kuparimaski

Kuparimaskin turvallisuutta selvitetään – nämä asiat haluat tietää, ennen kuin puet maskin kasvoillesi

Kuparimaskit ovat huvenneet kauppojen hyllyiltä, mutta onko kuparimaski hypetyksen arvoinen? Kysyimme VTT:stä ja Fimeasta, mitä kuparimaskista ja sen käytöstä tulisi tietää.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on puuttunut kuparimaskin markkinointiväitteisiin. Kuparimaskia on markkinoitu muun muassa uudelleenkäytettävänä ja itsestään puhdistuvana. Kuparin vaikutuksesta ei kuitenkaan ole riittävää näyttöä.

”Valmistaja on määritellyt kuparimaskin kertakäyttöiseksi, eikä sitä kukaan muu voi joksikin toiseksi määritellä”, ylitarkastaja Jari Knuuttila Fimeasta kertoo.

”Toistaiseksi ei ole tietoa, että kuparimaski olisi vaarallinen, mutta turvallisuus on yksi keskeinen asia, josta Espanjan viranomainen on pyytänyt selvitystä maskin valmistajan Euroopan edustajalta.”

Espanjan viranomainen hoitaa asiaa, sillä kuparimaskin kiinalaisen valmistajan Euroopan edustaja sijaitsee Espanjassa. Espanjan viranomainen toimittaa selvityksen tulokset muiden maiden viranomaisille.

”Asian käsittely on kesken, lähiviikkoina saadaan lisäselvyyttä.”

Entä jos on jo ostanut kuparimaskin, kuinka sitä kuuluu käyttää? Kysyimme tutkimusprofessori Ali Harlinilta Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

Lue myös: Aiheuttaako kasvomaski hengenahdistusta? Syy piilee jossain aivan muualla kuin itse maskissa

Onko kuparimaskista enemmän hyötyä kuin muista maskeista?

Kupari voi nopeuttaa maskissa mahdollisesti olevien mikrobijäämien poistumista. Siten se voi vähentää riskiä maskin käsittelyn suhteen. Maskia pitää silti käsitellä huolellisesti, esimerkiksi kun sen ottaa pois kasvoilta.

Kuparimaski ei suodata ilmaa tehokkaammin kuin ilman kuparia oleva maski, sillä kupari tarvitsee tunteja tuhotakseen mikrobit. Ilma sujahtaa maskin läpi sekunnin murto-osissa.

Hintaa kuparimaskilla on noin 20 euroa. Harlinin mukaan metalli ei ole kovin kallista eikä maskin metallointi selitä koko hintaa.

Miten kupari tuhoaa virusta?

Koronavirus tuhoutuu ilmassa omia aikojaan, sillä happi purkaa koronaviruksen perimäainesta ja ”sarvia”, joilla virus tarttuu kiinni. Kupari nopeuttaa reaktiota. Kuparia pitää olla tasaisesti koko pinnalla, jotta mahdollinen mikrobi kohtaa kuparipartikkelin.

”Useimmissa julkaisuissa, joissa kerrotaan, että kupari on tehokas, sen vaikutusta on testattu metallipinnalla. Se on eri asia kuin kangaspinta, joka on käsitelty metallilla”, tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo.

Miten kuparimaskia käytetään?

Kun mikä tahansa maski kostuu, se kannattaa vaihtaa. Mikrobit voivat päästä kosteudesta läpi, ja kostean maskin kanssa on vaikeampi hengittää.

Ripusta maski roikkumaan tai laita se kuivalle tasolle, mielellään aurinkoon, useaksi päiväksi.

”70 tunnin jälkeen millään pinnalla ei tavata lisääntymiskelpoisia koronaviruksia.”

Vaikka kupari nopeuttaa viruksen tuhotumista, kuparimaski ei ole immuuni muulle lialle ja roiskeille. Kun kuparoitu pinta likaantuu, se ei enää toimi, sillä likakerros estää antimikrobisen vaikutuksen. Likaa maskiin voi tulla esimerkiksi kasvovoiteesta tai huulirasvasta.

Käytöstä poistettava kuparimaski laitetaan sekajätteeseen.

Voiko kupari allergisoida? Voiko se olla myrkyllistä?

Kupari on aika siedetty metalli eikä yleisesti allergisoi. Atooppinen iho voi kuitenkin reagoida. Kasvomaski ylipäätään saattaa aiheuttaa muillekin iho-oireita oireita, kuten aknea.

”Ei ole ikinä positiivinen asia saada metalleja elimistöön. Kupari ei ole hyvä hengitettynä, sillä keuhkorakkuloista on suora yhteys verenkiertoon. Yhtä lailla, kun kupari tuhoaa mikrobia, voi se vaikuttaa soluihin elimistön sisällä.”

Kupari altistaa Alzheimerin taudille.

”Maskissa määrä ja altistus ovat pieniä, todennäköisesti metallia ei kerkeä kertymään niin paljon.”

Avainsanat

Keskustelu

Tuntuu että maailma on tullut hulluksi. Biosideillä kyllästetään maskeja ja pintoja. Kemikalisaation kasvavat riskit tuntuvat unohtuneen sivilisaatiolta täysin. Biosidit eivät erittele keuhkosolua tai koronavirusta. Tämä tarkoittaa sitä että kun hengität myrkyllisiä aineita tämä aiheuttaa varmasti jotain tuhoa kehossa, kyse on määristä ja kestosta kuinka paljon tuhoa tulee. Näin ollen itse koronavirus voi joissain tapauksissa olla jopa pienempi paha kuin varmasti vaarallinen biosidi.

Kommentoi juttua: Kuparimaskin turvallisuutta selvitetään – nämä asiat haluat tietää, ennen kuin puet maskin kasvoillesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X