Eteeriset öljyt auttavat moneen vaivaan.

Eteeriset öljyt – näin kuusenhavu ja 4 muuta tuttua tuoksua voivat vaikuttaa mielentilaan

Kaipaatko piristystä, rentoutumista tai haluat saada unesta kiinni? Eteerisistä öljyistä voi löytyä apua. Lue, kuinka aloitat eteeristen öljyjen käytön.

Oletkin jo saattanut tiputtaa saunassa löylyveden sekaan eukalyptuksen tai koivun tuoksua. Tiputtamasi tipat ovat eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt ovat vuosi vuodelta suositumpia, ja nyt niitä käytetään saunan ulkopuolellakin.

”Eteeriset öljyt ovat oikein ja turvallisesti käytettyinä aivan mahtava apu arjessa, ne auttavat jaksamaan ja lievittävät stressiä”, diplomiaromaterapeutti ja aromaterapiakouluttaja Terttu Saksala sanoo.

Eteeriset öljyt vaikuttavat monin tavoin

Eteeriset öljyt ovat tujua tavaraa. Niillä voidaan kohottaa, piristää tai rauhoittaa ja rentouttaa mielialaa. Niiden väitetään myös lievittävän pelkotiloja, ahdistusta ja paniikkia, lisäävän keskittymiskykyä ja muistia sekä antavan itseluottamusta.

Lisäksi öljyt vaikuttavat fyysiseen kehoon esimerkiksi hoitamalla ja ennaltaehkäisemällä flunssaoireita.

Eteeristen öljyjen käyttö voi rentouttaa.

Eteeriset öljyt on joko höyrytislaamalla tai kylmäpuristamalla erotettu kasvin osista, kuten lehdistä tai oksista. Öljyjen käyttö on helppo aloittaa esimerkiksi sitruksista ja kukista tislatuista öljyistä.

Eteeristen öljyjen käytössä kannattaa olla varovainen ja kysyä neuvoa aromaterapeutilta, jos sinulla on ongelmia verenpaineen kanssa, muita sairauksia, käytät lääkitystä tai olet raskaana.

Eteeriset öljyt: näin käytät

Eteerisiä öljyjä käytetään vain ulkoisesti. Vältä käyttöä herkillä alueilla, kuten silmissä, korvissa, sukupuolielimissä ja limakalvoilla.

Noudata annostelussa ensisijaisesti käyttämäsi tuotteen ohjeita.

1. Hengitettynä

Lisää tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin muutama tippa öljyä huonekoosta ja öljyvalinnasta riippuen. Voit myös lisätä pari tippaa suihkepullon veteen ja sumuttaa huoneilmaan haluamaasi tuoksua.

Käytä öljyä vain vähän, jos huoneessa on eläimiä tai pieniä lapsia. Eläinten pitää päästä poistumaan huoneesta, jossa öljyjä käytetään.

Hengitettynä eteeristen öljyjen vaikutus on tehokas. Nenän kautta tuoksuteltuna öljyt vaikuttavat hajuaistin kautta suoraan aivojen limbiseen järjestelmään ja sitä kautta tunnekeskukseen. Tunteet puolestaan voivat vaikuttaa muun muassa kehon stressitilaan ja sitä kautta jopa hormonitoimintaan.

2. Saunassa

Lisää löylyveden sekaan 1–3 tippaa eteeristä öljyä ja heitä vettä kiukaalle.

Eteerisiä öljyjä ei koskaan saa laittaa suoraan kiukaalle, ne syttyvät tuleen.

3. Suoraan iholle

Vartaloöljyn saat, kun laimennat eteerisen öljyn kylmäpuristettuun kasviöljyyn. Sopiva kerta-annos on 2–6 tippaa eteeristä öljyä ja 5–15 ml kasviöljyä. Hiero iholle, joko paikallisesti tai koko keholle.

Jos eteerisen öljyn käyttö tuntuu epämiellyttävältä tai iho ärsyyntyy, levitä lisää kasviöljyä vaikutusalueelle. Älä yritä huuhdella eteeristä öljyä pois vedellä, sillä se saattaa pahentaa oireita.

Suihkussa tai kylvyssä voit sekoittaa muutaman tipan öljyä ruokalusikalliseen nestemäistä neutraalia suihkusaippuaa.

Hedelmän kuoresta puristamalla eritettyjen sitrusöljyjen kanssa tulee välttää aurinkoa, sillä sitrusöljyt herkistävät ihoa auringonvalolle ja iho palaa helposti.

Avainsanat

Keskustelu

Hienoa!
Alanpa saman tien kipaista Prismaan ja ostamaan eteerisiä
öljyjä.

Kommentoi juttua: Eteeriset öljyt – näin kuusenhavu ja 4 muuta tuttua tuoksua voivat vaikuttaa mielentilaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X