Hampaiden valkaisu kiinnostaa yhä useampaa
Hyvinvointi

Hampaiden valkaisu on hyvä ratkaisu, jos hampaiden väri hävettää – hammaslääkäri kertoo, miten valkaisu kannattaa tehdä ja mitä vaaroja toimenpiteeseen liittyy 

Hampaiden valkaisu kiinnostaa yhä useampaa. Kysyimme hammaslääkäri Antti Niskaselta, mikä on paras tie valkoisiin hampaisiin ja mihin kaikkeen hommassa pitää varautua.

Haaveiletko sinäkin helmenvalkoisesta hymystä? Liity joukkoon. Hampaiden valkaisu kiinnostaa yhä useampaa, ja se näkyy myös hammaslääkärin vastaanotolla.

”Kun aloitin urani parikymmentä vuotta sitten, hampaita valkaisivat lähinnä nuoret naiset. Sen koommin mukaan on tullut koko repertuaari. Myös iäkkäämmät henkilöt, ja esimerkiksi nuoret miehet, oikeastaan ihan kaikki, ovat lähteneet valkaisuun mukaan”, kertoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen.

Niskasen mukaan hampaiden valkaisu voi olla hyvä ratkaisu, jos omien hampaiden väri hävettää.

”Tummat hampaat voivat häiritä elämää ja nolostuttaa. Ei ehkä uskalleta hymyillä ja käsi hakeutuu suun eteen. Jos hampaiden valkaisu riittää muuttamaan tilanteen, niin silloin se kannattaa ehdottomasti tehdä.”

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta

Vaihtoehtoja hampaiden valkaisuun on monia

Vaikka päätös hampaiden valkaisusta olisikin jo tehty, vaihtoehtojen määrä voi tuntua ylivoimaiselta. Hampaiden valkaisua mainostavat niin hammaslääkärit kuin kosmetologitkin, ja sen voi vastaanoton lisäksi tehdä myös kotona joko suoraan ammattilaisilta tai nettikaupoista ostetuilla välineillä.

Niskasen mukaan ei ole olemassa yhtä oikeaa reittiä valkoisiin hampaisiin, vaan pääasia on, että homma hoidetaan huolella ja oikeilla aineilla.

Helpoimmin hampaiden valkaisu onnistuu usein hammaslääkärin ja suuhygienistin avustuksella. Hammaslääkäriasemalta voi ostaa kotivalkaisuun tarkoitetut yksilöllisesti valmistetut hammasmuotit, joihin valkaisuainetta levitetään itse kotioloissa.

Valkaisun voi käydä tekemässä suoraan vastaanotolla, jolloin käytössä on tehokkaammat valkaisuaineet. Tällöin hammaslääkäri tai suuhygienisti suojaa ikenet suojaukseen tarkoitetulla geelillä ja ammattilaisten käyttämät välineet varmistavat, ettei valkaisuainetta valu nieluun.

Hammaslääkärillä tehty valkaisuhoito maksaa toimenpiteestä ja paikasta riippuen parista sadasta eurosta noin 700 euroon.

Lue myös Seura.fi: Kenelle hampaiden valkaisu sopii? 10 kysymystä esteettisestä hammashoidosta

Hampaiden valkaisu ei onnistu puolessa tunnissa

Myös netin tarjoamat edullisemmat vaihtoehdot houkuttelevat monia. Niskanen ei suoralta kädeltä tuomitse netin syövereistä löytyviä valkaisupaketteja, mutta muistuttaa niiden ongelmista.

”Monesti niistä puuttuvat kunnolliset käyttöohjeet ja tiedot siitä, mitä valkaisevat aineet edes ovat ja mikä niiden tehokkuus on. Tämä muodostuu ongelmaksi. Varmasti netistäkin on mahdollista löytää toimivia ja hyviä aineita, mutta niiden turvallinen käyttö kotioloissa on äärimmäisen vaikeaa.”

Kosmetologien tai kampaajien tekemille hampaiden valkaisuille Niskanen ei kuitenkaan lämpene. Todellisuudessa kyse ei usein ole valkaisusta lainkaan.

”Koko käsite hampaiden valkaisusta on haasteellinen. Siinä pitäisi erotella, että poistetaanko pintavärjäymiä vai valkaistaanko hammasluuta. Kosmeetiikka-alan myyjille myydään usein niin kutsuttua soodaputsia, joka ei valkaise hammasluuta, mutta poistaa hampaan pinnasta värjäymiä. Sitä on helpompi myydä hampaiden valkaisuna kuin pintavärjäymien poistona.”

Myös liian lyhytkestoisten valkaisuhoitojen tulisi herättää epäilyksiä.

”Mainoksissa saatetaan mainostaa hampaiden valkaisua puolessa tunnissa tai kolmessa vartissa, vaikka mikään aine ei kerkeä toimia siinä ajassa. Käytännössä siinä vain menettää rahansa”, Niskanen sanoo.

Voiko hampaiden valkaisu vahingoittaa hampaita?

Ehkäpä yleisin hampaiden valkaisuun liittyvä huoli on pelko siitä, että valkaisu vahingoittaa hampaita. Niskasen mukaan valkaisu ei ole koskaan riskitöntä, mutta turhan peloissaan ei kannata olla.

”Ammattilaisten tekemänä hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide – silloin kun se tehdään oikein. Jos halutaan muuttaa hampaiden väriä, valkaisu on vähiten hammasta tuhoava keino ja vauriot ovat usein vain hetkellisiä.”

Ongelmia syntyy kuitenkin silloin, jos valkaisuun lähtee ilman riittävää tietoa ja taitoa. Varsinkin kotivalkaisussa säännöllisyys helposti unohtuu, ja hampaita valkaistaan vähän tänään ja hieman ensi viikolla. Tällöin lopputulos tuottaa pettymyksen ja hampaiden kiille on koetuksella.

”Hampaiden valkaisuun pitää sitoutua, tehtiin se vastaanotolla tai kotona. Ei ole tarkoitus, että hampaita valkaistaan joka kuukausi – tai edes joka vuosi”, Niskanen muistuttaa.

Niskanen peräänkuuluttaakin vastuullisuutta niin kuluttajilta kuin ammattilaisiltakin.

”Tärkeintä on tutustua tuotteeseen ja tietää, miten sitä käytetään turvallisesti. Kuka tahansa valkaisuaineita käyttääkään, homma pitää tehdä kerralla kuntoon. Silloin tulos on paras, välttyy pettymyksiltä eikä ole vaaraa isoihin vaurioihin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hampaiden valkaisu on hyvä ratkaisu, jos hampaiden väri hävettää – hammaslääkäri kertoo, miten valkaisu kannattaa tehdä ja mitä vaaroja toimenpiteeseen liittyy 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.