Suhteet

Haluatko tutustua juuriisi? Näiden 3 vinkin avulla se onnistuu!

Haluatko tutustua omiin juuriisi? Muinaisten suomalaisten myytteihin perehtynyt tietokirjailija Maaretta Tukiainen antaa kolme vinkkiä, joiden avulla voit opetella tuntemaan taustaasi.

Monilla ihmisillä katse kääntyy jossakin vaiheessa elämää omaan sisimpään ja omiin juuriin. Halutaan tietää, mitä on oman olemassaolon taustalla ja millainen on ollut matka nykyiseen pisteeseen. Näin uskoo tietokirjailija ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen, joka on kirjoittanut kirjan pohjolan eläinmytologiasta ja -myyteistä.

”Juuriaan tarkasteleva ihminen pohtii, mistä hänen erityislaatuisuutensa tulee ja minne hän kuuluu. Esimerkiksi muinaisiin myytteihin tutustuminen voi selkiyttää ajatuksia”, Maaretta toteaa.

Mytologia on osa sitä, keitä me olemme ja mistä me tulemme.  Yksi tapa tutustua juuriin on perehtyä muinaisten esivanhempien ajatusrakenteisiin ja uskomuksiin. Mitä heidän ajattelussaan on samaa kuin omassani? Miten ikivanhat tavat ajatella vaikuttavat minuun yhä nykyään?

Tieto menneisyydestä auttaa meitä kiinnittymään omalle paikallemme sukupolvien ketjussa.

Lue myös: Myytit vaikuttavat ajatteluusi – Ajatusrakenteesi voivat olla perua satojen vuosien takaa

haluatko tutustua juuriisi, näin tutustut juuriisi, miten tutustua omiin juuriin, juuret, sukututkimus

Näin tutustut juuriisi

Mikäli myytit ovat jo tuttuja tai niihin perehtyminen tuntuu liian kaukaiselta, juuriin tutustumisen voi aloittaa lähempääkin. Maaretta Tukiainen vinkkaa kolme keinoa, joilla omiin juuriinsa pääsee käsiksi.

1. Yleinen taso

Tutustu siihen, millaista oli aikoina ennen meitä. Valitse jokin kiinnostuksenkohteistasi ja lue yksi teos sen historiasta. Tutustu esimerkiksi siihen, millaista oli työskennellä sairaalassa ennen muinoin tai miten koiran ja ihmisen välinen suhde on muuttunut vuosien saatossa.

”Historiaan oman kiinnostuksenkohteen kautta tutustuminen auttaa suhteuttamaan mennyttä ja nykyisyyttä ja antaa myös uudenlaista perspektiiviä elämään”, Maaretta toteaa.

2. Henkilökohtainen taso

Tutustu sukusi juuriin. Pyydä aiempia sukupolvia kertomaan, millaista oli ennen. Etsi sukusi omistamia esineitä, pitele käsissäsi perinnöksi saamasi astiaa tai kirjaa ja pohdi, miltä esivanhemmistasi on tuntunut pidellä samaa esinettä käsissään. Lue sukusi vanhoja kirjeitä ja päiväkirjoja.

”Kun isoäitini kuoli, äitini kysyi, mitä mummoni esineitä haluaisin itselleni. Pyysin isoäitini vanhan Remington-kirjoituskoneen. Minulle on tärkeää omistaa jotakin, mitä isovanhempani ovat kosketelleet. Mielikuva siitä, että taustani on tässä, näissä esineissä, on tärkeä”, Maaretta pohtii.

Lue myös: Kiinnostaako sukututkimus? Tässä parhaat vinkit, linkit ja tärkeät vuosiluvut sukututkijalle

haluatko tutustua juuriisi, näin tutustut juuriisi, miten tutustua omiin juuriin, juuret, sukututkimus

3. Paikkojen taso

Mieti, missä kaikissa paikoissa sinä tai sukusi olette asuneet. Koti on se paikka, jossa juuret syntyvät. Missä sinun juuresi ovat? Mikäli mahdollista, vieraile paikoissa, joissa sukusi on asunut. Mieti, millaista on ollut kävellä noissa paikoissa esimerkiksi sata vuotta aikaisemmin.

”Juuriinsa voi tutustua myös lähtemällä kävelylle metsään ja etsimällä itselleen luonnosta oman voimapaikan. Ihmisen kaikkein perimmäiset juuret ovat luonnossa. Ne voi löytää, kun vahvistaa suhdettaan luontoon”, Maaretta sanoo.

Maaretta Tukiaisen kirjoittama ja Markus Freyn kuvittama teos Pohjolan voimaeläimet (Tuuma) ilmestyi syyskuussa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko tutustua juuriisi? Näiden 3 vinkin avulla se onnistuu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.