Jodi on tärkeä kivennäisaine, jota ilman elämästä ei tule mitään: Näin pidät huolta, että saat riittävästi jodia

Moni on huomaamattaan siivonnut lautaseltaan luonnolliset jodin lähteet. Elintärkeää ravintoainetta on silti saatava jostain.

Jodi on tärkeä ravintoaine ihmisen terveyden kannalta. Kun maitotuotteet, kala, merenelävät ja kananmunat karsiutuvat ruokavaliosta, luonnolliset jodin lähteet lähtevät lautaselta. Ilman jodia elämästä ei tule mitään: se on välttämätön ravintoaine.

”Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien normaaliin toimintaan, perusaineenvaihdunnan säätelyyn sekä hermoston ja luiden kehittymiseen. Se turvaa lapsen kasvun ja älyllisen kehityksen”, tutkimuspäällikkö Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Lue myös: Potkaise aineenvaihdunta käyntiin: 7 helppoa ja tehokasta vinkkiä

Jodi on niin tärkeä kivennäis­aine, että viranomaiset huolehtivat sen saannista. Sitä lisätään eläinten rehuun, ja sieltä se päätyy ­maitoon ja kananmuniin. Myös joihinkin elintarvikkeisiin on lisätty jodia. ­Sitä löytyy joistakin kasvipohjaisista juomista sekä tuotteista, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.

”Kannattaa tarkistaa valmis­ruokien ja leipien tuoteselosteesta, onko niiden sisältämä suola jodioitu. Ruokaharrastajien suosimat erikoissuolat eivät sisällä jodia.”

Jodi, paljonko sitä tarvitaan?

Aikuisen tulisi saada noin 150 mikrogrammaa jodia vuorokau­dessa. Raskauden ja imetyksen ­aikana tarve kasvaa. Jos maito maistuu, jodin tarve täyttyy helposti.

”Viidestä desilitrasta maitotuot­teita saa noin 80 mikrogrammaa ­jodia. Se on jo reilu puolet aikuisen ihmisen päivittäisestä saantisuosituksesta.”

Lopputarve täyttyy esimerkiksi kahdella viikoittaisella kala-aterialla ja kananmunalla ja jodioitua suolaa sisältävällä leivällä. Pelivaraa on, ­eikä kaikkien täydy syödä samalla tavalla. Tapoja saada riittävästi jodia on useita.

”Ruokaan ei kuitenkaan pidä ­lisätä suolaa varta vasten. Myös jodioitu suola sisältää verenpaineen kannalta haitallista natriumia.”

Lue myös: Piilosuola vaarantaa terveytesi – katso 7 pahinta piilosuolan lähdettä

Entä jos otan jodia pillerinä?

Jos ruokavaliossa ei ole jodin lähteitä, tarvitaan lisäjodia. Siihen sopii maltillisesti jodia sisältävä moni­vitamiinivalmiste.

Apteekissa myytävät jodi­tabletit on tarkoitettu erityistilanteisiin, ­joissa kilpirauhasta on suojeltava esimerkiksi ydinlaskeuman haitoilta. Niitä ei saa käyttää omin päin, sillä niissä on saantisuositukseen verrattuna tuhatkertainen määrä jodia.

Jodin liikasaanti, yli 600 mikrogrammaa päivässä, altistaa kilpirauhasongelmille.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jodi on tärkeä kivennäisaine, jota ilman elämästä ei tule mitään: Näin pidät huolta, että saat riittävästi jodia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X