Älä koskaan ota joditablettia ilman viranomaisen kehotusta! Asiantuntija kertoo, kenelle tabletti on erityisen tärkeä ja kuka ei saa ottaa sitä

Ukrainan kriisi nosti joditablettien kysyntää. Asiantuntijat muistuttavat, ettei syytä joditablettien käyttöön tai huoleen Suomen säteilytilanteesta ole. Milloin joditabletteja sitten pitää käyttää ja miten ne toimivat?

Kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan ja otti haltuunsa Pohjois-Ukrainassa sijaitsevan Tšernobylin ydinvoimalaitoksen 24. helmikuuta 2022, moni suomalainen ryhtyi haalimaan apteekeista joditabletteja ydinsota- ja ydinvoimalaonnettomuuden pelossa. Tämä johti siihen, että joditabletit myytiin paikoin apteekeissa loppuun, uutisoi muun muassa MTV Uutiset.

Apteekkariliitto kertoo 28. helmikuuta julkaistussa tiedotteessaan, että joditabletit ovat olleet lisääntyneen kysynnän vuoksi tilapäisesti loppu myös lääketukkukaupasta.

Myös Salon Yliopiston Apteekin hyllyt ovat tyhjentyneet joditableteista. Apteekinhoitaja, proviisori Saara Venelampi kertoo Kotiliedelle, että erityisesti Tšernobylin ydinvoimalan valtaaminen nostatti asiakkaissa huolta. Tšernobylin ydinvoimala tunnetaan ydinvoimalaonnettomuudestaan, joka sattui 1986, kun yksi sen neljästä reaktorista tuhoutui.

Sotatoimien vuoksi raskaiden ajoneuvojen ja ihmisten kulkeminen Tšernobylin ydinvoimalan alueella on lisääntynyt. Siksi ilmaan on noussut radioaktiivisia aineita, jotka ovat nostaneet säteilymääriä paikallisesti. Säteily ei kuitenkaan aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle suojavyöhykkeen ulkopuolella, tiedottaa Säteilyturvakeskus (STUK).

Lue myös: Sota Ukrainassa herättää huolta, ahdistusta ja pelkoa – miten tunteiden kanssa selviää? Asiantuntijat jakoivat parhaat vinkkinsä

”Syytä paniikkiin ei ole”

STUK:n mukaan Ukrainan ja Suomen välinen etäisyys on sen verran pitkä, ettei ydinräjähdys Ukrainassa edellyttäisi Suomessa suojautumistoimenpiteitä. Tilanne, jolloin kilpirauhasta säteilyltä suojaavia joditabletteja tarvittaisiin, on ylipäätään harvinainen.

”Suomessa ei ole koskaan kehotettu ottamaan joditabletteja. Maailmankin mittakaavassa sellaiset tapaukset ovat olleet erittäin harvinaisia, ja ne ovat liittyneet lähinnä suurimpien katastrofien, kuten Tšernobylin ja Fukushiman, jälkeen niiden lähialueisiin”, STUK:n ylitarkastaja Antero Kuusi kertoo Kotiliedelle sähköpostitse.

Myös Yliopiston Apteekin Saara Venelampi rauhoittelee, ettei syytä paniikkiin ole. Apteekkien omien varastojen loppuminen johtuu Venelammen mukaan siitä, että yksittäisillä apteekeilla on pienet varastot joditabletteja, sillä yleensä myyntimäärät ovat alhaisia. Siksi kasvanut kysyntä vaikuttaa tavaran riittämiseen tilapäisesti. Salon Yliopiston Apteekissa saatavuus palautuu normaalille tasolle kahden viikon sisällä.

”Mikään nykyisessä säteilytilanteessa ei ole muuttunut. Meillä on Suomessa pitkään ollut suositus, että joditabletteja tulisi olla kotona varattuna”, Venelampi muistuttaa.

Mistä joditableteissa on kyse? Otimme selvää, miten ja milloin niitä pitää käyttää.

1. Mikä on joditabletti?

Joditabletit ovat kaliumjodidia sisältävä valmiste, jota käytetään, jos tapahtuisi vakava ydinonnettomuus. Milloinkaan muulloin joditabletteja ei käytetä.

Joditabletit ovat hyvin vahvoja. Yhdessä apteekissa myytävässä Jodix-tabletissa on noin 130 milligrammaa (mg) jodia. Tavanomainen jodin saantisuositus ravinnossa on aikuisilla 150 mikrogrammaa (μg). Joditabletissa on siis jodia lähes tuhatkertainen määrä päivittäiseen saantisuositukseen verrattuna.

2. Miten joditabletit toimivat?

Jos ilmaan vapautuisi ydinonnettomuuden seurauksena radioaktiivista jodia, se pääsisi hengityksen mukana keuhkoihin ja kerääntyisi kilpirauhaseen. Säteily voi aiheuttaa kilpirauhassyöpää tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Joditabletti suojaa kilpirauhasta haitalliselta radioaktiiviselta jodilta. Kaliumjodidi täyttää kilpirauhasen niin, ettei radioaktiivinen jodi pääse imeytymään kilpirauhaseen.

