Hyvinvointi

Kasvojen gua sha -hieronta silottaa juonteita ja kiinteyttää ihoa – näin pääset alkuun ja vältät virheet

Gua sha -hoito vähentää turvotusta ja silottaa kasvojen juonteita. Kenelle gua sha -hieronta sopii ja kenelle ei? Kosmetologi Katja Kokko kertoo.

Gua sha on alun perin kiinalaisen lääketieteen kansanparannusmenetelmä, jota on käytetty vuosituhansien ajan erilaisten vaivojen, kuten päänsäryn, lihaskipujen, flunssan ja ruuansulatusongelmien hoidossa. Kasvojen ja kaulan alueelle tehtävästä kosmeettisesta gua shasta on tullut viime vuosina suosittu kauneudenhoitotrendi.

”Hoito tehdään luonnonkivestä valmistetuilla välineillä, kuten lastoilla ja kammoilla. Pienetkin erot gua sha -lastan reunan muotoilussa vaikuttavat siihen, miten sen avulla tavoitetaan eri sidekudoskerroksia”, kertoo kosmetologi Katja Kokko, joka järjestää kosmeettisesta gua shasta verkkokursseja ja ammattilaiskoulutuksia.

Lastoja ja kampoja vedetään iholla erilaisin liikkein. Gua sha -hieronta saa nimensä siitä, että hoidettavalle ihoalueelle jää yleensä voimakas punoittava jälki. Gua tarkoittaa hankausta tai raappausta ja sha sairautta, eli punoittavaa jälkeä ja sairautta, joka nousee ihon pintaan.

Lue myös: Kotilieden toimittaja kokeili gua sha -hierontaa: ”Kuin pieni meditaatiohetki vain minulle”

Gua shan vaikutukset näkyvät iholla monin tavoin

Gua sha -hieronta on nähty luonnollisena vaihtoehtona erilaisille pistoshoidoille. Kosmeettinen gua sha vaikuttaakin Katja Kokon kasvojen ihoon ja sen ulkonäköön monin eri tavoin.

”Kasvot saavat ikään kuin luonnollisen kohotuksen. Hoidon vaikutukset näkyvät iholla monin tavoin. Gua sha poistaa turvotusta, pienentää kaksoisleukaa ja kiinteyttää veltostunutta ihoa kaulan ja suupielten ympärillä. Turvotuksen kadotessa kasvojen piirteet, leukalinja ja poskipäät tulevat kauniimmin esille. Silmät kirkastuvat ja niistä tulee hieman isomman näköiset, kun niiden ympäriltä poistuu turvotus. Katseesta tulee kirkkaampi ja selkeämpi”, Kokko listaa.

Kokko kertoo, että ihon ikääntymiseen, veltostumiseen ja ryppyjen syntymiseen voi vaikuttaa gua shan avulla huomattavasti tehokkaammin kuin kasvovoiteilla.

”Ihonhoitotuotteilla vaikutetaan vain ihon pintakerrokseen, ei syvemmälle kudoksiin. Iho saa kaiken ravintonsa syvemmältä kudoksista. Jos kudokset eivät voi hyvin, iho veltostuu ja rypistyy helpommin. Solut eivät pääse uusiutumaan ja kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon tuotannosta vastaavien fibroblastien tuotanto menee lepotilaan, jos niihin ei kohdistu mitään mekaanista tensiota tai rasitetta.”

Erilaisilla gua sha -välineillä on muotonsa puolesta hienovaraisia eroavaisuuksia tehokkuudessa.

Gua shan vaikutukset näkyvät nopeasti hoidon jälkeen

Gua sha -hoito sopii lähes kaikille, Katja Kokko kertoo. Erityisesti ikääntyvälle iholle se on ehdottoman tärkeä hoitomenetelmä.

”Etenkin iho-ongelmia hoidettaessa ihon lymfakiertoon ja aineenvaihduntaan vaikuttaminen on tärkeä asia. Jos ihossa on aknea, gua sha -hoito on tehtävä erityisellä tekniikalla. Jos iho on todella tulehtunut, sitä ei saa hoitaa gua shan avulla, koska hieronta voi silloin pahentaa tulehdusta entisestään.”

