Nainen näyttää kieltään

Millainen kielenpuhdistaja putsaa parhaiten? Testasimme 3 välinettä, joista yksi on tehokkuudessaan huippuluokkaa

Myös kieli on tärkeää puhdistaa hampaiden pesun yhteydessä. Puhdistaminen ehkäisee bakteerimäärien kasvua suussa ja pahanhajuista hengitystä. Millainen on hyvä kielenpuhdistaja? Toimitus testasi kolme puhdistajaa.

Kielen pinnalle kertyy päivän aterioista plakkipeitteitä. Varsinkin kielen takaosan peitteiden poistamisen on arveltu ehkäisevän pahanhajuista hengitystä. Kaappiin kannattaakin hankkia tehokas kielenpuhdistaja, joka auttaa pitämään huolta suuhygieniasta.

Kielen puhdistaminen on nykyään välineurheilua, johon on tarjolla monenlaisia kaapimia ja puhdistimia. Kaikkien kaavinten käyttöikä ei ole pitkä, sillä ne altistuvat jatkuvasti kielen pinnan bakteerimassalle.

Hammaslääkäriliitto suosittelee puhdistamaan kielen säännöllisesti ennen hampaiden harjausta. Jynssäys ehkäisee bakteerimäärien kasvua suussa. Kielensä kuuraava voikin välttää myös mahdolliset sieni-infektiot kielessä. Kieli puhdistetaan samalla voimalla kuin hampaat harjataan, eikä kieltä siis saa painaa liikaa.

Kielen hyvinvointia ja pinnan rakennetta kannattaa seurata. Kielen kunto kertoo paljon terveydentilastamme, ja kielen haavaumat ja rakkulat kannattaa tarkastuttaa lääkärillä. Kieli myös muuttuu, kun ihminen vanhenee. Esimerkiksi uurrekieli yleistyy ikääntyneillä.

Millainen on hyvä kielenpuhdistaja? Toimitus testasi kolmea erilaista kielen puhdistukseen tarkoitettua välinettä.

Lue myös: Terveempi ja raikkaampi suu öljyä purskuttelemalla? Testasimme somessa kiertävän terveyskikan

Pyöreä kielenpuhdistaja

Jordan Tongue Cleaner, 5,30 e.

Jordan Tongue Cleaner

Turkoosi-valkoinen kielenpuhdistin on pyöreänmuotoinen, ja siinä on pikkuruisia muoviväkäsiä. Mukana ei tule käyttöohjeita, joten kaapimen pyöreä muoto jää arvoitukseksi.

Väkäset nyrhivät töhnää pois kielen pinnasta, mutta kielen takaosan plakki on sille selvästi liian paksua tai sitten sen sijainti on liian haastava. Huomaan, että siivoan kyllä mielelläni kielen etuosan, mutta takaosan moppaaminen on ikävämpää, koska alan herkästi yökkimään.

Puhdistimen hygieenisyys mietityttää. Jääkö siihen muhimaan kielen pinnalta pöpöjä?

Kuin lääkärissä olisi

Govinda-kielenkaavin, 7,50 e.

 Govinda-kielenkaavin

Hui, tämä kaavin näyttää pelottavalta. Ulkonäöstä tulee mieleen lääkärin instrumentti. U:n muotoinen kaavin on ruostumatonta terästä ja valmistettu Saksassa.

U:n kärjistä pidetään kiinni, ja kaavin asetetaan kielen takaosaan. Sieltä se vedetään kohti kielen kärkeä. Lopputulos on varsin tehokas. Kieleni jää paljaan vaaleanpunaiseksi, ja sen pinta on koko loppuillan ruti­kuiva.

Käyttäisin tätä kaavinta korkeintaan pari kertaa viikossa. Kieleni on aristava ja heleän puhdas vielä useita päiviä käytön jälkeen. Kaavin ohjeistetaan puhdistamaan käytön jälkeen lämpimällä vedellä.

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta 

Harava suuhun

Hyvän olon maailman kielen­kaavin, 6,75 e.

Hyvän olon maailman kielen­kaavin

Tämä puhdistin kutittaa! Siinä on kolme riviä hammastettuja kaapimia. Se muistuttaa vähän pientä haravaa, ja siltä se käyttäessä tuntuukin. Kaapimen kumimaista puolta vedetään kielen pintaa pitkin, harjak­silla taas puhdistetaan kielen reunat. Kieleen jää kaapimesta pikkuruisia raitoja. Lopputulos on melko tehoton, ellei puhdistinta paina kieltä vasten kovaa.

Käyttäessä kaavin on huuhdeltava jokaisen vedon jälkeen. Kaapimen vaihtamista suositellaan kolmen kuukauden välein, mikä tuntuu vähän surulliselta, sillä kaavin on täyttä muovia.

Lue myös Anna.fi: Likainen kieli voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä sekä monia muita ongelmia suuhun – näin putsaat kielesi tehokkaasti ja oikein

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Millainen kielenpuhdistaja putsaa parhaiten? Testasimme 3 välinettä, joista yksi on tehokkuudessaan huippuluokkaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X