Hyvinvointi

Voiko muovinen tai pellavainen saunavihta toimia oikeasti? Testissä 3 erilaista kestovihtaa

Jos saunassa ei allergian tai roskaamisen takia halua käyttää luonnosta kasattua vihtaa, kylpeminen onnistuu myös kestovihdalla. 

Missä sauna, siellä vihta. Vihtoja kuvataan jo Suomen keskiaikaisissa kirkkomaalauksissa, ja vihtomisperinteen ­arvellaankin olevan yhtä vanha kuin saunakulttuurin. Rakkaita nimiä on ainakin kaksi: idässä puhu­taan vastasta, lännessä vihdasta. Mallia ja sidontatapaa tarkkailemalla voi selvittää, kummasta on kyse. Vastassa on erillinen sidontapanta kädensijan juuressa ja sen muoto on pyöreämpi.

Vihdat ovat Suomen lisäksi suosittuja ­ainakin Virossa ja Venäjällä. Naapuri­maissa vihta kasataan monenlaisista kasveista, ­kuten mustaherukasta, suopursusta tai jopa nokkosesta. Koivu on Suomessa suosittu ja syystä, sillä koivunlehtien eteerinen öljy lievittää lihaskipuja ja lehtien sisältämät saponiinit käyvät miedosta saippuasta.

Vihtominen tekee hyvää. Kun vihtaa lyödään kuumassa saunassa ihoa vasten, pintaverenkierto vilkastuu ja vanha ihosolukko irtoaa. Allergiat ja toive saunan puhtaudesta ovat saaneet suomalaiset arvostamaan kestovihtoja. Ikivihdan voi kuljettaa mukanaan vaikka kylpylän saunaan, eikä allergikkokaan saa siitä näppylöitä.

Kotilieden toimitus testasi kolmea erilaista kestovihtaa: tammivihtaa, muovista saunavihtaa ja virkattua vihtaa. Lue testin tulokset alta!

Lue myös: Tee itse vihta – ota vastan teko-ohjeet talteen

1. Tuoksu on tärkeä, Green Been tammivihta, 8,90 e

Green Been tammivihta
Green Been tammivihta. Kuva: Valmistaja

Tammivihta on luonnollinen kestovihta, joka on suosittu esimerkiksi Virossa ja Venäjällä. Suomessa tammivihtaa ovat arvostaneet erityisesti koivuallergikot. Vihtaa voi käyttää monta kertaa, kun sen ripustaa käyttöjen välillä viileään ja kosteaan paikkaan.

Kuivaa tammivihtaa haudutetaan ­saunassa vedessä muutama tunti, jotta se alkaa pehmentyä. Saunaan astuessa vastassa on herkullisen metsäinen tuoksu. Tämä on selvästi jyhkeämpi kuin perinteinen koivuvihta. Suuria tammenlehtiä irtoilee jonkin verran, mutta ne on helppo siivota löylyjen jälkeen pois. Vihta tuoksuu saunassa vielä pitkään saunomisen jälkeen.

2. Aito ääni, Relax muovinen saunavihta, 31,90 e

Relax muovinen saunavihta
Relax muovinen saunavihta. Kuva: Valmistaja

Vaikka vihdan ulkonäkö tuokin mieleen muinaisen ruoskan, äänimaailma on suoraan saunasta. Käsi­työnä kierrätysmateriaaleista ­valmistettu muovinen vihta ­pitää selälle ropsahtaessaan aivan aidon vihdan kaltaista ääntä. Ohuiden muovisuikaleiden päissä on pienet nyppylät, jotka taitavat olla tästä vastuussa. ­

Kuumassa saunassa muovisuikaleet kuumenevat miltei polttaviksi, ja vihtaa suositellaankin käytettäväksi kosteana. Käytön jälkeen vihta tulee pestä saippualla. ­Koska ­vihta ei roskaa, se sopii ­hyvin taloyhtiön saunaan.

3. Nätti lörpsökkä, Hilma ja Olga, virkattu kestovihta, 33-45 e

Hilma ja Olga, virkattu kestovihta
Hilma ja Olga, virkattu kestovihta. Kuva: Valmistaja

Pellavalangasta ­virkattu ­vihta on ennen muuta kaunis katsella. Vihtaa on myös helppo käytellä, sillä käden­sijasta on virkattu ­tukeva. Vihtoessa alkaa vaikuttaa siltä, että pellavalankaa ei kannata kastella. Vesi ­tekee vihdasta lörpsähtäneen ja painavan.

Vihdottavan mielestä tuntuu kuin mustekala hyppisi selän päällä. ­Kuivana lanka sen ­sijaan lämpenee ­mukavasti ja lankapallot kopsahtelevat hauskasti vasten selkää. Pellavaiset kestovihdat ovat ­käsin virkattuja, joten yksikään ei ole samanlainen.

Lue myös Anna.fi: Runsaasti saunovat pysyvät terveempinä kuin vähän saunovat – asiantuntija kertoo, mitkä ovat saunomisen monet terveysvaikutukset

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko muovinen tai pellavainen saunavihta toimia oikeasti? Testissä 3 erilaista kestovihtaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.