Huono nimimuisti ei katso ikää – nimien unohtelulle voi löytyä yksinkertainen selitys

Huono nimimuisti on yleinen ongelma kaikilla ikäluokilla. Satunnainen nimien unohtelu ei ole kuitenkaan vakavaa, kertoo psykoterapeutti. Nimimuistia voi myös parantaa harjoittelulla.

Huono nimimuisti voi vaivata monessa tilanteessa. Tutut kasvot huikkaavat kadulla tervehdyksen, juhlissa liuta uusia tuttavuuksia sanoo käsipäivää, kokouksessa pukumiehet näyttävät kaikki samalta. Ja aivot lyövät tyhjää. Nämä tilanteet ovat monelle tuttuja.

Lue myös: 10 helppoa tapaa parantaa muistia: ovatko nämä niksit jo käytössäsi?

Muistiin ja muistisairauksiin perehtynyt psykoterapeutti Päivi Kaippio-Huolman kertoo, mistä huono nimimuisti johtuu ja miten nimimuistia voi harjoittaa.

Huono nimimuisti on yleinen ongelma mutta monesti vaaraton

Huono nimimuisti ja nimien unohtelu ei liity ihmisen kuuntelemisen tai keskittymisen taitoihin, tai edes ikään. Joillekin ihmisille nimet yksinkertaisesti painuvat paremmin mieleen kuin toisille.

”Nimien muistamisessa pätee sama kuin muussakin muistamisessa. Toiset muistavat vaikka junan aikataulun kuin vettä vaan, toiset eivät ollenkaan”, Kaippio-Huolman sanoo.

Lue myös: Huolettaako muistin pätkiminen? Muistitestiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä

Satunnainen nimien unohtaminen ei ole vakavaa. Joillakin voi olla ongelmia nimimuistin kanssa koko elämänsä ajan.

”En pitäisi huonoa nimimuistia ikään sidottuna asiana, enkä sellaisena, että siitä pitäisi olla huolissaan. Mutta jos nimimuisti iän myötä huononee, siitä voi huolestua.”

Huono nimimuisti on kiusallinen piirre, mutta sitä voi harjoittaa muistisäännöillä.

Nimimuistia voi harjoittaa muistisäännöillä. Kullekin ihmiselle toimii erilaiset säännöt, joten kaikkea kannattaa kokeilla.

Huono nimimuisti voi johtua huonosti nukutusta yöstä

Jos huono nimimuisti huolestuttaa, kannattaa pohtia, löytyykö unohtelulle syy. Koko ihmisen hyvinvointi heijastuu muistin toimintaan.

Huonot yöunet, päihteet, stressi ja jännitys ovat yleisimpiä unohtelun syitä. Myös psyykkiset ongelmat, kuten sosiaalisten tilanteiden pelko tai masennus, kuormittavat mieltä ja vaikeuttavat muistamista.

Terveelliset elämäntavat, kuten riittävä ja monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta edistävät muistin toimintaa.

”Liikunnalla puretaan stressiä ja kevennetään omaa oloa. Liikunta myös parantaa unen laatua, ja muisti toimii paremmin kun olet saanut nukuttua.”

Myös B12-vitamiinin puute voi olla yhteydessä muistin toimintaan. Puutos on yleistä erityisesti yli 60-vuotiailla ja sitä voi hoitaa vitamiinivalmisteella.

Kiire ja liika informaatio rasittavat muistia

Sosiaalinen media ja nopea työtahti altistavat ihmisiä jatkuvasti uudelle tiedolle. Informaatioähky voi heikentää muistin toimintaa.

”Ihmiset ylikuormittuvat jatkuvista ärsykkeistä. Kun meille tulee tietoa joka tuutista, sellainen asia, kuin jonkun nimi ei jää mieleen. Erityisesti nuoren ihmisen muistiongelmat laittaisin kuormituksen piikkiin.”

Myös hektinen työkulttuuri ja työuupumus heikentävät muistia.

”Työpaikoilla on nykyään monesti avokonttorit, joissa on hälyä. Se stressaa ja kuormittaa aivoja, ja asiat pysyvät huonosti mielessä.”

Teknologiasta voi kuitenkin olla hyötyäkin. Sosiaalisen median verkostoissa henkilön nimen rinnalla esiintyy usein profiilikuva. Se voi toimia oman muistin tukena.

