Hiki pinnassa yöllä? Testasimme viileyttä lupaavat peitot, lakanat, tyynyt ja patjat – yllättäjäksi nousi uudenlainen lakanakangas

Kotilieden toimituksen hiki-ikäiset naiset kokeilivat viileyttä lupaavia vuodevaatteita. Testin yllättäjiä olivat turhaan kuumaksi luultu untuva ja uudenlainen lakanakangas.

Hiki yöllä on ikävä vaiva, johon voi kuitenkin löytää helpotusta. Kotilieden testiryhmä nukkui pari viikkoa testattavien vuodevaatteiden kanssa ja hämmästyi. Peitoilla, tyynyillä ja lakanoilla todellakin on vaikutusta nukkumamukavuuteen!

Nyt kokeilimme erityisesti tuotteita, jotka auttavat pitämään lämpötilan peiton alla sopivana silloinkin, kun keho tuppaa lämpiämään liikaa. Huomasimme, että tässä toimii hyvin myös untuva, josta on valmistettu myös viileitä ja ihanan hengittäviä peittoja ja tyynyjä.

Lakanoissa suosikiksi nousi puuvillaperkaali, joka hieman rapeana pysyy irti iholta, eikä siten nosta turhaan lämpötilaa.

Kun siis lähdet lakana- tai peitto-ostoksille, perehdy ensin materiaaleihin. Se mikä tuntuu hyvältä vilukissasta, ei välttämättä miellytä kuumakallea.

Lue myös: Yöhikoilu voi olla merkki vakavasta sairaudesta: Lääkäri kertoo, milloin pitää olla huolissaan

Lue myös: 7 vinkkiä: näin valitset sopivan patjan

Vältä hiki yöllä näillä petivaatteilla: Testissä 15 vuodevaatetta

1. Kevyttä kääntyilyä

Familon Ergo Breathair -sijauspatja

Familon Ergo Breathair -sijauspatja. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Ergo Breathair -sijauspatja on innovatiivista 3D-spiraalikuitua, ­joka on kevyttä ja hengittävää. Patjalla on elastisuuden vuoksi helppo kääntyä, ja sen voi pestä kokonaan.

Kokemus: Sijauspatjaa on kevyt käännellä. Ensimmäinen yö menee totutellessa, sillä sisusmateriaaliensa vuoksi patja ratisee. Onneksi se ei ala häiritä unta. Koska vaihdan yöllä usein asentoa, huomaan, miten kevyttä kääntyily kyljeltä toiselle on verrattuna entiseen, tätä upottavampaan sijaus­patjaan. Napakka sijauspatja sopii minulle, myös selkä pitää siitä. M.N.

Familon Ergo Breathair -sijauspatja 90 x 200 x 7 cm, 389 e.

Pisteet: 9/10­

2. Patjansuojus viilentää vain osin

Familon sijauspatjansuojus Outlast Super

Familon sijauspatjansuojus Outlast Super. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Auttaa pitämään kehon lämpötilan tasaisena. Kun kehon lämpötilan vaihtelut tasaantuvat, et heräile kuumuuteen tai kylmyyteen.

Kokemus: Suojus on helppo kiinnittää sijauspatjan päälle kulmissa olevilla lenksuilla. Se myös pysyy jämäkästi pakoillaan. Suojuksen rakenne on sopiva yhdistelmä napakkuutta ja pehmeyttä, ja siksi se tuo lisämukavuutta makuualustaan. Se ei kahise tai rahise, kun sen päällä kääntyilee. Odotan ­ehkä kuitenkin liikaa, kun toivon, että makuusijani ei kuumenisi lainkaan kuuman aallon iskiessä. Kyllä se lämpenee, vaikka ei yhtä paljon kuin ilman sijauspatjansuojusta. S.P.

Familon sijauspatjansuojus Outlast Super, 80 cm:n levyiseen patjaan 135,90 e

Pisteet 8/10

Lue myös: Petauspatja on tärkeä erityisesti 2 syystä – fysioterapeutti kertoo, miten ostat täydellisen petarin

3. Täydellistä ja kuivaa lämpöä

Hemtex Wilma keskilämmin untuvapeitto

Hemtex Wilma keskilämmin untuvapeitto. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Sopivan lämmin ja muhkea peitto, jos nukkujalle tulee välillä kuuma ja välillä paleltaa.

Kokemus: Peitto on ensi alkuun niin kevyt, että hikoilevana vilukissana epäilen, voiko se olla lämmin. Vaihdevuodet ja ajoittainen stressi ovat tehneet nukkumisestani viime vuosina melkoista taidetta. Vaikka nukahdan hyvin, herään 2–3 kertaa yössä. Välillä päälläni on kaksi peittoa, välillä potkin molemmat pois.

