisaruksen syntyminen vahvistaa esikoisen roolia pärjääjänä. Lapselta voidaan edellyttää liian vaikeita asioita, eikä hänelle anneta aina riittävästi hellyyttä, koska hän on ”iso”.

Rooli voi istuttaa siemenet niin menestykseen kuin uupumukseen. Esikoiset ovat usein kunnianhimoisia perfektionisteja, jotka hakeutuvat rationaalista älyä vaativille aloille. Schönbeckin mukaan politiikassa ja järjestöissä on paljon esikoisia.

Esikoinen ottaa myös rakkaudessa herkästi vastuunkantajan roolin. Vastuullisuus sekä tyydyttää että turhauttaa esikoista, joka pariutuu usein viehättävän, mutta suurpiirteisen kuopuksen kanssa.

Esikoisen piirteitä:

 • Miellyttää auktoriteetteja ja noudattaa sääntöjä.
 • Vierastaa kapinointia ja radikaaliutta.
 • Hakeutuu vastuulliseen asemaan.
 • Menestyy usein opinnoissaan.
 • On itsekriittinen eikä pidä itsestään melua.
 • Murehtii, analysoi ja on vakavamielinen.

Kuuluisia esikoisia: kirjailija J.K. Rowling, mediavaikuttaja Oprah Winfrey, poliitikko Hillary Clinton

esikoinen, keskimmäinen, kuopus, sisarukset, rooli, sisarukset, sisarussuhteet

Keskimmäinen itsenäistyy nopeasti

Keskimmäisen lapsen asema on ainutlaatuinen, sillä hän on samaan aikaan iso- ja pikkusisarus. Rooli voi olla vaikea, jos sisaruksilla on lyhyet ikäerot, sillä tällöin keskimmäinen jää usein vähäisimmälle huomiolle.

Keskimmäisen lapsen roolissa on silti myös etuja. Keskimmäiset itsenäistyvät nopeasti, sillä he eivät leimaudu voimakkaasti vanhempiinsa. Keskimmäisillä on myös hyvät sosiaaliset taidot. He tottuvat olemaan ryhmässä ja tarkastelevat maailmaa eri näkökulmista.

Keskimmäiset luottavat omaan järkeensä ja hakevat huomiota kiltteyden sijaan kapinoimalla. He ottavat riskejä ja hakeutuvat akateemisen uran sijaan useammin luoville aloille tai yrittäjiksi.

Keskimmäiset pärjäävät parisuhteessa sekä hallitsevien että myötäilevien kumppanien kanssa. Jahkailu voi tosin aiheuttaa riitoja: keskimmäinen ymmärtää puolisoaan, mutta myös kaikkia muita.

Keskimmäisen piirteitä:

 • On sosiaalinen, diplomaattinen ja tiedostaa muiden tarpeet.
 • On altis ikätovereidensa mielipiteille.
 • Omaa realistisen minäkuvan, mutta ei välttämättä tiedä, mitä haluaa elämältään.
 • On rohkea ja epäsovinnainen.
 • Uskaltaa puolustaa heikompiaan, mutta ei pyydä itselleen apua.

Kuuluisia keskimmäisiä: prinsessa Diana, poliitikko Tony Blair, it-miljardööri Bill Gates

esikoinen, keskimmäinen, kuopus, sisarukset, rooli, sisarukset, sisarussuhteet, esikoinen keskimmäinen kuopus

Kuopus pönkittää egoaan pelleilemällä

Kuopus saa vanhemmiltaan usein eniten huomiota ja vapauksia, etenkin, jos hän on iltatähti. Vähäisemmät vaatimukset eivät kuitenkaan vaikuta aina haitallisesti kuopusten oppimiseen. He voivat kehittyä kielellisesti esikoisia nopeammin, sillä he oppivat kieltä matkimalla isompia.

Kuopukset päätyvät esikoisia useammin luoville aloille. He ovat vähemmän kilpailuhenkisiä, mutta kompensoivat tätä sosiaalisuudellaan. Kuopus ei epäröi avata suutaan, sillä hän ei joudu olemaan kenenkään esikuva.

Ikuisen vauvan rooli voi olla myös vankila. Perheen nuorin voi kärsiä alemmuuskompleksista, jota hän peittelee diivailulla.

Vakaat ja määrätietoiset esikoiset vetävät kuopuksia puoleensa rakkaudessa, sillä dynamiikka on molemmille tuttu. Kuopus voi kuitenkin ottaa suhteessa avuttoman kiukuttelijan roolin, eikä puoliso koe saavansa tältä tukea.

Kuopuksen piirteitä:

 • Ulospäinsuuntautunut, luova viihdyttäjä.
 • Osaa hurmata ja manipuloida.
 • Ei välitä säännöistä eikä stressaa.
 • On lyhytpinnainen ja riippuvainen muiden avusta.
 • Kokee alemmuutta ja peittelee tätä pelleilemällä ja kapinoimalla.

Kuuluisia kuopuksia: näyttelijä Johnny Depp, muusikko Janet Jackson, koomikko Eddie Murphy

Lähteet: Blair, Linda: Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus – Miten syntymäjärjestys ohjaa elämää ja Schönbeck, Elisabet: Vanhin, nuorin vai katraan keskeltä – Miten paikka sisarussarjassa vaikuttaa elämääsi (2009, Kirjapaja)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Esikoinen, keskimmäinen, kuopus – näin paikka perheessä määrittää persoonallisuuttasi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X