Hyvinvointi

Kenelle aromaterapia sopii ja mihin sen vaikutus perustuu? Nämä 5 asiaa haluat tietää aromaterapiasta

Aromaterapia on muutakin kuin tuoksulyhtyyn tiputettu eteerinen öljytippa, kertoo diplomi-aromapraktikko Päivi Blöchl.

Olet saattanut kuulla aromaterapiasta, mutta mistä siinä oikeastaan on kyse? Diplomi-aromapraktikko Päivi Blöchl vastaa viiteen kysymykseen aromaterapiasta.

Lue myös: Eteeriset öljyt – näin kuusenhavu ja 4 muuta tuttua tuoksua voivat vaikuttaa mielentilaan

Päivi Blöchl
Päivi Blöchl

1. Mitä on aromaterapia?

Aromaterapia on kokonaisvaltainen ja monipuolinen hoitomuoto, jossa pyritään mielen, psyyken ja kehon tasapainoon.

”Aromaterapia on Suomessa hoitomuotona vielä tuntematon. Suomessa on lähinnä totuttu ostamaan kaupasta eteeristä öljyä, ja laittamaan sitä tuoksulyhtyyn. Se on vain yksi osa aromaterapiaa.”

Kyseessä on täydentävä hoitomuoto, jota käytetään Keski-Euroopassa sairaaloissa ja hoitokodeissa. Itävallassa asuva Blöchl kertoo tekevänsä yhteystyötä lääkäreiden ja apteekkien kanssa.

Aromaterapia ei tarkoita pelkästään eteerisiä öljyjä, vaan siihen kuuluvat myös kasviöljyt, kuten jojoba- ja kookosöljy, ja kasvivedet eli hydrolaatit. Kasvivettä saadaan eteeristen öljyjen valmistamisen sivutuotteena.

2. Miten se toimii?

Eri tavoin käytettynä eteeriset öljyt vaikuttavat eri tavoilla ihmisen mieleen ja kehoon. Kun tuoksua menee nenän kautta limbiseen järjestelmään, öljy vaikuttaa muun muassa muistoihin ja keskittymiskykyyn, Blöchl kertoo. Aromaterapia vaikuttaa kaikkeen, minkä toiminnassa aivot ovat mukana.

Eteeriset öljyt imeytyvät ihon kautta verenkiertoon ja vaikuttavat kehoon, kun niitä sekoitetaan kasviöljyihin ja laitetaan iholle.

Eteeriset öljyt voivat vaikuttaa kehossa esimerkiksi laskemalla tai nostamalla verenpainetta, tasapainottamalla hermostojärjestelmää tai poistamalla nestettä. Toiset voivat lämmittää, toiset viilentää.

Lue myös: Huoneilmaa kostuttava diffuuseri on tämän hetken sisustustrendi – onko ilmankostuttimesta oikeasti hyötyä?

3. Mihin eteeristen öljyjen vaikutus perustuu?

”Eteerisissä öljyissä on paljon ainesosia. Ruusu on paljon tutkittu eteerinen öljy, ja siitä on löydetty 400 vaikuttavaa yksittäistä ainesosaa. Oletetaan, että ruusussa on tuhansia ainesosia, joita ei varmaan löydetä meidän elinaikanamme”, Blöchl sanoo.

Ainesosat ovat juuri se, josta vaikutus tulee.

Laventelissa yksi vaikuttava ainesosa on linalyyliasetaatti, joka vaikuttaa siihen, että ihminen tasapainottuu ja saattaa saada paremmin unesta kiinni. Mandariinissa on metyyliantranilaatti, joka voi saada rentouttamaan ja poistaa jännitystä ja kramppeja.

Vaikutus riippuu siis siitä, mitä ainesosia ja kuinka paljon niitä eteerisessä öljyssä on. Joskus yksi aineosa saa aikaan vaikutuksen. Useamman öljyn yhdistelmissä vaikutus voi olla laajempi.

4. Kenelle aromaterapia sopii?

”Aromaterapia on hyvin turvallinen hoitomuoto silloin, kun tiedetään mitä tehdään, millä tehdään, millaisella vahvuudella öljyjä käytetään ja kenellä niitä käytetään”, Blöchl sanoo.

Hän vinkkaa käyttämään niitä öljyjä, jotka tuoksuvat omasta mielestä hyvältä. Jos jokin öljy ei miellytä nenää, kannattaa se jättää sillä hetkellä käyttämättä. Ihmisen nenä toimii varoittimena.

Jos jotakin öljyä tekee mieli käyttää, voi kaivata sen vaikutusta joko mieleen tai kehoon. Sama toimii toisinpäin: jos öljyä unohtaa käyttää, ei sen vaikutukselle ehkä ole tarvetta.

Öljyistä sitrukset, laventeli, neroli ja metsän tuoksut, kuten mänty ja kuusi, ovat Blöchlin mukaan turvallisia käyttää. Sitrusöljyt ja neulasöljyt hapettuvat nopeasti. Siksi niiden käyttöä iholla kasviöljyyn laimennettuna suositellaan vain kuusi kuukautta pullon avaamisesta.

5. Kenelle aromaterapia ei sovi?

Kaikki öljyt eivät sovi kaikille, ja niitä voi käyttää väärin. Eteerinen öljy voi aiheuttaa allergisen reaktion.

”Vauvoille ei ensimmäisten kuuden kuukauden aikana suositella eteeristen öljyjen käyttöä. On paljon eteerisiä öljyjä, jotka eivät sovi lapsille. Jotkin öljyt voivat aiheuttaa jopa keskenmenon tai käynnistää synnytyksen”, Blöchl luettelee.

Myös vanhusten ja niiden, joilla on ihosairauksia, herkkä iho, hengityselinsairauksia tai vakavia sairauksia, kuten sydänsairaus, syöpä tai MS-tauti, täytyy olla hyvin varovaisia öljyjen käytössä.

”Jos on korkea verenpaine, ei saisi käyttää esimerkiksi rosmariinin eteeristä öljyä.”

Lemmikkit saattavat reagoida eteerisistä öljyistä. Öljyt ovat vaaraksi esimerkiksi kissojen terveydelle, sillä kissoilta puuttuu kropasta systeemi, joka hajottaa eteeriset öljyt.

Eteerinen öljy on hyvin voimakasta. Yksi tippa luomusitruunaa vastaa kymmenen sitruunan kuorta. Yksi tippa piparmintttua vastaa noin 80 kupillista piparminttuteetä. Yksi tippa basilikaa tai muuta yrttiä vastaa suunnilleen saman verran yrttejä kuin täynnä olevaan vauvan kylpyammeelliseen mahtuu.

Eteerisiä öljyjä ei koskaan käytetä iholla laimentamatta. Sitrusöljyt nostavat ihon valoherkkyyttä, eli iho voi palaa herkemmin. Kesällä sitrusöljyjä tulisi käyttää vain iltaisin.

Lisätietoja aromaterapiasta löydät Aromafoorumi ry:n sivuilta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kenelle aromaterapia sopii ja mihin sen vaikutus perustuu? Nämä 5 asiaa haluat tietää aromaterapiasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.