Hyvinvointi

Rasvaa kaunis rusketus iholle! Testasimme 4 itseruskettavaa voidetta, joista yksi paljastui todelliseksi luottotuotteeksi

Itseruskettava voide on vaivaton tapa saada kaunis päivetys iholle, sillä moni meistä rasvaa hipiäänsä muutenkin. Lue asiantuntijan vinkit täydelliseen purkkirusketukseen.

Moni meistä haaveilee kauniisti päivettyneestä kesäihosta, mutta auringon haittavaikutukset eivät houkuttele pötköttämään säteiden alla. Päivetyksen voi onneksi saada myös purkista – ja kauas on tultu ajoista, kun itseruskettavat olivat tököttejä, jotka jättivät jälkeensä lähinnä oranssin olemuksen.

Lue myös: Kuinka korkea suojakerroin aurinkorasvassa pitäisi olla? Näin tunnistat ihotyyppisi ja vältät ikävät seuraukset

Miten itseruskettava toimii?

”Itseruskettavan yleinen ainesosa on DHA-sokerimolekyyli, joka reagoi ihon uloimmalla kerroksella ruskettaen ihoa. Ainesosa on hyvin tutkittu, ja täysin turvallinen käyttää”, kertoo Blue Lagoonin kosmetologisten palvelujen palveluvastaava Niina Kortene.

Rusketus kehittyy iholle muutamien tuntien kuluessa levityksestä.

Miten itseruskettavaa käytetään?

Itseruskettavaa levitetään täysin puhtaalle iholle. Olisi hyvä, ettei iholla olisi rasvarippeitä tai dödön jämiä.

”Itseruskettava kannattaa aina levittää kintaan avulla. Sillä saa tasaisimman ja parhaan lopputuloksen, oli tuote koostumukseltaan sitten vaahto, emulsio tai jokin muu. Oma kämmen ei myöskään värjäänny, kun itseruskettavan levittää kintaalla.”

Kortenen mukaan aloittelijoiden kannattaa aloittaa itseruskettavien käyttö light-sävystä, jolloin mahdolliset virheet eivät näy niin pahasti. Sävyä voi tummentaa sitä mukaan, kun käsi harjaantuu levittämiseen.

Lue myös: Miksi aurinko ruskettaa ihon mutta haalistaa hiukset? Vastaus auringonpalvojia mietityttävään kysymykseen löytyy soluista

Millaiset valmistelut pitää tehdä ennen levitystä?

Sillä on iso merkitys lopputulokseen, miten iho on valmisteltu. Tuote levittyy siististi ja kauniisti, kun ihon kuorii suihkussa ennen itseruskttavan levittämistä. Ihon voi myös kosteuttaa edellisenä päivänä tavallisella kosteusvoiteella, jotta sävy ei takerru pistävästi ihon kuiviin kohtiin.

”Yleisiä mokia on, että itseruskettavaa ei levitä koko kroppaan tai johonkin kohtaan tulee liikaa tuotetta, jolloin se osa kehosta on muita tummempi. Levitys kannattaa tehdä rauhassa ajan kanssa.”

Jos viikonloppuna on juhlat, milloin itseruskettava kannattaa levittää?

”Ihan viimeistään edellisenä päivänä, mutta kaikkein paras olisi, jos itseruskettavan levittää kaksi päivää aiemmin, jotta sävy ehtii hiukan tasoittua. Jos haluaa optimoida kaikkein parhaan lopputuloksen, väri kannattaa levittää suihkun jälkeen aamusta ja suosia väljiä vaatteita koko päivän. Jos ennen nukkumaanmenoa laittaa sävyn, yön aikana tulee hiukan painaumia.”

Mikä on paras itseruskettava voide? Toimitus testasi neljä erilaista voidetta

Itseruskettavien suurkuluttaja Kotilieden toimituksesta otti testiin neljä erilaista itseruskettavaa voidetta. Testissä kiinnitettiin huomiota erityisesti sävyn tasaisuuteen, syvyyteen ja voiteen kosteuttavaan ominaisuuteen. Joukosta löytyi yksi suosikki. Lue kokemukset!

1. Toimituksen suosikki: Täydellinen arkiruskettaja

Zuii Organic Flora Gradual Tan Body Lotion, noin 34 e.

Kun Zuiin ruskettavaa voidetta levittää suihkurutiinin yhteydessä, tasainen ja kestävä päivetys on taattu. Kuva: Zuii Organic
Kun Zuiin ruskettavaa voidetta levittää suihkurutiinin yhteydessä, tasainen ja kestävä päivetys on taattu. Kuva: Zuii Organic

Tämä voide on saanut suosikin tittelin Kotilieden testaajan lähipiirissä. Zuiin päivettävä voide sopii loistavasti heille, jotka arkailevat voimakkaita itseruskettavia, mutta kaipaavat iholleen mietoa luonnollista sävyä.