3. Miksi joditabletteja pitäisi löytyä kotoa?

Joditabletteja pitäisi olla kotona valmiiksi siltä varalta, jos ydinonnettomuus tapahtuisi, jotta ne olisivat helposti saatavilla ilman, että niitä tarvitsisi metsästää mistään.

Siinä vaiheessa, kun viranomainen on kehottanut ihmisiä siirtymään sisälle, joditabletteja ei pidä lähteä hankkimaan. Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan sisätiloihin suojautuminen vähentää merkittävästi hengityksen kautta kehoon joutuvien radioaktiivisten aineiden määrää. Joditabletin ottaminen on siis ulkoilmassa olevalta säteilyltä suojautumista täydentävä toimi.

Kotien ja vapaa-ajan asuntojen lisäksi joditabletteja pitäisi löytyä jokaiselta taloyhtiöltä, työpaikalta, koululta ja päiväkodilta. Myös julkisen terveydenhuollon pitää olla varautunut vaaratilanteeseen, jolloin joditablettien käytöstä annettaisiin ohjeistus. Lisäksi ydinvoimayhtiöt on velvoitettu hankkimaan ja jakelemaan joditabletteja viiden kilometrin säteellä ydinvoimalaitoksesta.

4. Mitä pitää tehdä siinä tilanteessa, jos kotona ei ole joditabletteja?

Tällöin pitää seurata tiedotusta. Viranomaiset antavat selkeän ohjeistuksen, miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia.

5. Milloin joditabletti käytetään?

Joditabletteja saa käyttää ainoastaan silloin, jos viranomainen kehottaa niitä käyttämään. Tabletin oton oikea-aikaisuus on tärkeää, jotta tabletin suojavaikutus olisi mahdollisimman hyvä silloin, kun kyseisellä alueella on radioaktiivista säteilyä. Yhden tabletin suojavaikutus kestää noin yhden vuorokauden.

6. Miten joditabletteja käytetään?

Kun viranomaiselta tulee ilmoitus ottaa tabletti, se niellään veden kanssa. Suositus on, että aikuinen ottaa yhden tabletin kerta-annoksena, 3–12-vuotiaat lapset puolikkaan tabletin. Yhden kuukauden–kolmen vuoden ikäisille annos on ¼ tablettia, alle yhden kuukauden ikäisille 1/8 tablettia. Toista annosta ei pidä ottaa, ellei viranomainen niin kehota.

7. Kenen on erityisen tärkeää ottaa joditabletti, jos viranomaiselta tulee kehotus?

Kaikista tärkeintä olisi, että lapset ja odottavat äidit ottaisivat tabletin. Lasten ja sikiöiden kilpirauhaset ovat herkempiä säteilyn aiheuttamille haitoille. Yli 40-vuotiaalla riski saada säteilyn aiheuttama kilpirauhasyöpä on hyvin paljon alhaisempi.

8. Kenen ei pidä ottaa joditabletteja, vaikka kehotus tulisikin?

Joditablettia eivät saa ottaa henkilöt, jotka ovat yliherkkiä jodille tai joilla on kilpirauhasen toimintahäiriö tai jokin muu kilpirauhassairaus.

Henkilön, jolla on kilpirauhassairaus pitää keskustella joditablettien käytöstä lääkärin kanssa etukäteen. Jos ihmisellä on todettu hyvin lievä kilpirauhasen vajaatoiminta, yleensä lääkäri suosittelee joditabletin käyttöä tilanteen niin vaatiessa.

9. Miten joditabletit säilytetään?

Joditabletit säilytetään huoneenlämmössä – ei liian lämpimässä tai kosteassa. Joditabletit säilyvät valmistajan tietojen mukaan neljä vuotta valmistuksesta. Lääkekaappi olisi hyvä käydä kerran vuodessa läpi, sillä useimmiten sieltä löytyy lääkkeitä, jotka ovat menneet vanhoiksi.

Erityisen tärkeää olisi huomioida, miten toimii vanhentuneiden joditablettien kanssa. Vanhentuneet lääkkeet palautetaan aina apteekkiin, mutta joditabletit on palautettava erillään muista vanhentuneista lääkkeistä. Syynä on se, että joditabletit vaativat erilaisen jatkokäsittelyn jätelaitoksella kuin muut lääkkeet.

Juttua varten on haastateltu Salon Yliopiston Apteekin apteekinhoitaja Saara Venelampea. Lisäksi lähteinä on käytetty: ApteekkariliittoHuoltovarmuuskeskus (HVK)Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Säteilyturvakeskus (STUK) ja STUK:n ylitarkastaja Antero Kuusi.

Lue myös Annan juttu: Jodin puutos voi häiritä kilpirauhasen toimintaa – näistä tuotteista saat jodia

Juttua muokattu 3.3.2022: Jutussa kerroottiin alunperin, että Venäjä otti haltuunsa Pohjois-Ukrainassa sijaitsevan Tšernobylin ydinvoimalaitoksen 24. maaliskuuta 2022. Oikea päiväys on 24. helmikuuta 2022. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Älä koskaan ota joditablettia ilman viranomaisen kehotusta! Asiantuntija kertoo, kenelle tabletti on erityisen tärkeä ja kuka ei saa ottaa sitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X