Gua sha -hierontaan riittää aluksi yksi tai kaksi hoitovälinettä. Ennen hoitoa ihon on oltava puhdistettu ja kosteutettu. Iho kannattaa kosteuttaa kasvovedellä ja ihoöljyllä, jotta hoitoväline liukuu iholla vaivattomasti. Gua sha -hoidon tekemiseen tarvitaan selkeät ohjeet, joita ilman ei välttämättä pääse kovin helposti alkuun.

”Ohjeita löytyy runsaasti YouTubesta, mutta suosittelen osallistumaan verkkokurssille, jolla opetetaan gua shan alkeet. Jotta menetelmään pääsee sisälle, tarvitaan kunnollista opastusta. Suuri osa gua sha -asiakkaistani on kertonut hankkineensa välineet jo aiemmin, mutta eivät ole tienneet miten niitä käytetään”, Kokko kertoo.

Gua sha -hieronnan vaikutukset alkavat näkyä ja tuntua pian hoidon jälkeen.

”Mitä parempi tekniikka on, sitä paremmat ovat tulokset. Vaikutuksia voi näkyä ja tuntua oikeastaan heti. Vaikka hoidetaan vain yhtä aluetta, vaikutus tuntuu muuallakin kehossa. Hoito saattaa tuntua esimerkiksi voimistuvana virtsaamistarpeena, kun nesteet lähtevät liikkeelle koko kehossa.”

Kasvorollerin pinnalla on nyppylöitä, jotka stimuloivat kasvojen ihoa.
Lusikka sopii parhaiten herkälle iholle, kuten silmänympärysiholle.

Gua sha -hieronta voidaan tehdä myös väärin – näin vältät haitat

Perusteellinen gua sha -hieronta kannattaa tehdä kerran viikossa. Kun menetelmään on päässyt kunnolla sisälle, voi lyhyempiä hoitoja tehdä halutessaan jopa päivittäin. Ihon on kuitenkin hyvä antaa välillä levätä, siksi pidempää hoitoa ei kannata tehdä useammin kuin pari kertaa viikossa.

”Kasvoja voi myös hieroa liikaa. En tosin ole törmännyt vielä kehenkään, joka olisi tehnyt gua sha -hoitoa liian usein. Tuhoa voi saada aikaan myös väärällä tekniikalla. Yleisimmät virheet ovat liian kovaa hierominen, jolloin sidekudokset ja lihakset kipeytyvät sekä lymfaattisten liikkeiden tekeminen väärin. Mikäli lymfanesteitä työnnetään vahingossa takaisin kudokseen, saadaan aikaan turvotusta. Minullakin on ollut asiakkaita, jotka ovat aiheuttaneet väärällä lymfatekniikalla itselleen turvonneet silmät”, Kokko muistuttaa.

Kosmeettista gua sha -hoitoa ei saa myöskään tehdä flunssaisena.

”Hoidossa vaikutetaan niin voimakkaasti lymfakiertoon, että flunssa saattaa gua shan johdosta räjähtää kunnolla päälle. Gua sha -hoitoa ei suositella aktiivista syöpää sairastavalle tai botuliinia ja täyteaineita kasvojen tai pään alueelle käyttävälle. Jos kasvoissa on täyteaineita, niiden päältä ei saa hoitaa, vaan alueet pitää kiertää huolellisesti.”

Vaikka gua sha on tehokas aknen ja herkän ihon hoidossa, silloin kun iholla on jokin herkkyystila, sitä ei voida hoitaa samalla tekniikalla kuin tervettä ihoa. Silloin hoito kannattaa muokata tilanteeseen ja vointiin sopivaksi.

Lue myös Anna.fi: Gua sha -rullaus, kiinteyttävät tuotteet ja kasvojooga – kokosimme vinkit, joilla dekolteealue ja kaulan herkkä iho pysyvät kauniina

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvojen gua sha -hieronta silottaa juonteita ja kiinteyttää ihoa – näin pääset alkuun ja vältät virheet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.