Hyvinvointi

Puhdistuuko suu, jos hammastahnan vaihtaa tableteiksi? Testasimme 3 erilaista hammastahnatablettia

Hammastahnatabletit eivät sisällä vettä ja säilöntäaineita, toisin kuin perinteiset hammastahnat. Monesti puhdistavat pillerit on myös pakattu ekologisemmin kuin tahnat. Tuotteissa on kuitenkin eroja, joten kaupan hyllyllä on oltava tarkkana.

Haluatko vähentää kotitaloutesi muovilastia? Hammastahnatabletit ovat ekologisempi vaihtoehto perinteiselle hammastahnatuubille, sillä pillerit myydään pääosin paperista tai lasista valmistetuissa pakkauksissa.

Hammastahnatuubit sisältävät sekä erilaisia muoveja että metallia. Pelkästään Isossa-Britanniassa käytetään 300 miljoonaa hammastahnatuubia vuodessa. Jos tuubit aseteltaisiin peräkkäin maahan, niitä riittäisi 75 000 kilometrin mittaiselle matkalle. Sen pituinen muovikääre yltäisi lähes kaksinkertaisesti maapallon ympäri.

Hammastahnatabletti peittoaa tahnan myös parissa muussa asiassa.

”Hammastahnatableteilla ympäristön kemikaalikuormaa ei rasiteta niin paljon kuin tavanomaisilla hammastahnoilla. Matkoilla tabletti kulkee kevyesti mukana”, kertoo dosentti Merja Laine Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Toisin kuin hammastahnat, jauhemaisista hammastahnoista tiivistetyt, noin puolen sentin kokoiset pillerit eivät sisällä lainkaan vettä. Siksi niiden ainesosaluettelo on tyypillisesti lyhyempi kuin perinteisten tahnojen. Vettä sisältävä hammastahna tarvitsee säilöntäaineita, jotta niihin ei ala muodostua lämpimässä kylpyhuoneessa bakteerikasvustoja ja jotta tahna ei kokkaroidu, kuivu tai sakkaudu.

Lue myös: Kun hengitys haisee, apu voi löytyä sinkkiä tai suolaa sisältävästä hammastahnasta – testasimme 3 raikastavaa tahnaa

Muista tarkistaa, että tableteissa on fluoria

Hammastahnatableteissa on eroja, joten kaupan hyllyllä on oltava tarkkana. Hammasterveyden kannalta on tärkeää tarkistaa, että tuote sisältää fluoria, Merja Laine opastaa.

Fluori estää hammaskiilteen liukenemista ja siten hampaiden reikiintymistä. Käypä hoito -suositusten mukaan hammastahnan tulisi sisältää fluoria 1000–1450 ppm. Alle kuusivuotiaille suositeltava fluoridipitoisuus on enintään 1100 ppm.

”Osassa hammastahnatableteista fluorin määrä vastaa hammastahnan fluorin määrää. Tietääkseni ei kuitenkaan ole tutkittu, miten puhtaaksi hammas tulee tabletteja käyttämällä. Puhtauden arvioiminen perustuu puhtauden tuntemukseen”, Laine arvioi.

Hammastahnatablettien mahdollisista haitoista ei ole näyttöä. Markkinointilupauksiin kannattaa Laineen mukaan suhtautua kuitenkin varauksella siksi, ettei hammastahnatableteista ole juurikaan tehty tieteellistä, riippumatonta tutkimusta.

Tablettien vaikutukset vaihtelevat niiden ainesosista riippuen. Yleisesti ottaen hammastahnatabletit ovat miedompia kuin hammastahnat, sillä tablettien yksi tavoite on vähentää kemikaalien määrää. Tästä johtuen tablettien teho saattaa olla heikompi kuin perinteisten tahnojen.

Esimerkiksi hammastahnatablettien tehoa happojen aiheuttamaan hammaskiilteen liukenemisen eli eroosion estoon ei ole ainakaan vielä tutkimuksissa osoitettu, Laine selittää.

Happohyökkäyksen päätyttyä hampaan pinnalle saostuu mineraaleja. Ne aiheuttavat pintareikien koventumista ja voivat jossain määrin lisätä hammaskiven muodostumista ikenien yläpuolelle, hampaiden juureen. Hammaskiveä ehkäisevät tavallisesti sinkkisitraatti, klooriheksidiini ja eteeriset öljyt, joista viimeksi mainittua on usein hammastahnatableteissa.

Hammastahnatabletit eivät vaahtoa – tottumuskysymys, ei terveysriski

Hammastahnatabletit poikkeavat hammastahnasta siinä, että useimmat pillereistä eivät muodosta harjatessa vaahtoa suuhun. Tämä johtuu siitä, etteivät tabletit sisällä natriumlauryylisulfaattia, jota tahnat tavallisesti sisältävät. Merja Laineen mukaan vaahdottomuudella ei ole suun terveyden kannalta merkitystä. Kyse on pikemminkin tottumuksesta.

