Huono muisti nuorella – milloin työikäisen kannattaa huolestua muistin pätkimisestä?

Huono muisti voi piinata työikäisiäkin monissa arjen tilanteissa. Muistin pätkiminen nuorella ei ole kuitenkaan välttämättä vakavaa – ja siitä voi myös päästä eroon, kertoo psykoterapeutti.

Muistin pätkiminen nuorella, työikäisellä ihmisellä on yleinen ongelma. Avaimet, kaverin nimi, pankkikortin koodi, työtapaaminen, laulun sanat… Jatkuva unohtelu voi tehdä elämästä hankalaa, mutta älä syyttä huolestu!

Lue myös: 10 helppoa tapaa parantaa muistia – ovatko nämä niksit jo käytössäsi?

Psykoterapeutti Päivi Kaippio-Huolman kertoo, miten muistia voi harjoittaa ja mistä huonomuistisuus työikäisenä voi johtua.

Muisti pätkii nuorella usein stressin, jännityksen tai univajeen seurauksena. 

Muistilaput voivat toimia visuaaliselle muistajalle muistin tukena.

Huono muisti nuorella: koko hyvinvointi heijastuu muistin toimintaan

Huono muisti ei katso ikää. Joillakin voi olla vaikeuksia muistin kanssa koko ikänsä.

Eikä muistille löydy aina selitystä. Jotkut yksinkertaisesti muistavat asioita juna-aikataulua myöten kuin vettä vaan. Muiden täytyy nähdä vähän enemmän vaivaa asioiden mieleenpainamiseen.

Lue myös: Huono nimimuisti ei katso ikää – nimien unohtelulle voi löytyä yksinkertainen selitys

Jos muistiongelmat kuitenkin vaivaavat tavallista enemmän, kannattaa pohtia mahdollisia syitä.

Nuoren muistiongelmiin voi liittyä huonosti nukuttu yö, stressi tai jännitys. Myös päihteet ja psyykkiset ongelmat, kuten masennus ja sosiaalisten tilanteiden pelko voivat tehdä muistamisesta hankalampaa.

Stressin poistaminen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen voivat jo itsessään vaikuttaa muistin toimimiseen positiivisesti. Myös liikuntaa ja riittävä ja terveellinen ravitsemus tukevat muistin toimintaa.

Jos muisti huononee vanhemmalla iällä, kannattaa suunnata lääkäriin ja muistitestiin.

Some ja jatkuva vireystila rasittavat muistia

Huono muisti on nuorilla yhä yleisempi ongelma sosiaalisen median tarjoaman informaatiotulvan myötä. Kun muistutukset ja ilmoitusäänet vaativat huomiotamme säännöllisin väliajoin, muisti ylikuormittuu.

Jatkuvassa vireystilassa oleminen tekee keskittymisestä ja yksityiskohtien mieleenpainamisesta vaikeampaa. Kun ärsykkeitä on liikaa, esimerkiksi nimet tai kellonajat eivät välttämättä painu mieleen.

Liikaa ärsykkeitä on myös avokonttoreissa, joissa jatkuva hälinä ja puheensorina kuluttaa keskittymiskykyä. Nykypäivänä yleinen työuupumus voi olla yhteydessä muistin ongelmiin.

Lue myös: Istuttiko joku valemuiston mieleeni? Ihminen pystyy yllättävän helposti luomaan muistoja asioista, joita ei ole koskaan tapahtunut

Huono muisti nuorella voi johtua somen tarjoamasta informaatiotulvasta.

Liika informaatio voi ylikuormittaa nuorta ja vaikeuttaa muistamista.

Muisti pätkii nuorella: mikä avuksi?

Vaikka huono muisti voi olla kiusallinen ongelma esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa, se ei ole harvinainen, eikä täysin toivoton. Muistia voi harjoittaa monin keinoin.

Lue myös: Onko sinulla huono kasvomuisti? Kyseessä voikin olla kasvosokeus – Psykologi neuvoo, miten asian voi testata

Muistamista voi opetella siinä missä muitakin asioita. Mieti vaikka luennolla istumista. Opitko kuuntelemalla, kirjoittamalla muistiin vai piirtämällä kuvia vihkoon? Kun tiedät mitä kautta opit asioita parhaiten, tiedät miten voit kehittää muistiasi.

Ihminen, jolla on visuaalinen muisti, oppii parhaiten visualisoimalla asioita. Mihin kohtaan laitoin avaimet, miltä nimi näyttää paperille kirjoitettuna tai minkä kuvion numerokoodi muodostaa, kun painikkeita näppäilee? Vanha kunnon muistilistakaan ei ole välttämättä hullumpi idea.

Jos taas oppii paremmin kuuntelemalla, voi sanoa muistettavia asioita itselleen ääneen. Miltä ihmisen nimi tai uusi sana kuulostaa ääneen lausuttuna? Ihmisen puheäänen mieleen palauttaminen tai riimin tai runon keksiminen ovat myös hyviä keinoja muistaa asioita paremmin.

Muistamisen tapoja on monia, ja niissä on vain luovuus rajana. Tärkeintä on, ettei lannistu, ja anna periksi.

Nuori ihminen kyllä oppii muistamaan asioita, kun niitä painaa mieleen tietoisesti.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huono muisti nuorella – milloin työikäisen kannattaa huolestua muistin pätkimisestä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X