Hei mummo, eivätkö lapsenlapsen leikit kiinnosta? Älä suotta syyllisty, vaan lue tämä juttu

Lapsenlapset ovat rakkaita, mutta joskus heitä voi olla vaikea viihdyttää. Onko mummon pakko leikkiä, pohtii 64-vuotias Riitta. Minna Oulasmaa Väestöliitosta kertoo, että ei ole. Mummo voi olla monella eri tavalla.

”Minua ei lainkaan huvita leikkiä 5-vuotiaan lapsenlapseni kanssa hänen leikkejään. Tuntuu etten oikein osaakaan. En leikkinyt juuri omien lastenikaan kanssa. Kuitenkin rakastan kovasti lapsenlastani ja haluan viettää hänen kanssaan aikaa. Olenko huono mummo, jos en leiki?” kysyy Riitta, 64.

Vastuuasiantuntija sekä parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliitosta neuvoo Riittaa ja muita samoin kokevia:

”Riitan tapaus kuvastaa sitä, että meillä liittyy paljon odotuksia tiettyihin rooleihin, joista isovanhemmuus on yksi. Kun joku sanoo sanan mummi tai vaari, heti ajatellaan tietynlaista ihmistyyppiä. Meillä myydään kaupoissa mummonmuusia ja mummonlihapullia, ja hyvinvointilehdessä sanotaan, että ”älä ui mummorintaa” eli pää pinnalla, huulipunaa huulissa.

Riitta vertaa itseään sellaiseen käsitykseen, että mummon pitäisi olla leikkisä, ja hän kokee huonommuutta ja kateutta siitä, että hänellä ei ole tällaisia mummon ominaisuuksia.

Nykyisin mummoja ja vaareja on hyvin monenlaisia. Mummo voi olla 39-vuotias, ja joku puolestaan tulee mummoksi iäkkäänä, sairaalloisena ja mummon näköisenä. Meidän pitäisi antaa tilaa monenlaiselle mummoudelle. On hyvä, että välillä saa lukea lehdistä juttuja vaikkapa fitness-mummoista.

Lue myös Anna.fi: Miksi isovanhemmat eivät halua hoitaa lapsenlapsia?

Älä leiki hampaat irvessä

Kenenkään ei tarvitse sovittaa itseään kapeaan muottiin. Pitää muistaa, että kaikki aikuiset eivät ole leikkisiä. Esimerkiksi asiakeskeiset introvertit voivat kokea eläytymistä ja heittäytymistä vaativat leikit itselleen vieraiksi ja potea huonommuutta siitä, että lasta kiinnostavat leikit eivät innosta heitä. Lapsi myös aistii, jos aikuinen leikkii hänen kanssaan hampaat irvessä.

Voi olla, että jo silloin kun Riitta oli itse pienten lasten äiti, hän katsoi ihaillen, kuinka naapurin Maija leikki niin kivasti ja hassutteli lasten kanssa. Kun isovanhempiin liitetään leikkisyys vielä vahvemmin, paineet vain kasvavat.

Hyötymummi opettaa uimaan

Isovanhempana voi olla monella tavalla. Asiakeskeinen introvertti voi silti tuntea kateutta, kun muut osaavat leikkiä ja ovat suosikki-isovanhempia. Moni kuusikymppinen on myös vielä työelämässä, eikä aikaa lapsenlapsille ole paljon.

Jokaisen isovanhemman kannattaa etsiä itsestään omat vahvuutensa: mitkä ovat minun erityiset piirteeni isovanhempana?

Itselläni on 9-vuotias lapsenlapsi, ja olin vain 44-vuotias kun hän syntyi. En ole koskaan ollut erityisen leikkisä.

Olenkin nimennyt itseni hyötymummoksi. Olen opettanut hänet uimaan, ajamaan pyörällä ja opetin hänelle myös liikennemerkit.

Täytyy ymmärtää, että maailma on muuttunut ja että tämä uusi maailma on lasten todellisuutta. Emme me isovanhemmat voi olettaa, että lapsi on kiinnostunut oman lapsuutemme leikeistä tai asioista.

Joskus isovanhempi voi pahoittaa mielensä, jos lapsi ei ole innostunut hänen tarjoamistaan asioista. Kannattaa yrittää löytää jotain lasta ja itseä kiinnostavaa yhteistä. Se voi olla hauskaa molemmille.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hei mummo, eivätkö lapsenlapsen leikit kiinnosta? Älä suotta syyllisty, vaan lue tämä juttu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X