Nenäsumute naisen kädessä

Kuivattiko pakkanen tai flunssa nenän? Testasimme kolme kosteuttavaa nenäsuihketta, jotka helpottavat oloa

Nenän kuiviin limakalvoihin saa helpotusta hoitavista ja lääkkeettömistä nenäsuihkeista. Toimitus testasi kolmea erilaista suihketta.

Pakkasella ja voimakkaan ilmanvaihdon pauhatessa nenä kärsii. Talvella sieraimet kutisevat ja nenä saattaa tiputella kirkasta nestettä. Kylmä ja rutikuiva ilma kuivattaa ja karstoittaa nenän limakalvoja. Toisille kylmyys ja erityisesti pakkanen saattavat ai­heuttaa jopa tukkoisuuden tunnetta ja nenäverenvuotoja. Kuivuus saa nenän limakalvot turpoamaan, mikä voi vaikeuttaa hengittämistä ja aiheuttaa haavoja.

Tällaisessa tilanteessa flunssaisille tarkoitettu avaava nenäsumute voi kuivattaa ja rikkoa nenän limakalvoja entisestään. ­Avuksi niiskuttajalle on tarjolla erilaisia hoitavia ja lääkkeettömiä nenäsuihkeita. Tyypillisesti kuivia limakalvoja hoidetaan suola- tai öljypohjaisilla ja A-vitamiinia sisältävillä suihkeilla. Erityisesti vitamiinipohjaiset suihkeet edistävät limakalvojen uusiutumista.

Nenäsumutetta voi kokeilla myös työpaikalla, jos kuiva sisäilma saa nenän aina niiskuttamaan tai kutisemaan. Jotkin hoitavat suihkeet voivat auttaa myös kausittaiseen kuorsaamiseen, sillä juuri kuivat limakalvot saattavat saada kitapurjeet soimaan öisin.

Toimitus testasi kolmea kosteuttavaa nenäsumutetta. Lue kokemukset alta!

Lue myös: Limainen kurkku tai kuiva nenä? Katso 3 toimivaa ratkaisua, jotka auttavat

Nenäsumute, joka sisältää A-vitamiinia

YA, A-vitamiini nenäsuihke, 10,90 e

YA, A-vitamiini nenäsuihke

Tämä nenäsuihke sisältää E- ja A-vitamiineja. Vitamiinit edistävät nenän limakalvojen uusiutumista ja voitelevat ja kosteuttavat kuivuneen nenän sisäpintoja. Pulloa täytyy muistaa ravistaa hyvin ennen käyttöä.

Suihketta laitetaan sieraimiin kahdesti päivässä. Se tuoksuu miedosti eukalyptukselle, ja sieraimiin jää raikas olo. Tuotetta suositellaan avuksi myös allergisesta nuhasta ­kärsiville ja hajunenään, eli nenän krooniseen tulehdukseen. Sumutuksen jälkeen tuntuu siltä, että happi kulkee nenässä paremmin. Eukalyptuksen tuoksu häviää no­peasti, jäljelle jää raikas olo.

Kosteuttava nenäsumute seesamiöljyllä

Ruohonjuuren Puhdas+-nenäsuihke, 8,95 e

Ruohonjuuren Puhdas+ nenäsuihke

Pullollinen pelkkää öljyä, sitä tämä nenäsuihke kertoo olevansa. Seesamiöljyn on todettu soveltuvan hyvin erityisesti nenän kuivien limakalvojen hoitoon. Moni flunssainen käyttää nenään sumutettavaa öljyä flunssasuihkeen rinnalla.

Hieman jännittää, miltä öljyn struuttaaminen suoraan sieraimeen mahtaa tuntua. Suihketta kannattaa ­kokeilla ensin vaikka nenäliinaan. Sieraimeen ­suihkauttaessa tulee vetää nenän ­kautta reilusti ilmaa sisään, sillä öljy on raskasta ja saattaa muuten valua nenästä ulos.

Suihke ei maistu tai tuoksu juuri miltään. Vähän öljyä valuu jonkin aikaa sumuttamisen jälkeen ­sieraimista ulos.

Lue myös: Nenä tukossa, pitääkö mennä koronatestiin? Tämä yksinkertainen kikka voi auttaa tukkoisuuteen heti

Nenäsuihke aloe veralla

Weleda Rhinodoron kosteuttava nenäsuihke, 14,95 e

Weleda Rhinodoron kosteuttava nenäsuihke

­Tämä suihke lupaa kosteuttamisen lisäksi myös puhdistaa karstoittuneita sieraimia. Vaikuttavana ainesosana on aloe vera, joka hoitaa nenän limakalvoja ja auttaa erittäin kuivan nenän haavoja paranemaan.

Tätä voi suihkia nenään jopa kuusi kertaa päivässä. Suihke on kevyt ja mielestäni täysin hajuton. Suihkauttaessa kannattaa vetää ilmaa nenän kautta sisään. Tuotetta suositellaan myös lapsille.

Lue myös Anna.fi: Vaivaako sinua kuiva nenä ja tukkoisuus talvisin? Apu voi löytyä ruokakaupan hyllyltä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 26/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuivattiko pakkanen tai flunssa nenän? Testasimme kolme kosteuttavaa nenäsuihketta, jotka helpottavat oloa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X