Suhteet

”Jokainen haluaa tulla nähdyksi omana itsenään” – näin tuet kaapista ulos tulevaa sateenkaarinuorta

Omasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä kertominen voi tuntua nuoresta pelottavalta. Asiantuntija kertoo, kuinka aikuinen voi tukea sateenkaarinuorta.

Osassa yhteiskuntaa istuu edelleen tiukasti käsitys siitä, että ihmiset ovat heteroja tai sukupuoleltaan joko naisia tai miehiä. Tämän vuoksi moni nuori voi kokea haastavaksi kertoa läheisilleen tästä käsityksestä poikkeavasta seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään, eli tulla kaapista ulos. Entä, jos läheinen aikuinen ei hyväksy? Entä, jos ystävät hylkäävät?

Haastavassa tilanteessa läheisen aikuisen tuki ja turva ovat korvaamattomia. Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakiven mukaan tärkeintä on, että aikuinen kuuntelee ulostulevaa nuorta ja luottaa siihen, mitä tämä kertoo.

”Aikuisen tulisi ottaa nuori vakavasti, eikä kyseenalaistaa tämän kertomaa. Nuori voi pelätä hylätyksi tulemista, joten on hyvä tuoda esille, ettei sellaista tarvitse pelätä”, Telakivi kertoo.

Lue myös: Transmies Demian on entinen sopraano ja nykyinen baritoni – millaista on syntyä väärään sukupuoleen lestadiolaisperheessä?

Telakiven mukaan omasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä kertomiseen omille vanhemmille voi liittyä paljon vahvempia tunteita, kuin ulostulemiseen muille.

”Oman perheen hyväksyntä on suuri ja arvokas asia. Jokainen ihminen haluaa tulla omassa perheessään nähdyksi omana itsenään.”

Kuuntele nuorta ja kunnioita hänen toiveitaan

Epävarmuutta ulostulotilanteessa aiheuttaa esimerkiksi pelko siitä, että omassa seksuaalisessa suuntautumisessa tai sukupuoli-identiteetissä olisi joko omasta mielestä tai ympäristön käsitysten mukaan jotakin hävettävää tai väärää. Aikuisen lämmin ja ymmärtävä reaktio auttaa näiden pelkojen hallitsemisessa.

Telakiven mukaan Setan aikaisemmista tutkimuksista käy ilmi, että sateenkaarinuoret pelkäsivät ensin kaapista ulos tulemista, mutta kun pahin oli takana, koettiin tilanne luultua helpommaksi. Kaapista ulos kannattaa tulla itselle ominaiselta ja luontevalta tuntuvalla tavalla.

”Ihmisillä on tapana reagoida hetkessä voimakkaasti. Jos pelkää läheisten vastaanottoa, voi kirjeen tai sähköpostin kirjoittaminen olla hyvä idea. Tällöin aikuisella on aikaa sulatella kirjeen sisältöä.”

Telakivi korostaa, että ulostulon jälkeen on tärkeää kuunnella nuorta itseään. Toiset toivovat, että asiasta tehdään iso, toiset eivät.

”Kukaan tuskin toivoo, että vanhempien täytyisi tulla mitään sateenkaarisotureita. Arjen kokemus riittää hyvin. Monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, osaavatko tukea nuorta oikein. Rakkauden ilmaisun ja hyväksynnän kautta rakennetaan yhteistä polkua. Aikuisen täytyy myös kunnioittaa nuoren toiveita liittyen siihen, kelle asiasta kerrotaan ja kelle ei.”

Jos reagoit ikävällä tavalla, vahingon voi useimmiten vielä korjata

Aikuisen ikävä reaktio nuoren uutiseen voi pahimmillaan satuttaa syvästi. Telakiven mukaan keskeistä on, kuinka pitkään nuori on käsitellyt asiaa itsekseen ja onko hän kertonut siitä muille.

”Monet kokevat tärkeäksi, että on joku turvallinen henkilö suojaavana tekijänä antamassa turvaa, ennen kuin kertoo omille vanhemmille. Aikuisen ikävä reaktio voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi itsetuhoisiin ajatuksiin, toivottomuuteen ja yksin jäämiseen vaikeassa tilanteessa.”

Lue myös: Tiina Tuppurainen väritti  sateenkaarisuojatien liiduilla Triplan eteen – ”Jos joku haluaa laittaa minut putkaan siitä hyvästä, niin antaa mennä”

Jos huonosti uutisen vastaanottanut aikuinen alkaa katua omaa reaktiotaan, on tilanne Telakiven mukaan usein vielä korjattavissa.

”Toisilla tilanteen paikkaaminen onnistuu paremmin ja toisilla heikommin. Ratkaisevaa on, kuinka vastaisuudessa toimii. Luottamusta on lähdettävä rakentamaan uudestaan.”

Lapselle ja nuorelle on tärkeää tulle hyväksytyksi omana itsenään. Telakivi korostaa, että vanhempien hyväksyntä on oleellinen osa oman identiteetin ja minäkuvan rakentamista. Kokemusten jakaminen, tulevaisuuden miettiminen, kumppaneista keskusteleminen ja sukupuolen pohtiminen yhdessä luovat hyväksynnän tunnetta ja auttavat tulemaan sinuiksi oman itsen kanssa.

Hyväksyvät vanhemmat suojaavat nuorta yhteiskunnan ennakkoluuloilta. Telakiven mukaan nuoret poimivat herkästi ympäristön negatiivisia käsityksiä ja oletuksia. Näiden käsitysten nujertamisessa auttaa se, että vanhemmat ovat mukana kyseenalaistamassa ennakkoluuloja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: ”Jokainen haluaa tulla nähdyksi omana itsenään” – näin tuet kaapista ulos tulevaa sateenkaarinuorta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.