Mutta kas, peitto pitää, minkä lupaa. Keveydestään huolimatta se on uskomattoman lämmin, mutta ei ­hiosta. En tunne enää olevani vietnamilainen kevätrulla, joka kietoutuu peittoon ja herää märästä lätäköstä.

En ole koskaan satsannut petivaatteisiin, joten hämmästelen sitä, miten iso merkitys peitolla voi olla. Tämän untuvaisen ylellisyyden ainoa haittapuoli on korkea hinta. Toisaalta nukun hyvin, kun tiedän, ettei sen valmistuksessa ole kohdeltu eläimiä huonosti. R.L.

Hemtex Wilma keskilämmin untuvapeitto, 299 e.

Pisteet 10/10

4. Ihanat ilmakanavat

Joutsen superviileä Unessa-untuvapeitto

Joutsen superviileä Unessa-untuvapeitto. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Erikoisviileä ja ultrakevyt untuvapeitto romuttaa myytit untuvan kuumuudesta. Ilmankiertoa aktivoiva ilmakanavarakenne siirtää kehon tuottamaa lämpöä ja kosteutta yli kaksi kertaa tavallista nopeammin kuin tavallinen untuvapeitto.

Kokemus: Olin luullut untuvaa liian kuumaksi lämpimään kerrostaloasuntoon, mutta olinpa väärässä! Tämä on kuohkea ja kevyt, sopivasti lämmin, vaan ei yhtään kuuma. Jännät ilmakanavat, joiden kohdalla ei ole lainkaan täytettä, tuntuvat tosiaan toimivan. Aiempi kevytpeittoni tuntuu hikihautomolta tähän verrattuna. Hintansa arvoinen. M.K.

Joutsen superviileä Unessa-untuvapeitto 259 e.

Pisteet 10/10

5. Peitto joka hengittää

Finlayson Coronna-kevytpeitto. Kuva: Valmistaja

Finlayson Coronna-kevytpeitto. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Sopii viileää peittoa kaipaavalle ympäri vuoden ja muille kesäpeitoksi. Peiton päälliskangas on ilmavan rapeaa sertifioitua luomupuuvillaa. Täyte on kuohkeaa ja kevyttä kierrätettyä polyesteria noin 30 muovipullosta. Tuote on tutkitusti haitta-aineeton ja allergikoille sopiva.

Kokemus: Ihastun heti peiton tuntumaan. Se on rapea, kevyt ja kuohkea, ja viileässä makuuhuoneessa siihen on ihana kääriytyä. Peitto tuntuu hengittävän kuuman aallon ­iskiessä, sillä ­sitä ei tarvitse heittää päältään. Kuorin sitä vain hiukan yltäni, ja heti helpottaa. Yhtenä yönä joudun nukkumaan vanhalla peitollani, kun mies on napannut kevytpeittoni itselleen. Ero on valtava. Herään hikisenä ja potkin peiton pois – ja ­pian palelen. Vanhaan en enää palaa. S.P.

Finlayson Coronna kevyt peitto 89,95 e.

Pisteet 10/10

Lue myös: 5 x kaunis itse tehty torkkupeitto – katso Kotilieden helpot peitto-ohjeet!

6. Ei tunnu märältä

Joutsen Unessa untuvatyyny

Joutsen Unessa untuvatyyny. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Patentoitu ilmakanavarakenne on suunniteltu siirtämään kosteutta ja kehon tuottamaa lämpöä yli kaksi kertaa nopeammin verrattuna tavalliseen untuvatuotteeseen.

Kokemus: Vaihdevuodet ovat tuoneet mukanaan myös nivelten jäykkyyden. Nukun usein vatsallani toinen käsi tyynyn alla, mutta olkapään kipeydyttyä olen opetellut uusia asentoja.

Rakastun jo ensimmäisen yön jälkeen uuteen pehmeään tyynyyni. Se pysyy koko yön muhkeana ja ­kuohkeana eikä tosiaan tunnu märältä samalla tavalla kuin ne viisi muuta tyynyä, joita sängyssäni hilloan ja vaihtelen yön mittaan. Jokin taika ilmakanavissa täytyy siis olla.

En pidä edes hintaa pahana, sillä niin suuren avun tyyny tuo jäykkään niskan ja olkapään seutuun. Ehkä uskallan vihdoin luopua mittavasta valikoimastani. R.L.

