Hyvinvointi

Pitäisikö hampaat langata ennen vai jälkeen hammaspesun? Kysyimme hammaslääkäriltä vinkit hammasvälien puhdistukseen

Hammasvälien puhdistus on hyvä tehdä päivittäiseksi rutiiniksi. Mutta pitääkö se tehdä ennen vai jälkeen hammaspesun, ja millainen väline toimii parhaiten? Hammaslääkäri Ville Saarenpää vastaa.

Hammasvälien puhdistus on monelle pakollinen paha, vaikka se on todellisuudessa hyvin pieni vaiva. Suositusten mukaan hampaat kannattaisi langata vähintään kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Tämä ei läheskään kaikilla toteudu käytännössä.

”Me suomalaiset olemme laiskoja puhdistamaan hammasvälejämme. Liian suuri osa puhdistaa hammasvälit liian harvoin tai ei ollenkaan. Siinä olisi paljon skarpattavaa – vielä enemmän kuin hampaiden harjaamisessa”, Terveystalon vastaava hammaslääkäri Ville Saarenpää sanoo.

Hammasvälien puhdistus on tärkeä osa suun terveyden ylläpitoa ja erilaisten suusairauksien ennaltaehkäisyä. Saarenpää vastaa yleisiin kysymyksiin hammasvälien puhdistuksesta ja kertoo, miten homma sujuu vaivattomasti ja oikeaoppisesti.

Lue myös: Pitäisikö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen

Hammasvälien puhdistus onnistuu monella välineellä. Hammasväliharja on välineistä tehokkain.
Hammasvälien puhdistus onnistuu monella välineellä. Hammasväliharja on välineistä tehokkain.

Miksi hammasvälit kannattaa puhdistaa?

Jos hammasvälejä ei puhdista, hampaiden välisiin rakoihin alkaa muodostua bakteereja. Silloin on hyvin todennäköistä, että saa ientulehduksen. Jopa 74 prosenttia aikuisista sairastaa jossain vaiheessa ientulehduksen. Ientulehduksen oireita ovat muun muassa ikenen arkuus, turvotus ja kipu, verenvuoto hampaita pestessä ja pahanhajuinen hengitys.

Pidentynyt ientulehdus voi aiheuttaa vakavamman suun tulehduksen, kiinnityskudossairauden eli parodontiitin. Se voi johtaa jopa hampaan menetykseen.

Hammasvälien puhdistus ennaltaehkäisee myös hampaiden reikiintymistä. Reikiintyminen alkaa usein nimenomaan hampaiden väleissä. Siksi bakteerien ei kannata antaa muhia hammasväleissä.

Kaikista herkin kohta reikiintymiselle on Saarenpään mukaan hammaspaikan sauma.

”Paikatun hampaan puhdistamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kun paikatun hampaan viereisiä hammasvälejä puhdistaa kunnolla, paikan alle tai saumaan ei pääse muodostumaan reikiä, ja paikka on helppo poistaa ja vaihtaa uuteen, kun tulee sen aika. Hyvä suuhygienia myös pidentää paikan ikää.”

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta 

Pitääkö lankaamista jatkaa, vaikka hampaasta valuu verta?

Hammasvälien puhdistus voi tuntua tulehtuneessa ikenessä kivuliaalta. Verenvuotoa ja kipua ei kannata pelästyä. Kun hammasvälejä jaksaa puhdistaa kivusta huolimatta, tulehdus saadaan kuriin ja hammasvälien puhdistus helpottuu.

”Puhdistusta kannattaa jatkaa, vaikka verta tulisikin. Jos vuoto ei lakkaa, kannattaa hakeutua hammaslääkärille, joka tutkii, mistä vuoto johtuu, ja ohjaa tarvittavaan jatkohoitoon.”

Hammasvälien puhdistus hammaslangalla voi olla ainoa vaihtoehto etenkin nuorille, joilla on usein ahtaat hammasvälit.
Hammaslanka voi olla etenkin nuorilla ainoa väline, joka mahtuu ahtaisiin hammasväleihin.

Lue myös Anna.fi: Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Kuinka usein hammasvälit kannattaa puhdistaa?

Suositukset hammasvälien puhdistukseen vaihtelevat. Yleinen suositus on noin joka toinen päivä tai vähintään 2–3 kertaa viikossa.

Saarenpää suosittelee tekemään puhdistuksesta päivittäisen rutiinin.

”Jos puhdistuksen tekee satunnaisesti, riski on, ettei siitä tule rutiinia. Kun puhdistuksesta tekee päivittäisen rutiinin, alkaa ihan ärsyttää, jos puhdistus jää joskus välistä.”

Millainen väline on hammasvälien puhdistukseen paras?

Kaikista tehokkain väline hammasvälien puhdistukseen on hammasväliharja. Sen paksu harjas pääsee parhaiten hampaiden tyveen, lähelle ientä.

Kovin tiukkoihin hammasväleihin hammasväliharja ei kuitenkaan mahdu. Silloin täytyy käyttää hammaslankaa.

”Monilla nuorilla on niin tiukat hammasvälit, ettei väleihin saa muuta kuin hammaslangan tai hammaslankaimen. Kaikista oleellisinta on, että löytää välineen, joka on itselle helppo käyttää.”

Lue myös: Hammasväliharjat testissä – puhdistavat suun sieltä, minne hammasharja ei yllä

Pitäisikö hammasvälit puhdistaa ennen vai jälkeen hammaspesun?

Hammaslääkäreilläkin on eriäviä mielipiteitä siitä, pitäisikö hammasvälit puhdistaa ennen vai jälkeen hammaspesun. Jotkut kannattavat hammasvälien puhdistusta ennen pesua, koska silloin puhdistuksessa hammasväleistä irtoavat bakteerit huuhtoutuvat pesussa pois.

Saarenpään mielestä ei ole kuitenkaan kovin oleellista, milloin hammasvälit puhdistaa, kunhan ne puhdistaa. Jo se, että hammasväleissä olevat bakteerit tönäisee liikkeelle, estää bakteereja kehittämästä hampaille haitallisia happoja.

”Vaikka hammasvälit puhdistaisi vasta hammaspesun jälkeen, puhdistus rikkoo bakteeriplakin muodostaman kalvon hampaan pinnalla, jolloin massa lähtee syljen vaikutuksesta pois.”

Sekään ei ole kiveen hakattua, että hammasvälit täytyisi puhdistaa aina hammaspesun yhteydessä. Hammasvälien puhdistuksen voi Saarenpään mukaan tehdä vaikkapa keskellä päivää.

”Jotkut tykkäävät kantaa laukussaan hammastikkuja ja puhdistaa hammasvälejä kesken päivää. Sekin on aivan ok.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitäisikö hampaat langata ennen vai jälkeen hammaspesun? Kysyimme hammaslääkäriltä vinkit hammasvälien puhdistukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.