”Ilman vaahtoakin tulee puhdasta tutkimusten mukaan. Suu vain tuntuu vaahdon jälkeen raikkaammalta.”

Pillerit eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että hammasharjasta voisi luopua. Tabletti pureskellaan suussa ja se levitetään hampaille hammasharjan avulla.

Hammastahnatabletit testissä: lue kokemukset 3 eri tuotteesta

Kotilieden toimitus kokeili kolmenlaisia erilaisia hammastahnatabletteja. Testissä kiinnitettiin huomiota erityisesti siihen, miten puhtailta hampaat tuntuivat harjaamisen jälkeen ja miten mukava tabletteja oli käyttää.

Kaikki testatut tabletit sisälsivät fluoria suositusten mukaisen määrän. Kaikkia tuotteita kokeiltiin kolmesti. Hampaiden harjaamista kokeiltiin sekä pehmeäharjaksisella perinteisellä hammasharjalla että sähköhammasharjalla.

Vertailun tabletit ovat vegaanisia ja sisältävät minttu- ja piparminttuöljyä tai niistä valmistettua mentolia. Kaikki hammastahnatabletit jättivät hampaat puhtaan tuntuisiksi, mutta tuotteissa oli eroja maun ja käyttömukavuuden suhteen.

1. Vaahtoava koostumus sopii hammastahnaan tottuneelle

The Humble Co Natural Toothpaste Tablets Mint, 60 tablettia, noin 6,90 e.

The Humble Co Natural Toothpaste Tablets Mint
Kuva: Valmistaja

Tabletti on miellyttävä käyttää, sillä kun sen puraisee rikki, sisältö liukenee hyvin sylkeen. Toisin kuin muut vertailun tuotteet, tämä tabletti vaahtoaa jonkin verran harjatessa, sillä se sisältää vaahtoavaa natriumlauryylisarkosinaattia. Matalan kynnyksen tuote niille, joita hammastahnatableteille ominainen lirumaisuus arveluttaa.

Itse tabletti ei tuoksu juuri miltään, ja myös mintun maku on hyvin mieto. Hampaisiin jää pesun jälkeen puhtaan tuntuinen pinta, mutta mintun raikkaus saisi olla voimakkaampi. Paperinen pakkaus on varustettu sulkijalla, mikä helpottaa tuotteen mukaan ottamista matkoille.

2. Miedot hammastahnatabletit eivät maistu miltään

Ben & Anna Natural Toothpaste Tablets Mint, 100 tablettia, noin 9,50 e.

Ben & Anna Natural Toothpaste Tablets Mint
Kuva: Valmistaja

Paperipakkaus on valmistajan mukaan täysin biohajoava. Lisäksi siinä on kätevä sulkija, joka pitää tabletit pussin sisällä matkalaukussakin. Ruokasoodaa, kookosöljyä ja kasviuutteita sisältävissä tableteissa on valmistajan mukaan lisäksi B12-vitamiinia. Tuotteella on vertailun lyhin ainesosalista.

Tabletti liukenee hyvin sylkeen puraistaessa. Suuhun ei muodostu harjatessa lainkaan vaahtoa. Se vaatii alkuun hieman totuttelua, sillä ohutta lietettä tahtoo valua suupielistä, jos suu jää harjatessa liian avoimeksi. Hampaat tuntuvat pesun jälkeen puhtailta, mutta suu jää kaipaamaan raikkautta. Tableteista puuttuu maku kokonaan.

3. Voimakkain haju, raikkain maku

Denttabs Toothpaste Tablets Mint, 125 tablettia, noin 12,90 e.

Denttabs Toothpaste Tablets Mint
Kuva: Valmistaja

Kun pussin avaa, sieraimiin tulvahtaa voimakas tuoksu. Puraistaessa tabletti muuttuu todella jauhomaiseksi, kuivaksi mössöksi, jota jää hampaan koloihin paakkuina. Kostea harja kuitenkin helpottaa tunnetta. Harjatessa suuhun muodostuva liete on hyvin juoksevaa. Maku on todella freesi, lähimpänä hammastahnaa. Raikkaus myös säilyy suussa pesun jälkeen pisimpään.

Tuotteen sisältämä sitruunahappo sen sijaan hieman hämmentää, sillä sitä on pidetty hampaiden kiilteelle haitallisena. Pakkauksesta ei tosin käy ilmi, kuinka paljon sitruunahappoa tuotteessa on.

Pakkaus on kompostoitava. Paperipussissa ei kuitenkaan ole lainkaan sulkijaa, joten jos aiot napata nämä hammastahnatabletit matkalle, varaa mukaan pussin ympärille kiedottava hiuslenkki tai kuminauha!

Lue myös Annan testin tulokset: Testasimme hammastahnatabletteja, ja ne toimivat erityisesti yhdessä tilanteessa – hammaslääkäri pitää myös allergisen tai yliherkän vaihtoehtona

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puhdistuuko suu, jos hammastahnan vaihtaa tableteiksi? Testasimme 3 erilaista hammastahnatablettia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.