Joutsen Unessa untuvatyyny, muhkea, keskipehmeä ja keskikorkea, 115  e.

Pisteet 9/10

7. Kimmoisa kaveri

Familon Cool organic -tyyny

Familon Cool organic -tyyny. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Ylellisen raikas unikaveri, jonka pallokuitu ja tyynyn molemmilla puolilla oleva erikoiskangas aikaansaavat yhdessä ihanan viilentävän vaikutuksen.

Kokemus: Edullisiin, nopeasti muotonsa menettäviin päänalusiin tottuneelle tämä tyyny tuntuu kimmoisalta petikaverilta, jonka päällä pää lepää koko yön rentona ilman erityistä säätämistä. Tyyny tuntuu myös kevyeltä ja periksiantamattoman pehmeältä. Eikä ole pää hiessä aamulla. E.S.

Familon Cool organic -tyyny, 55,90 e.

Pisteet 9/10

8. Viileä pussilakana

Hemtex Angelica percalepussilakanasetti

Hemtex Angelica percalepussilakanasetti. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Ylellinen perkaalipuuvilla tuntuu iholla ­viileältä ja pehmeältä. Ohuet, tiheästi kudotut langat tekevät mate­riaalista kestävän.

Kokemus: Viileys on tämän pussilakanan ominaisuus, ­josta kuuma nukkuja pitää. Vähän ­jopa hätkähdän viileyden tunnetta, kun perkaalipuuvilla ympäröi minua alta ja päältä. Tuote todella pitää, mitä lupaa. Pesun jälkeen pussilakana pysyy miellyttävän sileänä. M.N.

Hemtex Angelica percalepussilakanasetti ruusukuvioinnilla, pussilakana 150 x 210 cm, tyynyliina 50 x 60 cm, 54,95 e

Pisteet: 9/10

9. Yöpuku pysyy kuivana

Familon Cool Organic -kevytpeite

Familon Cool Organic -kevytpeite. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Ohut ja superkevyt unikaveri viileyttä kaipaaville. Täytekuitu varastoi ylimääräisen lämmön pois kehosta, ja hi-tech erikoiskangas tehostaa viileää tuntemusta.

Kokemus: En ollut ehtinyt nukkua peitolla kuin yhden yön, kun ero entiseen oli jo vissi. Kun olin herännyt rakkaan untuvapeittoni kanssa lähes joka aamu hiestä märkänä ja joutunut ripustamaan yövaatteeni päiväksi kuivumaan, olin nyt kuiva. Olipa mukavaa! Vaikka peitto on kovin kevyt entiseen verrattuna, en palele sen kanssa. Peittoa markkinoidaan ennen kaikkea kesäpeittona, mutta pärjään sen kanssa hyvin syksyn viilenevissä öissä. E.S.

Familon Cool organic -kevytpeite 199,90 e.

Pisteet 10/10

10. Ei tarvitse käännellä

Hemtex Alvin untuvatyyny

Hemtex Alvin untuvatyyny. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Tyynyn päällinen on pehmeää puuvillaa, täyte ylellistä untuvaa. Nukkujalle, joka vaihtaa usein asentoa.

Kokemus: Pyörin yön aikana kyljeltä toiselle ja välillä nukun selälläni. Tavallisesti minulla on käytössä kaksi tyynyä, toinen pehmeämpi ja toinen vähän kovempi ja korkeampi. Vaihtelen näitä yön aikana. Tämä tyyny tuntuu mukavan pehmeältä sekä selällään että kyljellään nukkuessa. Vaikka rutistan sitä tukemaan niskaa kyljellään nukkuessa, se ei mene littanaksi tai paakkuunnu, kuten ale-korista ostamani lukuisat tyynyt. Tyynyä ei myöskään tarvitse käännellä viileämpää puolta etsien. Huomaan myös, että aikaisemmat tyynyni ovat liian korkeita. S.M.

Hemtex Alvin untuvatyyny, keskikorkea, 139 e

Pisteet 9/10

11. Farkkuyön raikkaus

Finlayson Old Jeans -pussilakanasetti

Finlayson Old Jeans -pussilakanasetti. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Pussilakanasetti on valmistettu 35-prosenttisesti kierrätetyistä farkuista, mikä antaa kankaalle rouhean tunnun ja värin – lakanaa ei ole värjätty. Loppu 65 % on tenceliä, joka auttaa siirtämään kosteutta pois iholta.

