Pullopuhallus, nenäkannu ja vesipiippu

Limainen kurkku tai kuiva nenä? Katso 3 toimivaa ratkaisua, jotka auttavat

Pullopuhallus, nenäkannu ja vesipiippu hoitavat kaikki nenän limakalvoja, mutta sopivat hieman eri tarpeisiin. Keuhkolääkäri kertoo välineiden eroista ja ohjeistaa niiden käyttöön.

Ärsyttävä yskä, nenän kuivat limakalvot ja limainen kurkku ovat tavallisia ongelmia. Usein ne nähdään flunssan oireina, mutta monet kärsivät niistä etenkin talvisaikaan ilman flunssaakin. Erityisesti astmaatikoille oireet voivat olla osa arkea.

Lue myös: Astma oireilee monin tavoin, eikä sen tunnistaminen ole aina helppoa – lasten ja ikäihmisten astma jää helposti huomaamatta

Keuhkolääkäri Auli Hakulinen kertoo kolmesta eri välineestä, joilla voi hoitaa limaista tai ärtynyttä kurkkua ja nenän kuivia limakalvoja.

Pullopuhallus  tehokas liman irrottaja

Pullopuhallus eli vesi-PEP-harjoitus on hyvä konsti liman irrottamiseen. Harjoituksessa puhalletaan letkun läpi noin litran tai puolentoista litran pulloon, jonka pohjalla on vettä. Letkuun puhalletaan rauhallisesti niin, että vesi kuplii.

Pullopuhallus onnistuu noin 1 senttimetrin paksun letkun ja litran tai puolentoista litran pullon avulla. 

Apteekissa myydään pullopuhallukseen tarkoitettuja letkuja, joita voi käyttää tavallisen litran tai puolentoista litran pullon kanssa.

Pullopuhalluksen idea on, että ilma kulkeutuu hengitysteihin liman taakse, jolloin lima on helppo yskäistä tai hönkäistä kevyesti pois kurkusta.

Pullopuhallus sopii kenelle tahansa kurkun tai nielun limaisuudesta kärsivälle. Siitä voi saada apua myös esimerkiksi keuhkoputken laajentumatautia tai keuhkoputkentulehdusta sairastavat. Pullopuhallusta käytetään usein ennen nukutusta vaativia leikkauksia. Pullopuhalluksen avulla ehkäistään potilaan riskiä saada keuhkokuume leikkauksen jälkeen.

Pulloon puhaltaminen – käytä näin 

Tarvitset:

 • Pullon, tilavuudeltaan 11,5 litraa. Pullo voi olla PEP-harjoitteluun tarkoitettu tai esimerkiksi pesty limupullo.
 • Letkun, joka on 5070 cm pitkä ja halkaisijaltaan 1 cm paksu.
 • Vettä noin 515 cm pullon pohjalle.

Tee näin:

 1. Laita pulloon 515 cm vettä. Laita letkun toinen pää pullon pohjalle ja toinen pää suuhun.
 2. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja pidätä hengitystä muutama sekunti. Puhalla sitten suun kautta ulos niin, että vesi kuplii. Älä puhalla keuhkoja täysin tyhjiksi. Tee puhallus 515 kertaa peräkkäin.
 3. Voit säädellä itse puhalluksen vastusta. Mitä enemmän pullossa on vettä, sitä raskaampaa hengittäminen on. Jos koet huonovointisuutta tai hengenahdistusta, vähennä veden määrää pullossa. Voit myös vähentää puhalluskertojen määrää.
 4. Kun olet puhaltanut 515 kertaa, yskäise lima kevyesti ulos. Älä yski voimakkaasti vaan ikään kuin hönkäise, kuin huurruttaisit peiliä.
 5. Pese pullo käytön jälkeen vedellä. Toista pullopuhallus kerran tai pari päivässä. Jos hengitystiet ovat kovin limaiset, toista kolmesta neljään kertaan.

Lue myös: Vaivaako sinua kuiva nenä ja tukkoisuus talvisin? Apu voi löytyä ruokakaupan hyllyltä

Nenäkannu  limakalvojen kosteuttaja

Nenäkannu vähentää tukkoisuutta. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi flunssan, poskiontelontulehduksen tai siitepölyallergian yhteydessä. Nenäkannun avulla nenään viedään haaleaa suolavettä, joka poistaa sieraimista epäpuhtauksia ja kostuttaa kuivia limakalvoja. Suolavesi kiertää yhdestä sieraimesta sisään ja toisesta ulos.

Nenäkannu huuhtelee nenän epäpuhtauksilta ja kosteuttaa kuivia limakalvoja.

