Hyvinvointi

Miten ihmeessä korvat puhdistetaan, kun vanupuikkoa ei saa koskaan työntää korvaan? Erikoislääkäri vastaa

Vanu- ja pumpulipuikolla voi saada aikaan pahaa jälkeä, jos sellaisen tunkee korvaan. Kysyimme lääkäriltä, miten korvat puhdistetaan oikeaoppisesti.

Käytätkö korvien puhdistamiseen vanupuikkoa? Ei kannattaisi. Korvien puhdistaminen vanu- tai pumpulipuikolla on monelle meistä rutiini, jota ei suositella.

Vanu- tai pumpulipuikko vain työntävät vaikkua syvemmälle korvakäytävään ja uhkana on jopa tärykalvon puhkeaminen tai sen vahingoittaminen.

”Vanha totuus on, että korvaan ei saisi laittaa mitään omaa sormea pienempää”, sanoo Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Sotamaa.

Mutta miten korvien puhdistaminen pitäisi sitten tehdä, jos vanupuikot ovat kiellettyjä?

Oikeastaan moni sörkkii korviaan aivan syyttä. Korva puhdistaa nimittäin itse itsensä ja korvat pitäisi puhdistaa vain, jos korvassa on oireita. Näitä ovat esimerkiksi heikentynyt kuulo ja kutina korvassa. Jos ihmisellä on taipumusta hankaliin vahatulppiin, kannattaa korvavaikkua ohentavia öljyjä tai huuhteluja käyttää säännöllisesti, Sotamaa toteaa. 

Jos korvassa ei ole oireita tai vahatulppaa, korvia ei tarvitse alkaa puhdistaa, sillä korvissa kuuluukin olla vaikkua. Se hoitaa ja suojaa korvakäytävän ihoa kosteudelta ja epäpuhtauksilta. 

Lue myös: Tarvitsetko kuulokojeen? Näistä merkeistä tiedät, että sinulla on kuulonalenema

Korvien puhdistaminen: ota avuksi öljyt ja huuhtelupumppu

Kun korva tarvitsee puhdistusta, kannattaa suunnata apteekkiin. Apteekista löytyy paljon erilaisia tuotteita korvien puhdistamiseen. Suositeltavaa on käyttää liuottavia ja hoitavia öljyjä.

Vedellä puhdistaminen on myös hyvä vaihtoehto, mutta puhdistus kannattaa tehdä korvien puhdistamiseen tarkoitetulla huuhtelupumpulla.

”Jos korvan tärykalvossa on todettu reikä (perforaatio), korvaan ei suositella laitettavaksi mitään ilman erillistä lääkärin lupaa.”

Lääkärille tai sairaanhoitajalle kannattaa hakeutua korvien tarkastukseen ja puhdistukseen, jos apteekista saatavista tuotteista ei ole apua.

Mies suihkuttaa korvavaikkua ohentavia öljyjä korvaan.
© iStockphoto

Lue myös: Nappikuulokkeiden käytössä on tärkeää pitää taukoja – pieniin kuulokkeisiin liittyy yksi erityisen suuri riski

Korvien puhdistaminen: puhdista korvat, jos niitä kutittaa tai korvassa on vahatulppa

Korvien kutina tai vahatulppa ovat yleisimmät syyt, kun korva tarvitsee erityistä huomiota ja puhdistamista.

Yleisin syy korvan kutinaan on kosteuden puute eli kuivuminen. Korvakäytävä on ihoa, joka saattaa kuivua, kuten iho muuallakin kehossa. Atooppisesta ihosta kärsivän korvakäytävän iho reagoi samalla tavalla kuin muukin iho. Silloin tarvitaan öljysuihkeita kosteuttamaan korvakäytävää. 

Vahatulpan tunnistaa kuulon heikkenemisestä. Korvassa saattaa myös tuntua eräänlaista lonksumista. Vahatulpan takia kuulo voi myös lähteä melkein kokonaan.

Jos esimerkiksi vanupuikolla työntää vaikkua tärykalvoon asti, voi tuntua huimausta, huminaa, huonoa oloa ja kipua. Yleisin oire vahatulpassa on tukkoisuuden tunne. 

Vaikkua poistuu pienissä määrin korvasta koko ajan. Esimerkiksi kuulokkeet ja korvatulpat voivat ärsyttää korvakäytävää ja estää korvavaikun normaalin poistumisen. Sitä kautta ne edesauttavat vahatulppien syntymistä. Korvatulppien ja kuulokkeiden käyttöä kannattaa vähentää, jos korvissa ilmenee kutinaa ja liiallista vaikun kertymistä. 

Korvatulehduksien syy voi olla vanupuikkojen käyttö

Joillakin ihmisillä voi korvakäytävä olla synnynnäisesti tai muista syistä ahdas. Tällöin korva tulehtuu helpommin, jos esimerkiksi korvaan päässyt vesi ei kuivu normaalisti pois. Veden jäädessä korvakäytävään iho hautuu ja sinne kertyy hiivakasvustoa. Yleensä vaikku ehkäisee veden jäännin korvaan tekemällä korvakäytävän ihosta vettähylkivän ja tulehduksia ei pääse syntymään. 

Korvakäytävän tulehtuessa tai kun sinne kertyy hiivakasvustoa, vaikkua erittyy paljon ja se on pahan hajuista. Tämän lisäksi korvakäytävä voi olla turvonnut ja hyvin kipeä. Korvakäytävän tulehdus voi saada alkunsa, kun vanupuikolla tai muulla esineellä tökitään korvaa. 

Juttua muokattu 9.3.2023 klo 14.39: Juttuun lisätty video.

Lue myös: Milloin viimeksi puhdistit kuulokkeesi? Niihin kertynyt lika voi vaikuttaa jopa äänenlaatuun – näin saat kuulokkeista kuin uudet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten ihmeessä korvat puhdistetaan, kun vanupuikkoa ei saa koskaan työntää korvaan? Erikoislääkäri vastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.