Suhteet

Ikuinen pikkusisko? Näin pääset aikuisena irti lapsuuden roolista

Vaikka pikkusisko olisi hemmoteltu prinsessa, hän voi tuntea olevansa avuton ja isosiskoaan huonompi. Ikuisen pikkusiskon roolin voi murtaa, kun luottaa itseensä ja kantaa vastuuta tiukoissa tilanteissa.

Kuopukset saavat vanhemmiltaan tutkitusti eniten huomiota ja vapauksia. Ruotsalaisen kasvatustieteilijä Elisabeth Schönbeckin mukaan erityisesti pikkusiskot saavat ihailua.

Lue myös: Esikoinen, keskimmäinen, kuopus – näin paikka perheessä määrittää persoonallisuuttasi

Pikkusiskon rooli on kultainen häkki

Pikkuprinsessan osassa on kuitenkin varjopuolia. Englantilainen psykologi Linda Blair pitää sen suurimpina haittoina avuttomuutta ja huonoa itsetuntoa.

Kuopus voi kokea olevansa ikuinen kakkonen esikoisen rinnalla. Jos isosisko saa pikkusiskoa vähemmän ihailua, hän voi kostaa kohtelemalla pikkusiskoa vähättelevästi. Pikkusiskolle voi kehittyä hurmaava kuori, jonka alla piilee huono itsetunto.

Kuopus voi myös oppia ajattelemaan, ettei hän pärjää yksin eikä hänen tarvitse pärjätä. Avuttomuus ja huomionkipeys voivat aiheuttaa ongelmia parisuhteessa ja työpaikalla.

ikuinen pikkusisko, pikkusisko, pikkusiskon rooli, sisarukset, sisarussuhteet, näin sisarussuhteet vaikuttavat

Pikkusiskon roolin voi murtaa, kun arvostat itseäsi ja opettelet kantamaan vastuuta.

Näin pääset aikuisena irti kuopuksen roolista:

1. Vakuuta teoilla, älä vain hymyllä

Pikkusiskot ovat usein hurmureita. He oppivat saamaan hyväksyntää olemalla hauskoja, mutta voivat omaksua samalla klovnin roolin.

Sosiaalisuus ja iloisuus ovat hyviä ominaisuuksia. Mieti kuitenkin, missä muissa asioissa olet hyvä. Vakuuta ihmiset myös faktoilla ja teoilla, älä vain hymyllä. Jos perheenjäsenesi puhuvat sinulle vähätellen, käännä keskustelu napakasti asioihin, joissa olet hyvä. Älä tee itsestäsi pelleä ja käännä jokaista vakavaa asiaa vitsiksi.

2. Opettele kantamaan vastuuta

Kuopukset stressaavat esikoisia vähemmän eivätkä aseta itselleen yhtä kovia vaatimuksia. Rentous voi kuitenkin kääntyä laiskuudeksi ja vastuunpakoiluksi.

Tiedosta, että jos et ota elämääsi käsiisi, et pärjää. Älä luovuta heti. Opettele asioita, jotka ovat pelottavat tai vaikeita. Jos teet virheen, älä peittele sitä tai syytä muita. Luota siihen, että kestät kritiikin ja toimit seuraavalla kerralla oikein.

Lue myös: Jenni Haukio vastuullisuudesta: ”Epäitsekkyys on onnellisuuden lähde”

3. Ole avoin ja jämäkkä

Blair pitää manipuloimista pikkusiskojen ikävimpänä piirteenä. Koska kuopuksen rooli on olla söpö pikkuinen, vanhemmat voivat sivuuttaa hänen haastavimmat tarpeensa. Janotessaan vastakaikua tarpeilleen lapsi voi alkaa kieroilla.

Älä manipuloi ihmisiä marttyyriudella tai avuttomuudella. Sano suoraan, mitä haluat. Se voi olla vaikeaa, jos pelkäät, että sinut hylätään, kun olet jämäkkä. Rajoistaan kannattaa kuitenkin pitää kiinni, jotta saat aitoa rakkautta ja kunnioitusta.

