Hyvinvointi

Huolihetki pitää nukahtamista häiritsevät ja yöllä herättävät ajatukset kurissa – näin pidät huolihetken

Onko sinun vaikea nukahtaa illalla tai heräätkö yöllä, kun keskeneräiset asiat pyörivät mielessäsi? Huolihetki voi ennaltaehkäistä unettomuuden kroonistumista.

Huolihetki tai murehtimisaika on hyvä tapa käsitellä huolet ja murheet päivällä, jotta ne eivät estä nukahtamista illalla tai herätä yöllä. Ongelmat kun eivät valitettavasti katoa sillä, että ne työntää pois mielestään, ne vain siirtyvät myöhemmäksi.

Lue myös: Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin

Erityyppiset ”En mieti tätä nyt, nyt ei ole tämän aika” -itselle hoettavat mantratkaan eivät auta, jos koskaan ei ole aikaa käydä murheitaan läpi.

Näin pidät huolihetken

Varaa huolihetkelle 15–30 minuuttia ja rauhallinen, häiriötön paikka. Kirjaa kaikki mieleen tulevat murheet paperille. Kun huolet on kirjattu, mieti jokaisen kohdalla:

Kun aika on kulunut, lopeta miettiminen.

”Joskus huolen voi kuluttaa puhki, kun sen käy jäsentävästi läpi ja mieli väsyy ongelman käsittelyyn. Stressaantuneena kannattaa etsiä konkreettisia ratkaisuja. Ongelmat voi listata myös nelikenttään”, Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi kertoo.

Lue myös: Pinnallinen hengitys lisää stressiä ja haittaa palautumista – näin opit oikeaoppisen hengityksen

Huolihetki auttaa käymään vaikeat tunteet läpi

Tunteita nostattaneet asiat on hyvä käydä kirjallisesti läpi. Varsinkin henkilöillä, joilla on taipumusta unettomuuteen, asioiden mielessä pyöriminen johtaa usein niiden märehtimiseen.

Ratkaisemattomien ongelmien pyörittely mielessä aktivoi tunteita ja sitä kautta koko kehoa ja viivästyttää nukahtamista tai yöllisen heräämisen yhteydessä uudelleen nukahtamista.

”Huolihetki on siitä hyvä, että siinä ei ainoastaan kirjata asioita ylös vaan pyritään kohtaamaan epämiellyttävät ja ahdistavat tunteet. Monesti ne vain lakaistaan maton alle eikä ajatella, että niihin kompastuu jossain vaiheessa.”

”Kaikkien ei tarvitse ryhtyä prosaisteiksi ja kirjata huolia ylös joka päivä, mutta jos tuntee pyörittelevänsä asioita illalla tai yöllä, niiden kirjaaminen voi ennaltaehkäistä unettomuuden kroonistumista.”

Stressin aiheuttaman unettomuuden kanssa ei kannata jäädä yksin. Jos työasiat stressaavat, kannattaa jutella esimiehen kanssa tai varata aika työterveyslääkärille.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan unihäiriöitä voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota työtehtävien vaativuuteen ja hallittavuuteen sekä oikeudenmukaiseen kohteluun työpaikalla.

Stressaavia tilanteita on hyvä pyrkiä ennakoimaan. Ota menetelmä käyttöön jo etukäteen, kun tiedät, että tulevaisuudessa siintää tiukka paikka. Voi olla, ettei tilanteesta kehkeydykään niin pahaa.

Lue myös: Uupumus vaivaa yhä useampaa nuorta naista – monella on taustalla koulukiusaamista ja oppimisvaikeuksia

Käytetty lähteenä myös: www.käypähoito.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huolihetki pitää nukahtamista häiritsevät ja yöllä herättävät ajatukset kurissa – näin pidät huolihetken

Sinun täytyy kommentoidaksesi.