Kuivat kädet – miten niitä kannattaa hoitaa? Asiantuntija paljastaa, kuivattaako käsien pesu vai käsidesi enemmän käsiä

Kuivat kädet vaivaavat erityisesti säiden viiletessä. Iän karttuessa iho kuivuu helpommin kuin nuorena. Ota talteen vinkit kuivien käsien hoitoon! 

Ilmojen viiletessä kädet kuivuvat. Milloin kuivat kädet kannattaa mennä näyttämään lääkärille? Kuivattaako käsidesi vai käsisaippua käsiä pahemmin? Yleislääkäri ja dosentti Petteri Carlson kertoo, miten kuivia käsiä kannattaa hoitaa.

Lue myös: Kuiva iho kutisee? Nämä lupaavat helpotusta – testasimme atooppisen ihon voiteet

Minkä takia kädet kuivuvat?

”Käsissä on erilaisia rasva-aineita, keramideja ja kolesterolia. Käsissä on myös rasvahappoja, jotka suojaavat ihoa kuivumiselta. Jos niitä on liian vähän, kädet kuivuvat.

Talvella kädet kuivuvat helpommin kuin muulloin, koska ilma on kylmää. Vanhusten iho kuivuu herkemmin kuin nuorten. Jos on atopiataipumus, kädet kuivuvat herkemmin.”

Jos kärsii kuivista käsistä, miten käsiä kannattaa hoitaa?

”Käsien pesuun pitäisi valita mieto saippua, joka ei kuivata käsiä niin pahasti. Jos kädet ovat kuivuneet, käsiä voi hoitaa rasvaisella voiteella. Voidetta laitetaan käsiin yöksi ja päälle laitetaan puuvillahansikkaat.

Käsivoiteita kannattaa käyttää ylipäänsä. Sellaiset voiteet, jotka sisältävät glyserolia sitovat vettä hyvin, joten ne ovat suositeltavia.”

Kuivat kädet: Onko käsidesi vai käsien pesu parempi vaihtoehto?

”Yleinen käsitys on se, että alkoholipitoinen käsidesi kuivattaisi ihoa, mutta ei se oikeastaan kuivata. Käsidesi sisältää glyserolia, joka hoitaa ihoa. Alkoholi haihtuu ja glyseroli jää iholle.

Jos käsiä pesee runsaasti, se kuivattaa käsiä enemmän kuin käsidesi. Käsidesi on siinä mielessä parempi.”

Lue myös: Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

Jos käsiin tulee haavautumia, miten niitä kannattaa hoitaa?

”Jos rasvainen voide ja puuvillahansikkaiden pitäminen yöllä ei auta, kannattaa ottaa lääkäriin yhteyttä. Lääkäri voi määrätä esimerkiksi kortisonivoidetta tai jos kädet ovat pahasti tulehtuneet, voidaan käyttää antibiootteja.

Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä myös, jos ihottuma on paha, iho punottaa ja kutisee ja sitä joutuu koko ajan raapimaan, eivätkä kotikonstit auta.”

Onko ravinnolla vaikutusta käsien kuivumiseen?

”Eipä juuri. On esitetty, että jos syö joitakin rasvoja, sillä olisi vaikutusta, mutta ei kyllä ilmeisesti ole. Tavallinen suomalainen ravinto on riittävää.”

Lue myös Anna.fi: Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Avainsanat

Keskustelu

Ihan vinkkinä, niin lähes kaikki nestesaippuat ja shampoot perustuvat johonkin laureth sulfate -versioon, joka on pohjaltaan rikkihapon suola. Niiden käyttöä ei mikään iho kestä kovin usein.

Jos sen sijaan valitsee kylmäpuristetun luomusaippuan, jonka pohjana on esim. oliiviöljy, niin saippuaan jää myös luonnollinen kosteuttava glyseroli. Se ei kuivata ihoa ja monet käsien iho-ongelmista kärsineet ovat saaneet helpotusta oireisiin.

Kommentoi juttua: Kuivat kädet – miten niitä kannattaa hoitaa? Asiantuntija paljastaa, kuivattaako käsien pesu vai käsidesi enemmän käsiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X