Tarinat

Ilmapiiri kriisiytyi työpaikalla: "Esimieheni halusi mitätöidä osaamiseni kokonaan"

Ailan, 54, oli pakko irtisanoutua aiemmin rakastamastaan työstä, koska esimies halusi pakottaa hänet tekemään muiden ihmisten töitä.

”Aloitin kolme vuotta sitten uudessa työpaikassa, terapiatyössä hoitoalalla. Nautin asiakkaiden kanssa olemisesta, ja koin paljon iloa työstäni. Työporukkamme tuntui mukavalta ja välittömältä.

Pari vuotta sitten esimieheni alkoi kuitenkin antaa minulle tehtäviä, jotka eivät millään lailla kuuluneet toimenkuvaani.

Työtehtävieni määrä lisääntyi sen jälkeen nopeasti, ja jouduin tekemään ilman perehdytystä toisen ihmisen töitä, joista minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta. Yritin puhua asiasta esimieheni kanssa, mutta hän ei suostunut kuuntelemaan.

Jossakin vaiheessa minusta alkoi myös tuntua, että ilmapiiri työpaikalla muuttui teennäiseksi. Keskustelumme olivat näennäisen ystävällisiä, mutta eivät enää yhtä avoimia kuin aikaisemmin. Vaistosin, että ilmapiirissä oli jotakin ikävää, mutta en ymmärtänyt, mistä se johtui.

Vähitellen huomasin, että elämäniloni alkoi kadota. Oloni oli raskas ja varautunut, ja aamulla herätessäni saatoin huomata, että puristin käsiäni nyrkkiin.

Ylityöllistetty nainen

Vanha työ vietiin kokonaan

Viime vuonna esimieheni kutsui minut keskustelemaan työnkuvastani. Hän kertoi hyvin yksioikoisesti, että työnkuvaani oli päätetty muuttaa niin, että osan työajasta teen hoitotyön rutiinitöitä.

Koin, että vanhaa, minulle rakasta terapiatyötä oltiin viemässä minulta kokonaan, ja samalla minut haluttiin panna tekemään monen ihmisen työt.

Yritin keskustella asiasta, mutta keskustelu ei johtanut mihinkään. Työpaikallani ei ollut sellaisia henkilöitä, joiden kanssa olisin voinut puhua tilanteestani. Tiesin, että ainoa keino selviytyä selväjärkisenä tilanteesta oli irtisanoutua.

Irtisanoutumisilmoitukseni vein muutamaa viikkoa myöhemmin. Kukaan ei tiedon saatuaan tullut puhumaan minulle enää mitään. Tuntui, että välillemme oli kasvanut suuri kuilu.

Tuen puute kummastuttaa

Jälkeenpäin olen miettinyt syitä tapahtuneeseen. Olen yrittänyt ymmärtää, miksi osaamiseni haluttiin mitätöidä kokonaan.

Olen tullut siihen tulokseen, että olin uhka esimiehelleni, koska nautin työstäni valtavasti.

Työyhteisössäni olin aina keskittynyt työhöni ja pysytellyt konfliktien ulkopuolella. Tulin työkavereiden kanssa hyvin toimeen, mikä näytti sapettavan esimiestäni. Ilmeisesti hän oli kieltänyt heitä olemasta liian läheisissä väleissä kanssani.

Olen myös oivaltanut, että esimieheni on luultavasti kokenut elämäni kadehdittavana. Minulla on lämpimät välit perheeseeni ja ystäviini, ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Itse koin kuitenkin aina eläväni aivan tavallista elämää.

Nykyään olen työtön ja yritän etsiä uutta työpaikkaa. Minun iässäni työn löytäminen ei kuitenkaan ole enää helppoa. Myöskään mieheni tuloilla eläminen ei ole minulle mieluisa tilanne. Joinakin päivinä ahdistavat tunteet tulevat vielä pintaan.

Minua häiritsee edelleen, että kaikki työkaverini tiesivät, mitä työpaikallamme tapahtui, mutta kukaan ei tehnyt mitään auttaakseen minua. Kaikki vain sulkivat silmänsä ja välttelivät minua. Mietin, miten tällaista pääsee tapahtumaan työpaikoilla ja miksi.”

Näin asiantuntija Erika Heiskanen neuvoo työntekijää:

Oman osaamisen kyseenalaistuminen ja työtehtävien siirtely ovat raskaita kokemuksia. Et kerro, mitä muuta työyhteisössä tapahtui tai minkälainen dynamiikka ihmisten välillä oli. Voi olla, etteivät tehtävämuutokset liittyneet sinuun mitenkään tai työyhteisössä jylläsivät muut voimat, jotka esihenkilösi hoiti taitamattomasti.

Voi helpottaa, jos muistaa, että samoin kuin työntekijöistä, pomoistakin vain yksi kymmenestä on poikkeuksellisen hyvä, viisi kymmenestä on keskivertoa parempia.

Pidä oma osaaminen ajantasalla

Yksi tärkeä asia on oma osaaminen ja osaamisen ylläpitäminen. Maailma muuttuu ja hyvä työ, ehkä myös hyvä terapia, määrittyy jatkuvasti uudelleen. Miten turvaat sen, että osaamisesi pysyy tuoreena?

Tähän kannattaa jatkuvasti tietoisesti keskittyä. On hyvä opetella myös asioita, joista ei ymmärrä mitään, tai jotka ovat vähän pelottaviakin.

Kannattaa haastaa itseään. Se on meille jokaiselle henkisesti hyväksi.

Itsensä kehittäminen

Tuo erilaiset näkökulmat esiin

Työasenteen merkitys korostuu yhä enemmän. Aiemmin riitti, että teki kovasti töitä, hoiti hommansa hyvin ja aikataulussa. Nykyään vaaditaan huippua palveluasennetta ja kykyä toipua nopeasti erilaisista muutoksista, joita tulee jatkuvasti.

Enää ei riitä, että pomo osaisi tukea alaisiaan. Edellytetään, että myös alaiset tukevat pomoa. Siinä mielessä taitovaatimukset ovat tasa-arvoistuneet.

On tärkeää, että osaa tuoda esille erilaisia näkökulmia ja tuoda ne esille rakentavasti.

Pidä itsestäsi huolta

Kaikkein tärkeimmän (työ)elämätaidon näytät osaavan: itse täytyy pitää huolta. Vain sinä voit tietää ja tunnistaa omat rajasi.

Emme tiedä, mitkä kaikki asiat tilanteeseesi töissä vaikuttivat, mutta sinä löysit tien ulos tukalasta tilanteesta.

Harjoita tätä taitoa ahkerasti ja pidä hyvää huolta itsestäsi.

Nainen puhaltaa voikukan siemeniä

Asiantuntijana Erika Heiskanen psykologi, toimitusjohtaja, Juuriharja

Juttu on julkaistu Kotiliesi 27/2016 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilmapiiri kriisiytyi työpaikalla: "Esimieheni halusi mitätöidä osaamiseni kokonaan"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.