Nainen ja mies hyppäävät laiturilta vereen

Hukunko, jos menen uimaan heti syötyäni? Asiantuntija vastaa tyhmään kysymykseen

Jos mökkilomalla innostun polskauttamaan järveen heti syömisen jälkeen, hukunko silloin? Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastaa.

”Tämä uskomus on sitkeä ja yleinen. Monia on lapsena kehotettu välttämään uimista heti ruokailun jälkeen. Mitään lääketieteellisiä perusteita ohjeelle ei kuitenkaan ole. Terve ihminen voi hyvin mennä uimaan vaikka heti ruokahetken jälkeen.

Sydän- ja verisuonitaudit voivat altistaa rasittuneen uimarin sydänkohtaukselle. Sairaan ihmisen ei kannata syödä suuria määriä juuri ennen uimista.

Jo ennestään heikot sydän- ja verenkiertoelimet kuormittuvat raskaista aterioista. Sellaisessa tilanteessa kylmään veteen meneminen tai vedessä urheileminen voi aiheuttaa sydänkohtauksen.

Lue myös: Väsymys ruokailun jälkeen voi olla merkki piilevästä sairaudesta – asiantuntija kertoo, milloin hälytyskellojen pitäisi soida

Muuten juuri syöty ateria ei vaikuta uimareissuun. Kramppeja voi ehkäistä pitkäkestoisilla ateriavalinnoilla, kuten hyvällä nesteytyksellä ja riittävällä suolan ja magnesiumin saannilla.

Tyypillisimmät hukkumiskuolemat liittyvät ruokailujen sijaan alkoholinkäyttöön. Humalassa keho on kuivunut ja uupunut, lihakset väsyvät vedessä nopeammin ja kehonhallinta on vaikeaa.”

Lue myös: Uuvahdatko lounaan jälkeen tai alkuillasta? Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä

Kotilieden Tyhmä kysymys -juttusarjassa asiantuntija vastaa kinkkiseen kysymykseen terveydestä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2021.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hukunko, jos menen uimaan heti syötyäni? Asiantuntija vastaa tyhmään kysymykseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X