Hyvinvointi

Kenen kehossa on mikromuovia? Tutkija kertoo, voiko mikromuovin kulkeutumisen elimistöön estää

Mikromuovia on löydetty muun muassa juomavesistä. Parhaillaan tutkitaan, miten mikromuovi vaikuttaa ihmisen terveyteen. 

Voiko mikromuovia kulkeutua kehooni esimerkiksi syödessä ja juodessa tai hengityksen kautta, mikromuovitutkija Samuel Hartikainen?

”Kyllä voi. Mikromuovia on löydetty tutkimuksissa ihmisten ­ja eläinten ruoansulatuskanavista. Ympäristössämme on paljon mikromuovia ja niiden lähteitä. Siksi mikromuovia kulkeutuu väistämättä kehoon syömisen ja juomisen aikana.

Lisäksi hengitämme sitä pölyn mukana. Esimerkiksi muovista koostuvat auton sisäosat päästävät kuluessaan sisäilmaan mikromuovia, joka leijailee hengitysteihin muiden pienhiukkasten mukana.

Lue myös: Haluatko eroon muovista? Katso 7 vinkkiä muovijätteen vähentämiseen

Mikromuovia on kaikkialla

Mikromuovia on myös vesistöissä, joten sitä on löydetty myös juomavesistä ja esimerkiksi kaloista. Mikromuovia voi päätyä ruokaan myös elintarviketeollisuuden valmistus- ja pakkausvaiheissa sekä pak­kauksia avattaessa ja käytettäessä.

Tällä hetkellä tiedämme, että mikro- ja nanomuovia voi löytää kaikkialta. Nyt yritämme selvittää, miten ne vaikuttavat ihmisen terveyteen. Pääseekö aivan pieni muovihiukkanen esimerkiksi läpäisemään soluseinämiä ihmisen elimistössä?”

Lue myös Seura.fi: Itämeren kalat popsivat mikromuoveja Suomen rannikkovesissä – Eniten mikromuovia syöneitä kaloja löytyi Helsingin Kivinokan edustalta

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 16/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kenen kehossa on mikromuovia? Tutkija kertoo, voiko mikromuovin kulkeutumisen elimistöön estää

Roshi

Eihän tekstissä edes vastattu otsikon kysymykseen tai lupaukseen. Jenna takaisin kouluun opiskelemaan journalismia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.