Tuote lupaa kosteuttaa ihoa bambumehun, raakakaakaon, sheavoin ja auringonkukkaöljyn avulla. Levittäessä koostumus on kuitenkin jopa lirumaista, eikä kosteus säily kuivalla iholla pitkään. Jos siis kaipaa tehokasta kosteuttajaa, sitä tämä tuote ei ole.

Zuiin päivettävä voide on mainio itseruskettava voide arkikäyttöön, ja kerrostamalla rusketuksesta saa herkullisen paahteisen. Iholla pysyy jatkuva pieni päivetys, kun tuotetta levittää aina suihkurutiinin yhteydessä.

2. Superkosteuttava itseruskettava voide tumman sävyn ystävälle

Isle of Paradise Self-Tanning Body Butter, noin 24 e.

Isle of Paradisen itseruskettava voide antaa runsaasti kosteutta ja syvää sävyä. Kuva: IOP
Isle of Paradisen itseruskettava voide antaa runsaasti kosteutta ja syvää sävyä. Kuva: IOP

Tämä rasva on ehta itseruskettava, joka jättää paahteisen rusketuksen iholle niin, että lopputulos ei ole liian oranssi. Tuote on voimaisen paksua ja levittyy iholle kuin unelma. Rasva ei jää pyörimään ihon pintaan eikä tahmaa. Tässä tuotteessa yhdistyy täydellinen kosteusvoide ja hyvä rusketus, vaikka harvoin itseruskettavat tuotteet lunastavat molempia lupauksia.

Koska rusketustehoa löytyy, tätä tuotetta levittäessä on syytä olla huolellinen. Kiireisesti suihkun jälkeen levitetty kerros jätti sinne tänne rumia rusketusrantuja, jotka viihtyivät iholla päiväkausia.

Miinusta on annettava myös epäkäytännöllisestä pakkauksesta. Korkin ollessa auki pulloa ei saa pystyasentoon, vaan joudun aina laskemaan rasvan pyöriskelemään vaakatasossa lähimmälle tasolle.

3. Tämä itseruskettava on luottotuoteainesta

JOIK Organic Sunless Tan Body Lotion Medium, noin 35 e.

JOIKin itseruskettava voide jää pyörimään iholle ärsyttävästi levitysvaiheessa, mutta muuta vikaa tuotteessa ei ole. Kuva: JOIK
JOIKin itseruskettava voide jää pyörimään iholle ärsyttävästi levitysvaiheessa, mutta muuta vikaa tuotteessa ei ole. Kuva: JOIK

Tätä voidetta käyttäessäni sain kehuja kauniista rusketuksesta! JOIKin itseruskettava voide jättää iholle kauniin tasaisen ja maltillisen hehkun. Samalla tuote on mukavan kosteuttava olematta lainkaan tahmainen.

Yksi miinuspuoli paljastui levitysvaiheessa: vaalea voide jää pyörimään iholle hieman ärsyttävästi, mutta hetken levittelyn jälkeen imeytyy ihoon.

Kaikkiaan hyvä tuote, joka on toimiva arkiseen käyttöön. Voisin ostaa pullon uudelleen. Plussaa kätevästä pumppupullosta!

4. Kosteuttava mutta hailakka perusrasva

Aco Sun Kissed Body Lotion, noin 10 e.

Acon asteittain ruskettava voide kosteuttaa kyllä, mutta ei rusketa. Kuva: Aco
Acon asteittain ruskettava voide kosteuttaa kyllä, mutta ei rusketa. Kuva: Aco

Acon asteittain ruskettava voide on koostumukseltaan ihanan täyteläistä ja tuote levittyy ihoon nopeasti. Tuoksukin oli testaajan nenään mieluinen, mutta en suosittelisi voidetta tuoksuherkälle. Voide tuoksui testatuista tuotteista kaikkein eniten.

Testaajalla oli Acon tuotteesta korkeat odotukset, sillä tuotesarja on yleisesti ottaen laadukas. Acon itseruskettava tekee kyllä tehtävänsä arkisena kosteusvoiteena, mutta iholle jäävä rusketus on niin hailakka, että sävyero ennen ja jälkeen levityksen on liki olematon. Eli jos kaipaa selkeää päivetystä, tämä tuote kannattaa jättää hyllyyn.

Testin perusteella vaikuttaa siltä, että hinta korreloi kauniin rusketuksen kanssa – reilun kympin hintaisella pullolla ei rusketusta saa, vaan hyvästä itseruskettavasta pitää olla valmis maksamaan useampi kymppi.

Lue myös Anna.fi: Levitä itseruskettava kasvoille rauhassa ennen meikkaamista – asiantuntijan 3 vinkkiä itseruskettavan käyttöön kasvoilla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rasvaa kaunis rusketus iholle! Testasimme 4 itseruskettavaa voidetta, joista yksi paljastui todelliseksi luottotuotteeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.