Lue myös: Sinua saatetaan manipuloida tietämättäsi – 7 yleisintä manipulointitekniikkaa

ikuinen pikkusisko, pikkusisko, pikkusiskon rooli, sisarukset, sisarussuhteet, näin sisarussuhteet vaikuttavat

4. Ole ylpeä rohkeudestasi

Vaikka pikkusiskot kamppailevat esikoisia enemmän elämänhallintaongelmien kanssa, heillä on ominaisuus, josta sietää olla ylpeä. Pikkusiskot ovat nimittäin rohkeita. He uskaltavat kapinoida ja pärjäävät luovilla aloilla.

Muista rohkeutesi, kun itsetuntosi on maassa tai pelkäät vastuuta. Voit saavuttaa uskalluksesi avulla paljon, kunhan kestät takaiskuja ja rutiineja.

Lue myös: Näin pääset eroon pelosta – 10 muutosta, jotka tekevät sinusta rohkeamman

5. Uskalla lentää pesästä

Vanhemmat takertuvat joskus kuopukseen, koska tämän itsenäistyminen on heille kriisi. He tajuavat vanhentuvansa ja menettävänsä hoivaajan identiteettinsä.

On kaikkien etu, että itsenäistyt, vaikka vanhemmat rakastaisivat paapomistasi. Kun he ikääntyvät, roolit voivat kääntyä päälaelleen. Lähipiiri voi olettaa, että hoidat eniten vanhempia, koska teillä on voimakas side.

Näytä perheellesi, että pärjäät. Muistuta vanhemmillesi, että kodissasi on omat säännöt. Paikalle ei voi tupsahtaa kyselemättä, ja osaat käydä itse kaupassa. Kun vanhemmat alkavat tarvita apua, vaadi, että myös vanhempi sisarus osallistuu hoitamiseen.

Lue myös: ”Kenen vastuulla on vanhempieni hyvinvointi?” Merja on vaativassa työssä ja elää toisella paikkakunnalla kuin iäkkäät vanhempansa

Lähteet: Blair, Linda: Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus? Miten syntymäjärjestys ohjaa elämää (2012, Minerva) sekä Schönbeck, Elisabeth: Vanhin, nuorin vai katraan keskeltä? Miten paikka sisarussarjassa vaikuttaa elämääsi? (2009, Kirjapaja)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ikuinen pikkusisko? Näin pääset aikuisena irti lapsuuden roolista

No just

Pelkkää paskanpuhumista kaikki tuo nuorimmalle langetettu roolitus iäti avuttomana lellikkinä. Jokainen vanhemmistakin lapsista on ollut yhtä avuton samanikäisenä, muttei sitä omalta osaltaan muista omia sylittämisiään, sylittämisiään tai vaipanvaihtojaan. Pahinta nuorimman kannalta on etteivät vanhemmat sisarukset tätä tajua, eivät älyä että aika kulkee kulkuaan ja nuorinkin on todellisuudessa ihan yhtä aikuinen kuin on itsekin ja ihan yhtä vastuullinen ja joskus jopa enemmänkin. Siinä harhakuvitelmien verkossa nuorimmainen sitten saa pyristellä koko ikänsä. Olisi mukava jos saisi joskus lukea joku juttu: ”katseletko nuorempaa sisarustasi vielä aikuisenakin suomut silmillä? Lue 10 ohjetta silmien avaamiseen”. Yhdeksi kohdaksi laittaisin, että jouduitko tekemään mielestäsi enemmän ja raskaampia töitä kuin nuorempi sisaresi? Entä kun sinä ja muutkin paitsi nuorin olitte muuttaneet jo pois ja vanhemmat olivat jo ikääntyneet ja alkoivat sairastella, keiden kesken kotityöt silloin jaettiin? Voisitko huomata, että se lellikkinä pitämäsi pieni vastuuton prinsessa todellakin hoiti silloin ne kaikki työt. Yksin kun ei enää ollut muita jakamassa eikä äiti sairaudestaan enää pystynyt ja mummokin oli jo kuollut. Voisitko siis jo lopettaa valittamisen ja pikkusisaresi mollaaminen ja kasvaa aikuiseksi sinäkin?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.