Hampaiden valkaisu on hyvä ratkaisu, jos hampaiden väri hävettää – hammaslääkäri kertoo, miten valkaisu kannattaa tehdä ja mitä vaaroja toimenpiteeseen liittyy 

Hampaiden valkaisu kiinnostaa yhä useampaa. Kysyimme hammaslääkäri Antti Niskaselta, mikä on paras tie valkoisiin hampaisiin ja mihin kaikkeen hommassa pitää varautua.

Haaveiletko sinäkin helmenvalkoisesta hymystä? Liity joukkoon. Hampaiden valkaisu kiinnostaa yhä useampaa, ja se näkyy myös hammaslääkärin vastaanotolla.

”Kun aloitin urani parikymmentä vuotta sitten, hampaita valkaisivat lähinnä nuoret naiset. Sen koommin mukaan on tullut koko repertuaari. Myös iäkkäämmät henkilöt, ja esimerkiksi nuoret miehet, oikeastaan ihan kaikki, ovat lähteneet valkaisuun mukaan”, kertoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen.

Niskasen mukaan hampaiden valkaisu voi olla hyvä ratkaisu, jos omien hampaiden väri hävettää.

”Tummat hampaat voivat häiritä elämää ja nolostuttaa. Ei ehkä uskalleta hymyillä ja käsi hakeutuu suun eteen. Jos hampaiden valkaisu riittää muuttamaan tilanteen, niin silloin se kannattaa ehdottomasti tehdä.”

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta

Vaihtoehtoja hampaiden valkaisuun on monia

Vaikka päätös hampaiden valkaisusta olisikin jo tehty, vaihtoehtojen määrä voi tuntua ylivoimaiselta. Hampaiden valkaisua mainostavat niin hammaslääkärit kuin kosmetologitkin, ja sen voi vastaanoton lisäksi tehdä myös kotona joko suoraan ammattilaisilta tai nettikaupoista ostetuilla välineillä.

Niskasen mukaan ei ole olemassa yhtä oikeaa reittiä valkoisiin hampaisiin, vaan pääasia on, että homma hoidetaan huolella ja oikeilla aineilla.

Helpoimmin hampaiden valkaisu onnistuu usein hammaslääkärin ja suuhygienistin avustuksella. Hammaslääkäriasemalta voi ostaa kotivalkaisuun tarkoitetut yksilöllisesti valmistetut hammasmuotit, joihin valkaisuainetta levitetään itse kotioloissa.

Valkaisun voi käydä tekemässä suoraan vastaanotolla, jolloin käytössä on tehokkaammat valkaisuaineet. Tällöin hammaslääkäri tai suuhygienisti suojaa ikenet suojaukseen tarkoitetulla geelillä ja ammattilaisten käyttämät välineet varmistavat, ettei valkaisuainetta valu nieluun.

Hammaslääkärillä tehty valkaisuhoito maksaa toimenpiteestä ja paikasta riippuen parista sadasta eurosta noin 700 euroon.

Lue myös Seura.fi: Kenelle hampaiden valkaisu sopii? 10 kysymystä esteettisestä hammashoidosta

Hampaiden valkaisu ei onnistu puolessa tunnissa

Myös netin tarjoamat edullisemmat vaihtoehdot houkuttelevat monia. Niskanen ei suoralta kädeltä tuomitse netin syövereistä löytyviä valkaisupaketteja, mutta muistuttaa niiden ongelmista.

”Monesti niistä puuttuvat kunnolliset käyttöohjeet ja tiedot siitä, mitä valkaisevat aineet edes ovat ja mikä niiden tehokkuus on. Tämä muodostuu ongelmaksi. Varmasti netistäkin on mahdollista löytää toimivia ja hyviä aineita, mutta niiden turvallinen käyttö kotioloissa on äärimmäisen vaikeaa.”

Kosmetologien tai kampaajien tekemille hampaiden valkaisuille Niskanen ei kuitenkaan lämpene. Todellisuudessa kyse ei usein ole valkaisusta lainkaan.

”Koko käsite hampaiden valkaisusta on haasteellinen. Siinä pitäisi erotella, että poistetaanko pintavärjäymiä vai valkaistaanko hammasluuta. Kosmeetiikka-alan myyjille myydään usein niin kutsuttua soodaputsia, joka ei valkaise hammasluuta, mutta poistaa hampaan pinnasta värjäymiä. Sitä on helpompi myydä hampaiden valkaisuna kuin pintavärjäymien poistona.”

Myös liian lyhytkestoisten valkaisuhoitojen tulisi herättää epäilyksiä.

”Mainoksissa saatetaan mainostaa hampaiden valkaisua puolessa tunnissa tai kolmessa vartissa, vaikka mikään aine ei kerkeä toimia siinä ajassa. Käytännössä siinä vain menettää rahansa”, Niskanen sanoo.