Kokemus: Rempseä ulkoasu täydentyy kulman nahkamaisella ”farkkumerkillä”, joka on hauska yksityiskohta. Arvelen lakanaa ensin turhan paksuksi, ehkä koska ajatukseni ovat farkkukankaassa. Kokemus on kuitenkin varsin miellyttävä. Tencel tuntuu tosiaan toimivan kosteuden poistajana, ja herään aamuun raikkaana. M.K.

Finlayson Old Jeans -pussilakanasetti 89,95 e.

Pisteet 9/10

Lue myös: Petaa pellavaa sänkyyn – nämä pussilakanat saavat olla ryppyiset

12. Kuin hotellissa

Familon Percale -pussilakanasetti

Familon Percale -pussilakanasetti. Kuva: Valmistajat

Lupaus: Laadukkaasta perkaalipuuvillasta tehty pussilakanasetti tuo vuoteeseen ylellisyyttä. Pussilakanat ja -tyynyliinat tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Ne ovat käytössä erityisen kestäviä ja muistuttavat ylellisen tuntuisia ”rapeita” hotellilakanoita.

Kokemus: Näissä prinsessalakanoissa ei ole tietoakaan nihkeydestä tai nahkeudesta, vaan ne tuntuvat myös vaihdevuotisen iholla kuivilta ja sileiltä ja näyttävät laadukkailta. Näissä lakanoissa suorastaan liukuu unten maille. E.S.

Familon Percale pussilakanasetti, 71,90 e.

Pisteet 9/10

12. Pysyy paikallaan

Hemtex muotoonommeltu lakana percale

Hemtex muotoonommeltu lakana percale. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Aluslakana on tiheästi kudottua perkaalipuuvillaa taitetuilla reunoilla. Patjan ympärillä lakana pysyy resorinauhan avulla. Ohuista puuvillalangoista tiheästi neulotun perkaalipuuvillan langantiheys on 200.

Kokemus: Lakana tuntuu ihoa vasten viileältä. Toivottavasti materiaali pehmenee pesukertojen ja käyttökuukausien jälkeen, vielä nyt se tuntuu hivenen kovalta. Lakanan pinta on viileä, ja parhaan hyödyn siitä saa, kun nukkuu ilman yöpukua. Lakana pysyy hyvin ryhdissä, eikä sitä joudu nykimään paikalleen pedatessa. M.N.

Hemtex muotoonommeltu lakana percale, 90 x 200  +  30 cm, 34,95 e.

Pisteet: 9/10

14. Hengittävä lakana

Familon aluslakana luomupuuvillapercalea

Familon aluslakana luomupuuvillapercalea. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Kestävä ja helppohoitonen lakana, joka sopii kaikille, myös herkkäihoisille. Luomupuuvilla hengittää ja haihduttaa hyvin kosteutta. Tuotteella on allergiatunnus.

Kokemus: Perkaalipuuvilla on minulle uusi tuttavuus. Se tuntuu tukevalta ja hieman rapisevalta, pikkuisen jopa karhealta ainakin ensi kerroilla. Kangas vaikuttaa varsin tiiviiltä, mutta on ilmeisen hyvin hengittävää, sillä se tuntuu kuumana yönä vähemmän hikiseltä kuin peruspuuvilla. M.K.

Familon aluslakana luomupuuvillapercalea, 150 x 270 cm 29,90 e .

Pisteet 8/10

15. Silkinsileä aluslakana

Finlayson satiinialuslakana Uni

Finlayson satiinialuslakana Uni. Kuva: Valmistaja

Lupaus: Kiiltävä ja sileä kuin hotellilakana. Tiivis puuvillasatiini sopii myös allergikoille. Lakana on sertifioitua luomua.

Kokemus: Lakana on kieltämättä sileämpi ihoa vasten kuin peruslakana ja siksi miellyttävä. Se myös pysyy käytössä kauemmin nuhjaantumattomana ja rypyttömänä. En varsinaisesti valu hikeä öisten kuumien aaltojen aikana, mutta sen verran petivaatteisin kertyy kosteutta, että lakanat rypistyvät helposti. Myös tämä puuvillasatiininen aluslakana rypistyy, mutta ei niin paljon kuin peruslakana. Lakana auttaa vaihdevuotista nukkumaan paremmin lähinnä vain sileällä ihotuntumalla. Hinta yhden hengen lakanasta tuntuu kovalta hyötyyn nähden. S.P.

Finlayson Satiinialuslakana Uni 49,95 e

Pisteet 8/10

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/2020.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hiki pinnassa yöllä? Testasimme viileyttä lupaavat peitot, lakanat, tyynyt ja patjat – yllättäjäksi nousi uudenlainen lakanakangas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X