Hyvinvointi

Limainen kurkku tai kuiva nenä? Katso 3 toimivaa ratkaisua, jotka auttavat

Pullopuhallus, nenäkannu ja vesipiippu hoitavat kaikki nenän limakalvoja, mutta sopivat hieman eri tarpeisiin. Keuhkolääkäri kertoo välineiden eroista ja ohjeistaa niiden käyttöön.

Ärsyttävä yskä, nenän kuivat limakalvot ja limainen kurkku ovat tavallisia ongelmia. Usein ne nähdään flunssan oireina, mutta monet kärsivät niistä etenkin talvisaikaan ilman flunssaakin. Erityisesti astmaatikoille oireet voivat olla osa arkea.

Lue myös: Astma oireilee monin tavoin, eikä sen tunnistaminen ole aina helppoa – lasten ja ikäihmisten astma jää helposti huomaamatta

Keuhkolääkäri Auli Hakulinen kertoo kolmesta eri välineestä, joilla voi hoitaa limaista tai ärtynyttä kurkkua ja nenän kuivia limakalvoja.

Pullopuhallus  tehokas liman irrottaja

Pullopuhallus eli vesi-PEP-harjoitus on hyvä konsti liman irrottamiseen. Harjoituksessa puhalletaan letkun läpi noin litran tai puolentoista litran pulloon, jonka pohjalla on vettä. Letkuun puhalletaan rauhallisesti niin, että vesi kuplii.

Pullopuhallus onnistuu noin 1 senttimetrin paksun letkun ja litran tai puolentoista litran pullon avulla. 
Apteekissa myydään pullopuhallukseen tarkoitettuja letkuja, joita voi käyttää tavallisen litran tai puolentoista litran pullon kanssa.

Pullopuhalluksen idea on, että ilma kulkeutuu hengitysteihin liman taakse, jolloin lima on helppo yskäistä tai hönkäistä kevyesti pois kurkusta.

Pullopuhallus sopii kenelle tahansa kurkun tai nielun limaisuudesta kärsivälle. Siitä voi saada apua myös esimerkiksi keuhkoputken laajentumatautia tai keuhkoputkentulehdusta sairastavat. Pullopuhallusta käytetään usein ennen nukutusta vaativia leikkauksia. Pullopuhalluksen avulla ehkäistään potilaan riskiä saada keuhkokuume leikkauksen jälkeen.

Lue myös: Vaivaako sinua kuiva nenä ja tukkoisuus talvisin? Apu voi löytyä ruokakaupan hyllyltä

Nenäkannu  limakalvojen kosteuttaja

Nenäkannu vähentää tukkoisuutta. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi flunssan, poskiontelontulehduksen tai siitepölyallergian yhteydessä. Nenäkannun avulla nenään viedään haaleaa suolavettä, joka poistaa sieraimista epäpuhtauksia ja kostuttaa kuivia limakalvoja. Suolavesi kiertää yhdestä sieraimesta sisään ja toisesta ulos.

Nenäkannu huuhtelee nenän epäpuhtauksilta ja kosteuttaa kuivia limakalvoja.
Nenäkannu huuhtelee nenän epäpuhtauksilta ja kosteuttaa kuivia limakalvoja. Kuva: Suvi Laine / OM Arkisto

Jos nenä on niin tukkoinen, ettei suolavesi kierrä, voi ennen nenäkannun käyttöä kokeilla nenän limakalvoja supistavia suihkeita, kuten Otrivinia tai Nasolinia, tai tabletteja, kuten Duactia. Otrivinia, Nasolinia ja Duactia saa käyttää yhtäjaksoisesti vain rajoitetun ajan. Pidempiaikainen käyttö voi muuttaa valmisteiden vaikutuksen päinvastaiseksi ja ylläpitää limakalvojen turvotusta.

Jos nenäkannun käyttö ei onnistu, voi vaihtoehtoisesti käyttää desinfioivaa nenäsuihketta, kuten Physiomer Strong jet -suihketta.

Lue myös: Onko yskänlääkkeestä hyötyä? – Kuuma juoma ja lusikallinen hunajaa voivat tepsiä lääkettä paremmin

Vesipiippu  apu ärsyyntyneen kurkun hoitoon

Vesipiippu on pienikokoinen inhalaattori, joka sopii ärsyyntyneen nielun, kuivan suun tai nielun limakalvojen hoitoon. Vesipiipun höyrystämä vesi kosteuttaa suun, kurkun, nielun ja äänihuulet ja auttaa esimerkiksi kurkun kutinaan tai yskään.

Vesipiippu täytetään lämpimällä vedellä tai suolavedellä. Suolalla on desinfioiva vaikutus. Kuva: Mirva Kakko / OM Arkisto
Vesipiippu täytetään lämpimällä vedellä tai suolavedellä. Suolalla on desinfioiva vaikutus. Kuva: Mirva Kakko / OM Arkisto

Vesipiipun käyttöä suositellaan myös astmaatikoille lääkkeiden hengittämisen jälkeen, sillä esimerkiksi kortisonilääkkeiden hengittäminen voi ärsyttää kurkkua. Vesipiippu voi myös olla hyödyksi puhetyöläisille, koska se hoitaa äänihuulia.

Jos kärsii vähäisen syljen erityksestä eli Sjögrenin syndroomasta, ei vesipiippu riitä hoidoksi. Syndrooman hoitoon käytetään esimerkiksi apteekista saatavaa keinosylkeä. Lääkäri antaa tarkemmat tapauskohtaiset ohjeet hoitoon.

Liikunta  perinteinen liman irrottaja

Jos tukkoisuus on lievää eikä johdu esimerkiksi flunssasta, liikunta on hyvä tapa irrottaa hengitysteissä olevaa limaa. Jos oireet viittaavat flunssaan, ei kannata liikkua aktiivisesti, vaan levätä viikko tai pari ja antaa oireiden helpottua.

Keuhkoahtaumaa, keuhkoputkentulehdusta eli bronkiittia tai astmaa sairastavat eivät välttämättä löydä liikunnasta ratkaisua tukkoisuuteen. Silloin esimerkiksi pullopuhallus on parempi vaihtoehto.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Limainen kurkku tai kuiva nenä? Katso 3 toimivaa ratkaisua, jotka auttavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.