Hyvinvointi

Kannattaako kesällä nakuilla ulkosalla? Asiantuntija vastaa – ja muistuttaa vaaroista

Moni voi mökillä kulkea naapureiden häiriintymättä vailla vaatteita, jos niin haluaa. Mutta onko ilmakylpemisestä terveyshyötyjä? Ihotautilääkäri ja psykoterapeutti Taras Klimenko Ihosairaalasta kertoo.

Ilman vaatteita oleilusta on terveydelle sekä hyötyä että haittaa. Oleellista on, miten nakuilee. D-vitamiinin saannin vuoksi ei ole tarpeen oleskella alasti. Saamme sitä maksimiannoksen jo silloin, jos altistamme puoli kehoa valolle puoleksi tunniksi pari kertaa viikossa.

Jos ihmisellä on jokin ihosairaus, UV-säteilystä on usein hyötyä. Pienessä osassa ihosairauksista valo tosin ärsyttää ihoa.

Ihon taitekohdille tekee toki hyvää saada tuuletusta, mutta genitaalialueelle nakuilusta ei seuraa lisähyötyä, jos siellä ei ole ihosairautta.

Lue myös: Epäilyttävä luomi voi jäädä itseltä huomaamatta – ihotautilääkäri kertoo, milloin luomitarkastus kannattaa

Valosta vaaraa ja hyvinvointia

Tärkeintä on, ettei nakuillessa käräytä ihoaan. Ne alueet, joille emme yleensä saa aurinkoa, palavat helposti. Ihosyövän riski kasvaa suorassa suhteessa auringossa vietettyyn aikaan.

Valosta seuraa joillekin henkistä hyvinvointia. Elimistöön muodostuu hormonaalisia aineita, joista saamme mielihyvää.

Mitä tulee nudismiin, on hyvä muistaa, että vaikka itse pitäisi sitä luonnollisena, muille nakuilusta voi koitua haittaa. Vaatteet kannattaa siis laittaa päälle, jos naapuri näyttää nyreältä.

Lue myös Anna.fi: Nudistiranta – alastonta auringonpalvontaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kannattaako kesällä nakuilla ulkosalla? Asiantuntija vastaa – ja muistuttaa vaaroista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.