Toisaalta voi ajatella, että ihminen ei enää paina nimiä omaan muistiinsa, kun ne voi tarkistaa puhelimesta.

Huono nimimuisti on myös nuorten ongelma. Joillekin nimien muistaminen voi olla vaikeata koko elämän ajan.

Huono nimimuisti on myös nuorten ongelma. Joillekin nimien muistaminen voi olla vaikeata koko elämän ajan.

Nimimuistin parantaminen on mahdollista

Nimimuistia voi parantaa ja huonomuistinenkin voi oppia muistamaan nimiä.

Nimien muistamisessa pätee sama kuin missä tahansa uuden oppimisessa. Jotkut oppivat asioita parhaiten kuuntelemalla, toiset katsomalla. Näitä taktiikoita voi hyödyntää myös nimien mieleen painamisessa.

Visuaalinen oppija voi esimerkiksi liittää ihmisen nimen paikkaan, jossa he tapasivat. Missä kadunkulmassa se tapahtui tai millä puolella kokouspöytää hän istui?

”Voi esimerkiksi ajatella, että tapasimme rautatieasemalla R-kioskin takana, eli joo, se oli Jari!”

Visuaalinen oppija voi myös hyötyä hyvästä kasvomuistista. Jos henkilö muistuttaa jotakuta toista, voi nimen liittää aikaisempaan tuttavuuteen. Myös henkilön kasvonpiirteet voivat auttaa nimen muistamisessa.

Lue myös: Kasvosokeus voi aiheuttaa painajaismaisia tilanteita – bloggaaja Stella Harasek kertoo, miten kasvojen tunnistamattomuus vaikeuttaa elämää

”Voi keksiä rimpsun, joka kuvailee ihmistä. Vaikka Lotta lempeä. Silloin nimen muistaa siitä, että henkilöllä oli lempeät kasvot.”

Auditiivisen oppijan kannattaa pitää korvat höröllä esittäytymisvaiheessa. Mutta senkään jälkeen peli ei ole menetetty. Kikkoja riittää.

”Jos oppii parhaiten kuuntelemalla, voi uuden ihmisen tavatessaan toistaa etunimen ääneen johonkin sopivaan väliin. Tai sitten voi oppia musiikin kautta. Henkilön voi vaikka mieltää musiikkikappaleeseen.”

Toivoa ei siis kannata menettää, vaikka nimet eivät painuisi mieleen itsestään.

”Jos takana on stressaava viikko ja työkaverin sukunimi ei muistu mieleen, en heittäisi kirvestä kaivoon.”

Jos nimimuisti iän myötä huononee, siitä voi huolestua.

Huonoa nimimuistia ei kannata hävetä

Vaikka nimien kaivaminen aivojen sopukoista tuntuu joskus vaikealta, varo leimaamasta itseäsi huonomuistiseksi.

”Jos joku sanoo joskus, että et sinä nimiä muista, mieleen saattaa syntyä vääristynyt uskomus. Sitä saattaa pitää tilannetta toivottomana ja luovuttaa kokonaan.”

Luovuttaa ei kannata, sillä kuka tahansa voi muistaa nimiä, kun yrittää. Vaikka tilanne voi tuntua kiusalliselta, toinen osapuoli harvemmin pahastuu, jos pyydät häntä toistamaan nimensä.

”Kannattaa reippaasti kysyä, että anteeksi, en kuullut tai en nyt muista. Ei kannata ajatella liikaa, mitä toinen ajattelee. Eikä ihan kaikkia nimiä edes tarvitse muistaa.”

Lue myös: Huono muisti nuorella – milloin työikäisen kannattaa huolestua muistin pätkimisestä?

Avainsanat

Keskustelu

Olen koko ikäni ollut huono nimimuistamisrssa, mutta numerot jää paremmin eli hyvinkin mieleeni.
Olen joskus kuullut, että se on ihan persoonallisuus-luonne tms. Ominaisuuskysymys vai johtuiko huasteellisen työni luonteesta, jossa numeroilla oli tosi merkitys, Tulos tai Ulos.
No, asian voi tunnustaa, ja kysyä nimet niin monta kertaa, että jää mieleenkin, ei siitä kukaan ole pahastunut. Mitä tuota ihmettelee sen enempää.

Kommentoi juttua: Huono nimimuisti ei katso ikää – nimien unohtelulle voi löytyä yksinkertainen selitys

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X