Nenäkannu huuhtelee nenän epäpuhtauksilta ja kosteuttaa kuivia limakalvoja. Kuva: Suvi Laine / OM Arkisto

Jos nenä on niin tukkoinen, ettei suolavesi kierrä, voi ennen nenäkannun käyttöä kokeilla nenän limakalvoja supistavia suihkeita, kuten Otrivinia tai Nasolinia, tai tabletteja, kuten Duactia. Otrivinia, Nasolinia ja Duactia saa käyttää yhtäjaksoisesti vain rajoitetun ajan. Pidempiaikainen käyttö voi muuttaa valmisteiden vaikutuksen päinvastaiseksi ja ylläpitää limakalvojen turvotusta.

Jos nenäkannun käyttö ei onnistu, voi vaihtoehtoisesti käyttää desinfioivaa nenäsuihketta, kuten Physiomer Strong jet -suihketta.

Nenäkannu  käytä näin

Tarvitset:

 • nenähuuhtelukannun
 • haaleaa vettä
 • tavallista ruokasuolaa.

Tee näin:

 1. Täytä nenäkannu haalealla vedellä ja lisää kannuun 3 grammaa eli tasapintainen teelusikallinen tavallista ruokasuolaa. Anna suolan liottua veteen kokonaan.
 2. Tee nenähuuhtelu lavuaarin yläpuolella. Aseta nenäkannun nokka toista sierainta vasten ja kallista päätä niin, että vesi virtaa sieraimesta sisään ja tulee toisesta sieramesta ulos. Hengitä koko ajan suun kautta.
 3. Pese nenäkannu huolellisesti vedellä ja laita kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin, jotta kannu steriloituu.

Lue myös: Onko yskänlääkkeestä hyötyä? – Kuuma juoma ja lusikallinen hunajaa voivat tepsiä lääkettä paremmin

Vesipiippu  apu ärsyyntyneen kurkun hoitoon

Vesipiippu on pienikokoinen inhalaattori, joka sopii ärsyyntyneen nielun, kuivan suun tai nielun limakalvojen hoitoon. Vesipiipun höyrystämä vesi kosteuttaa suun, kurkun, nielun ja äänihuulet ja auttaa esimerkiksi kurkun kutinaan tai yskään.

Vesipiippu täytetään lämpimällä vedellä tai suolavedellä. Suolalla on desinfioiva vaikutus. Kuva: Mirva Kakko / OM Arkisto

Vesipiippu täytetään lämpimällä vedellä tai suolavedellä. Suolalla on desinfioiva vaikutus. Kuva: Mirva Kakko / OM Arkisto

Vesipiipun käyttöä suositellaan myös astmaatikoille lääkkeiden hengittämisen jälkeen, sillä esimerkiksi kortisonilääkkeiden hengittäminen voi ärsyttää kurkkua. Vesipiippu voi myös olla hyödyksi puhetyöläisille, koska se hoitaa äänihuulia.

Jos kärsii vähäisen syljen erityksestä eli Sjögrenin syndroomasta, ei vesipiippu riitä hoidoksi. Syndrooman hoitoon käytetään esimerkiksi apteekista saatavaa keinosylkeä. Lääkäri antaa tarkemmat tapauskohtaiset ohjeet hoitoon.

Vesipiippu  käytä näin

Tarvitset:

 • vesipiipun
 • vettä
 • 1 tl apteekista saatavaa keittosuolaliuosta (voi myös valmistaa itse: 1 rkl merisuolaa litraan vettä)

Tee näin:

 1. Kaada vesipiippuun noin 1 tl valmista keittosuolaliuosta. Vaihtoehtoisesti voit myös valmistaa liuoksen itse sekoittamalla 1 rkl merisuolaa litraan kiehuvaa vettä. Anna veden jäähtyä ennen käyttöä. Lämmitä piippua halutessasi kuumassa vesihauteessa.
 2. Hengitä sisään piipun kautta ja ulos nenän kautta. Mitä useampi sisäänhengitys vesipiipun kautta tehdään, sitä tehokkaammin se kosteuttaa.
 3. Pese vesipiippu vedellä tai laita se kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi. Vesipiipun voi myös halutessaan desinfioida desinfiointiaineella.

Liikunta  perinteinen liman irrottaja

Jos tukkoisuus on lievää eikä johdu esimerkiksi flunssasta, liikunta on hyvä tapa irrottaa hengitysteissä olevaa limaa. Jos oireet viittaavat flunssaan, ei kannata liikkua aktiivisesti, vaan levätä viikko tai pari ja antaa oireiden helpottua.

Keuhkoahtaumaa, keuhkoputkentulehdusta eli bronkiittia tai astmaa sairastavat eivät välttämättä löydä liikunnasta ratkaisua tukkoisuuteen. Silloin esimerkiksi pullopuhallus on parempi vaihtoehto.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Limainen kurkku tai kuiva nenä? Katso 3 toimivaa ratkaisua, jotka auttavat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X