Hyvinvointi

Haluatko rauhoittua? Tämä väri voi auttaa!

Rauhoittaako sininen? Saako punainen pulssin kiihtymään? Entä mistä johtuu, että punaista pidetään tyttöjen värinä ja sinistä poikien?

Värit vaikuttavat meihin monella tavalla. Värien fyysiset ja psyykkiset vaikutukset johtuvat pitkälti niihin liitetyistä mielikuvista ja symboliikasta. Kuvataiteilija Päivi Hintsanen kertoo, millaisia merkityksiä eri väreillä on. Hän ylläpitää Coloria-verkkosivustoa, joka on keskittynyt värien merkitysten ja vaikutusten tutkimiseen. Värien psykologia on kiehtovaa ja kokonaisvaltaista.

Lue myös: Sisustussuunnittelija Vera Öllerin kodissa on rohkeat värit ja näyttäviä pintoja

”Väreillä on suuri merkitys oikeastaan koko elämän ylläpitämisessä. Ilman kasvien vihreää klorofylli-väriainetta ne eivät voisi yhteyttää, jolloin meillä ei olisi kasveja, eikä siten happeakaan. Pienemmässä mittakaavassa voidaan ajatella väreihin liitettyjä signaaleja. Liikennevalot ovat yksi esimerkki siitä, kuinka värit jäsentävät elämäämme: punainen käskee pysähtyä ja vihreä antaa luvan mennä. Väreillä voi myös olla niinkin yksinkertainen vaikutus kuin se, että oma lempiväri tuo hyvän mielen. Värillä siis todellakin on väliä”, toteaa kuvataiteilija Päivi Hintsanen.

värien psykologia

Värien psykologia liittyy mielleyhtymiin

Monet värien vaikutuksista syntyvät mielleyhtymien kautta. Jos meillä on esimerkiksi vierekkäin punainen ja sininen vaate, pidämme sinistä kylmempänä ja punaista lämpimämpänä.

”Tämä johtuu luonnollisista asioista: tulesta tulee mieleen punaisten väriskaala ja jää ja lumi vaikuttavat sinertäviltä. Ruoho on koko maailmassa vihreää ja siksi vihreä on kasvun ja elämän symboli. Aurinko puolestaan mielletään keltaiseksi, joten se on valon väri.”

Sama mielleyhtymä voi kuitenkin luoda eri kulttuureissa värille eri merkityksiä.

”Auringon ja valon väri on meille nykyeurooppalaisille iloinen väri, mutta Meksikossa se on kuoleman väri ja keltainen auringonkukka kuoleman kukka, koska aurinko merkitsee hohkaavaa kuumuutta ja kuivuutta. Samasta syystä kuoleman väriksi mieltämämme musta oli Meksikossa ja muinaisessa Egyptissä elämän väri, koska se on märän mullan väri”, Hintsanen muistuttaa.

Asenne vaikuttaa

Tutkijat väittelevät edelleen värien fyysisestä vaikutuksesta ihmiseen. 1950-luvulla tehdyissä tutkimuksissa todettiin, että punaiseksi valaistu tila nostaa verenpainetta. Samanlaisia tutkimuksia on tehty ja tuloksia saatu myös viime vuosina. Osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että näissä kokeissa verenpaineeseen vaikuttaa jokin muu tekijä kuin väri.

”Itse en menisi suoralta kädeltä lyttäämään värien vaikutusta. Värihän on valoa, ja valolla on suuri vaikutus meihin. Värivaloa käytetään sairaaloissakin, joissa esimerkiksi ”keltaisia vauvoja”, eli pieniä lapsia, joiden maksa toimii hitaammin kuin pitäisi tai ei ole kehittynyt tarpeeksi, hoidetaan sinisellä valolla”, Hintsanen pohtii.

Värien kokemiseen liittyy aina myös henkilökohtainen asenne tiettyä väriä kohtaan.

”Esimerkiksi sinistä pidetään rauhoittavana värinä, ja suurimmalle osalle se sitä onkin. Mutta jos inhoaa sinistä väriä, sininen tuskin rauhoittaa yhtään, koska se ärsyttää niin paljon. Valkoinen puolestaan on puhtauden väri ja periaatteessa siinä pitäisi tuntua raikkaalta, mutta jos jännittää koko ajan, että vaatteet likaantuvat, raikkauden tunne jää helposti jalkoihin.”

Onko punainen tyttöjen ja sininen poikien väri?

Ihmisen keksimät väreihin liittyvät merkitykset ohjaavat paljolti sitä, miten värit meihin vaikuttavat, miten niihin suhtaudumme ja miten ne saavat meidät tuntemaan.

”Hyvä esimerkki on se, että olemme jostain saaneet päähämme, että sininen on poikien väri ja punainen tyttöjen. Asetelma on syntynyt 1900-luvulla, eikä ennen sitä ollut erityisen selviä, vakiintuneita tyttöjen ja poikien värejä. Nykyään meidät on  ”opetettu” tällaiseen sukupuolijakoon väreissä siinä määrin, että jos eteen tuodaan kaksi lelua, punainen ja sininen, aika moni ajattelee ihan tiedostamattaan, että sininen on pojan ja punainen tytön.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko rauhoittua? Tämä väri voi auttaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.