Terveys

Oletko sinäkin tehnyt nämä virheet kasvomaskin käytössä? Keuhkolääkäri nostaa esiin 3 yleistä tapaa, joihin ei kannata sortua

Suomalaiset ovat tottuneet hyvin kasvomaskien käyttöön, mutta se, miten maskia kuuluu käyttää, on vielä osalla hakusessa. Tässä kolme virhettä, joita kannattaa välttää.

Kasvomaskista on tullut jo lähes jokaisen kumppani esimerkiksi kauppareissulla. Se kulkee taskussa mukana ja sujahtaa vikkelästi kasvoille kauppaan astuessa. Mutta sujahtaako kasvoille käytetty maski? Keuhkolääkäri Auli Hakulisen mukaan maskia käytetään valitettavan usein väärin.

Tutkimusten mukaan kirurginen suojamaski suojaa kangasmaskia paremmin saamasta tartuntaa. Mutta väärin käytettynä molemmat maskit voivat aiheuttaa vain lisää ongelmia.

”On maita, joissa on paljon koronaa, vaikka maskeja käytettäisiinkin paljon. Todennäköinen syy tähän on se, että monet käyttävät maskia väärin. Oikein käytettynä kangasmaskikin voi suojata jossain määrin saamasta infektiota ja tartuttamasta muita. Mutta jos maskeja käyttää väärin, se voi jopa lisätä infektiotautien riskiä.”

Hakulinen peräänkuuluttaa tarkkaavaisuutta maskin käytössä. Hän antaa kolme ohjenuoraa kasvomaskin käyttöön.

Lue myös: Maski voi aiheuttaa iho-oireita hyväihoisellekin: Lääkäri paljastaa konstit, joiden avulla vältät maskiaknen

1. Älä koskettele kasvomaskia käytön aikana

Kun maskin laittaa naamalle, kuminauhat vedetään korvien taakse ja maski vedetään sen reunoista nenän ja leuan ylitse. Kirurgisissa suojamaskeissa nenän kohdalla oleva rautalanka muotoillaan yhdellä painalluksella nenän molemmin puolin.

Tämän jälkeen maskiin ei kuulu koskea, koska maskissa voi olla viruksia. Jos kosket maskiin ja sen jälkeen esimerkiksi kännykkään, mahdolliset virukset leviävät joka puolelle. Jos kuitenkin joudut koskemaan maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

2. Älä laita maskia taskuun odottelemaan

Kun maski otetaan pois kasvoilta, se kuuluu laittaa suoraan roskikseen tai pesuun. Likaista maskia ei saisi koskaan laittaa esimerkiksi käsilaukkuun tai taskuun, koska silloin maskin pinnalla mahdollisesti olevat virukset voivat tarttua käsiin ja niiden kautta kaikkialle.

Käytettyä maskia ei kuulu käyttää uudestaan. Jos maskia käyttää esimerkiksi lounaalle mennessä, vanha maski heitetään pois heti ruokailun alkaessa. Lounaan jälkeen otetaan uusi tilalle. Uusia maskeja säilytetään esimerkiksi puhtaassa pienessä muovipussissa tai niiden alkuperäisessä pakkauksessa.

Lue myös: Aiheuttaako kasvomaski hengenahdistusta? Syy piilee jossain aivan muualla kuin itse maskissa

3. Älä vedä maskia leuan alle ja aseta sen jälkeen takaisin naamalle

Maskin kuuluu aina peittää sekä suu että nenä. Maskia ei saisi siirtää esimerkiksi nenän alapuolelle tai kokonaan leuan alle. Tällöin maski ei tarjoa suojaa ja sen pinnalla olevat virukset voivat levitä kasvoilla.

Jos maskia täytyy siirtää suun edestä, se on syytä vaihtaa kokonaan uuteen.

Lue myös tekniikanmaailma.fi: Saksalaistutkimus: Kasvomaskit vähensivät selvästi koronaviruksen tartuntamääriä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko sinäkin tehnyt nämä virheet kasvomaskin käytössä? Keuhkolääkäri nostaa esiin 3 yleistä tapaa, joihin ei kannata sortua

Pike

Mikä jutussa ei käsitelty kuparimaskia?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.