Yökyöpeli loistaa töissä, joissa moni muu ei – listasimme 6 syytä, miksi iltavirkkuus on supervoima

Iltavirkkuja soimataan usein muita sairaammiksi ja laiskoiksi, mutta iltapainotteisessa elämänrytmissä piilee myös puolensa.

Suomalaisista noin 13 prosenttia on kronotyypiltään eli vuorokausirytmiltään iltavirkkuja. Yökyöpeleiden joukko on kuitenkin kasvanut tasaisesti, sillä iltavirkkuja oli 80-luvulla vielä alle kymmenen prosenttia.

”Se johtuu todennäköisesti siitä, että ihmisten ajankäyttö on siirtynyt iltapainotteisemmaksi”, kertoo THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Useimmiten tutkimukset iltavirkkuudesta ovat karua luettavaa. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan aamuvirkkuihin verrattuna iltavirkut nukkuivat vähemmän sekä kärsivät useammin unettomuudesta ja sosiaalisesta jetlagista.

”Oireet johtuvat siitä, että iltavirkkujen sisäinen vuorokausi on paitsi pidempi kuin 24 tuntia, myös selvästi pidempi kuin muilla”, Partonen sanoo.

Aivan toivottomia tapauksia iltavirkut eivät kuitenkaan ole. Tässä muutama todiste siitä, että iltapainotteinen kronotyyppi voi olla myös supervoima!

Lue myös: Moni elää elimistölle luonnottomassa vuorokausirytmissä ja kärsii siksi huonosta unenlaadusta – Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet?

1. Iltavirkku voi loistaa töissä, jossa moni muu ei

Työelämä tarjoaa iltavirkulle lukemattomia mahdollisuuksia, Partonen muistuttaa. Iltavirkku on parhaimmillaan töissä, jotka tehdään toimistoaikojen ulkopuolella – siinä missä sama työ voisi olla raskaampaa aamuihmiselle.

Iltavirkku voi siis loistaa esimerkiksi terveydenhoito- tai ravintola-alalla, poliisina tai vaikkapa matkustajakoneen puikoissa.

iltavirkku työkoneen ääressä

Iltavirkku on vahvimmillaan iltapainotteisissa töissä.

2. Yökyöpelit etenevät huipulle työelämässä

Toisinaan on esitetty väitteitä, että iltavirkut olisivat muita älykkäämpiä. Selvää tutkimusnäyttöä tälle väitteelle ei löydy, mutta Oulun ylipiston tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että iltavirkuista naisista useampi oli korkeasti koulutettu ja korkeammassa asemassa työelämässä aamu- ja päivätyypin naisiin verrattuna. Iltavirkuilla voi siis olla taipumusta edetä hienosti työelämässä.

3. Iltavirkut ovat sosiaalista sakkia

Viron opetus- ja tiedeministeriön tekemän tutkimuksen mukaan kronotyypeillä on vaikutusta myös persoonallisuuteen. Tutkimukseen osallistuneiden iltavirkkujen havaittiin olevan erittäin ulospäinsuuntautuneita muihin kronotyyppeihin verrattuna. Se tarkoittaa, että yökyöpelit ovat todennäköisemmin avoimia uusille ideoille ja ihmisille.

iltavirkku

Iltavirkku ei torkahda kesken elokuvaillan, joten hän saa nauttia parhaasta viihteestä.

Lue myös Anna.fi: Haluaisitko tulla aamuvirkuksi? Tee nämä pienet muutokset elämääsi

On toki olemassa myös ei-tieteellisiä seikkoja, miksi iltavirkuus on erinomainen piirre ihmisessä ja ylpeyden aihe:

4. Iltavirkut ovat mitä mainiointa seuraa

He eivät hötkyile illanvietoista kotiin nukkumaan, vaan viihtyvät juhlissa koko pitkän illan ja poikkeavat mielellään vielä jatkoillekin.

5. Iltavirkku saa nauttia parhaasta televisiotarjonnasta

Ei tarvitse pelätä, että yökyöpeli nukahtaisi kesken perjantai-illan suosikkisarjan tai torkahtaisi elokuvanäytöksessä.

6. Iltavirkku on loistava puoliso

Hänellä riittää energiaa höpöttelyyn vielä myöhään arki-iltaisin, vaikka takana olisi pitkä työpäivä.

Oletko sinä ilta- vai aamuvirkku? Kerro kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Tutkimusten mukaan iltavirkkuus on epäterveellistä verrattuna aikaisin heräämiseen ja päiväelämään. Masennuksen hoitona ja luonnollisen valverytmin ylläpitämisen kannalta on tärkeää herätä aikaisemmin ja olla päivänvalossa, mielellään saaden kunnon valoa edes kirkasvalolampun avulla.
Kannattaa pitää vastuu mielessä, ettei Kotiliesi kannusta etenkin nuoria lukijoita kääntämään valverytmiä vaikka sosiaalisten hyötyjen toivossa. Juhliminen voi lisätä myös päihteiden käyttöä, ja kääntynyt päivärytmi tutkitusti ennenaikaistaa kuolemaa ja lisää mielenterveysongelmia. Eikö sosiaalinen ihminen tapaa ihmisiä myös päiväsaikaan? Nukkumaanmenoajan myöhäistäminen ei kannata, jos se ei ole välttämätöntä.

Kommentoi juttua: Yökyöpeli loistaa töissä, joissa moni muu ei – listasimme 6 syytä, miksi iltavirkkuus on supervoima

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X