Haaveissa valkoiset hampaat? Ota nämä huomioon

1. Älä odota vitivalkoista hymyä

”Valkaisulla ei saada aikaan vitivalkoista Hollywood-hymyä. Se hymy johtuu kuorista, jotka laitetaan hampaiden päälle. Se on aggressiivisempi keino muuttaa väriä ja hampaiden asemaa, sillä siinä joudutaan usein hiomaan myös hampaiden pintaa”, Niskanen kertoo.

2. Varaudu uusimaan paikkoja

Valkaisuaine valkaisee hampaan, mutta ei keinotekoisia materiaaleja. Sen vuoksi monelle voi tulla yllätyksenä valkaisun paljastamat hampaiden paikat.

”Huononväriset paikat voi joutuakin uusimaan valkaisun jälkeen. Siksi hampaiden valkaisu kannattaa tehdä ensin, paikkojen uusiminen vasta jälkeen.”

3. Vihlominen

Vihlonta on valkaisun tyypillisin sivuoire.

”Jos prosessiin lähtiessä on jo vihlovat hampaat, valkaisuaine ei helpota tilannetta. Valkaisun aikana voi tuntua vihlontaa, mutta lähes aina tilanne palautuu takaisin normaaliksi.”

4. Älä pelästy kirjavuutta

Monelle yllätyksenä saattaa tulla myös valkaisun paljastamat epätasaisuudet oman hampaan värissä. Hampaan kiilteessä voi olla kehityshäiriöitä, jotka näkyvät toisilla ruskeina läiskinä, toisilla vaaleina.

”Varsinkin vaaleita läiskiä voi olla vaikea huomata etukäteen. Valkaisussa ne kuitenkin vaalenevat paljon ja hampaista voi tulla hetkellisesti kirjavat. Se onneksi tasoittuu kyllä.”

5. Hampaat harvoin vaalenevat kerralla

Hampaiden valkaisussa ei ole oikotietä onneen. Valkaisutavasta riippumatta prosessi vie aikaa.

Hammaslääkärin vastaanotolla yksi valkaisukerta kestää tyypillisesto puolestatoista tunnista kahteen tuntuun kerrallaan. Jos hammasta ei ole aiemmin valkaistu, kestävä lopputulos voi vaatia parikin käyntikertaa.

Kotioloissa hampaiden valkaisu on vielä hitaampaa. Jos hampaita ei ole ennen valkaissut, hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi hampaita joutuu valkaisemaan päivittäin pari tuntia 1–2 viikon ajan. Tämän jälkeen on vältettävä värjääviä aineita ainakin kaksi vuorokautta.

”Kahvinjuojille voi olla kova paikka olla ensin kaksi viikkoa ja sen jälkeen vielä kaksi päivää juomatta kahvia.”

Hyvin tehtynä valkaisun teho säilyy kuitenkin useamman vuoden ja sitä voidaan ylläpitää pienemmin konstein 2–4 vuoden välein.

Voiko hampaiden valkaisu vahingoittaa hampaita?

Ehkäpä yleisin hampaiden valkaisuun liittyvä huoli on pelko siitä, että valkaisu vahingoittaa hampaita. Niskasen mukaan valkaisu ei ole koskaan riskitöntä, mutta turhan peloissaan ei kannata olla.

”Ammattilaisten tekemänä hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide – silloin kun se tehdään oikein. Jos halutaan muuttaa hampaiden väriä, valkaisu on vähiten hammasta tuhoava keino ja vauriot ovat usein vain hetkellisiä.”

Ongelmia syntyy kuitenkin silloin, jos valkaisuun lähtee ilman riittävää tietoa ja taitoa. Varsinkin kotivalkaisussa säännöllisyys helposti unohtuu, ja hampaita valkaistaan vähän tänään ja hieman ensi viikolla. Tällöin lopputulos tuottaa pettymyksen ja hampaiden kiille on koetuksella.

”Hampaiden valkaisuun pitää sitoutua, tehtiin se vastaanotolla tai kotona. Ei ole tarkoitus, että hampaita valkaistaan joka kuukausi – tai edes joka vuosi”, Niskanen muistuttaa.

Niskanen peräänkuuluttaakin vastuullisuutta niin kuluttajilta kuin ammattilaisiltakin.

”Tärkeintä on tutustua tuotteeseen ja tietää, miten sitä käytetään turvallisesti. Kuka tahansa valkaisuaineita käyttääkään, homma pitää tehdä kerralla kuntoon. Silloin tulos on paras, välttyy pettymyksiltä eikä ole vaaraa isoihin vaurioihin.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hampaiden valkaisu on hyvä ratkaisu, jos hampaiden väri hävettää – hammaslääkäri kertoo, miten valkaisu kannattaa tehdä ja mitä vaaroja toimenpiteeseen liittyy 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X