Tarinat

Sanna, 43, aloitti päiväkirjan kirjoittamisen aikuisena – lokimenetelmä ravisteli hänet irti ikäkriisistä

Pari vuotta sitten arki tuntui Sanna Kurosesta yksitoikkoiselta. Sitten hän tarttui kynään ja paperiin, ja ihmeitä alkoi tapahtua. ”Elämästäni on tullut lokikirjan myötä tuntuvampaa.”

Illalla ennen nukkumaanmenoa Sanna Kuronen, 43, ottaa esiin lokikirjansa ja kääntää tyhjän sivun. Sivun vasemmassa reunassa on kuusi sanaa: luin, katsoin, kuuntelin, tutkin, tein ja koin. Sanna kirjoittaa sanojen perään päivän tapahtumista, esimerkiksi mielenkiintoisesta dokumenttielokuvasta tai ilahduttavasta kohtaamisesta työpaikalla.

Lue myös Anna.fi: Rakastatko listoja ja muistiinpanoja? Tulet rakastamaan myös bullet journalia

Näin Sanna on tehnyt jo puolentoista vuoden ajan, ja se on osoittautunut hänelle käänteentekeväksi. Rutiiniin menee 10 minuuttia.

”Kun kirjoitan mitä päivän aikana on tapahtunut, ajattelen, että no niin, ei mennyt tämäkään päivä hukkaan”, Sanna kertoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Sanna Kuronen (@kuronenkansienvalista) jakama julkaisu

Sannan kehittämä kuuden tukisanan lokimenetelmä esitellään tuoreessa Loki-kirjassa (Nemo). Menetelmän idea on se, että tukisanat – luin, katsoin, kuuntelin, tutkin, tein ja koin – auttavat kirjoittamisessa alkuun ja tekevät homman helpoksi kenelle tahansa.

Loki on riisutumpi versio viime vuosina suosituksi tulleesta ”bullet journalista” eli bujosta, jota käytetään menneen kuvailun sijaan tulevan suunnitteluun. Bujoilu keskittyy kirjoittamisen lisäksi paljolti kirjan persoonalliseen koristeluun. Loki sen sijaan on oma henkilökohtainen päiväkirja, jota ei tarvitse pyntätä tai näyttää muille.

Yksinkertaisesta tavasta tehdä merkintöjä kirjaan päivittäin voi Sannan kokemuksen mukaan olla merkittävä vaikutus onnellisuuteen.

”Elämästäni on tullut lokikirjan myötä tuntuvampaa. Kiinnitän enemmän huomiota minulle merkityksellisiin asioihin. Ja se on onnellisuuden perusasioita, että tuntee elävänsä itselleen merkityksellistä elämää.”

Lue myös: Miten kriisistä selviää ehjin nahoin? Joogaopettaja Noora Lintukangas kertoo, kuinka elämän karikoista pääsee eteenpäin

Idea lähti kriisistä

Nuorena aikuisena Sannan laukussa kulki aina paperinen viikkokalenteri. Sanna ei käyttänyt kalenteria niinkään tulevan suunnitteluun, vaan kirjoitti siihen, mitä oli viime aikoina tehnyt. Sanna merkitsi kalenteriin, milloin oli käynyt museossa tai katsonut leffan. Jälkeenpäin kalenterista oli helppo tarkistaa, mitä oli viime aikoina tullut tehtyä.

Sitten tulivat ruuhkavuodet, eikä Sanna enää ehtinyt pitää kalenteria. Tilalle tuli digitaalinen kalenteri, jossa oli vain tärkeät lasten viemiset ja tuomiset ja työasiat.

Samalla arjesta tuli yksitoikkoista. Päivät täyttyivät velvollisuuksista ja alkoivat muistuttaa toisiaan. Oma aika ja inspiroivat hetket jäivät vähemmälle. Silloin harvoin, kun Sanna kävi leffassa tai museossa, niiden anti väljähtyi muistista nopeasti.

”Oli fiilis, että päivät vain kuluvat ja elämä menee hukkaan. Se oli varmaan neljänkympin kriisi.”

Vuonna 2019 Sanna heräsi siihen, että hänen täytyisi tehdä arjesta innostavampaa. Hän päätti kiinnittää huomionsa arjen hyviin hetkiin ja kirjoittaa niistä lokikirjaansa. Hän teki joka päivälle oman ”ta-daa-listan” eli listan päivän pienimmistäkin saavutuksista.

”Ajattelin, että nyt täytyy saada jotain irti tästä elämästä. Minun täytyi todistaa itselleni, että kaikki aika ei mene vain rutiineihin ja velvoitteisiin. Arjessa tapahtuu paljon mielenkiintoista, jonka muisti hävittää, ellen kirjoita siitä.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Sanna Kuronen (@kuronenkansienvalista) jakama julkaisu

Sääntöjä ei ole

Sanna saattaa kirjoittaa lokikirjaansa sivun täydeltä sitaatteja elokuvasta tai piirtää kuvia meren aalloista tai mökkinsä sisustuksesta. Joinakin päivinä riittää lyhyt raportti päivän tapahtumista.

Kirjassa ei ole sääntöjä. Joskus Sanna ei välitä tukisanoista lainkaan ja piirtää niiden päälle tai liimaa sivuille lehtileikkeitä tai elokuvalippuja. Joskus hän viittaa merkinnöissään aikaisempien päivien merkintöihin, tyyliin: ”Katso 5.3.2020”.

Sanna ei näytä lokikirjojensa sisältöä kenellekään muulle. Hän ei halua ajatella, että niitä säästettäisiin jälkipolvia varten. Sanna kirjoittaa vain ja ainoastaan itselleen.

”Käsialani on niin koukeroinen, etteivät 1- ja 3-luokkalaiset lapseni osaa lukea sitä. En usko, että teksti olisi heille kovin kiinnostavaa. Puolison olen antanut ymmärtää, että tämä on ihan privaattikamaa”, Sanna nauraa.

Lue myös: Yksi asia parantaa tutkitusti unta ja rauhoittaa levottoman mielen – 3 erilaista rentoutusharjoitusta, joita kannattaa kokeilla heti

Lokikirja kannustaa toteuttamaan haaveita

Nyt Sanna kirjoittaa jo viidettä lokikirjaansa. Aluksi kirjat olivat tavallisia muistikirjoja, joiden sivujen reunaan hän kirjasi kuusi tukisanaa. Nyt käytössä on Sannan oma, vasta julkaistu Loki-kirja.

Lokikirjan myötä Sanna on pyhittänyt enemmän aikaa omiin kiinnostuksenkohteisiinsa. Hän on esimerkiksi oppinut olevansa hyvin tiedonjanoinen. Kerran hän luki pienen kirjan sudenkorennoista ja innostui niistä niin, että keräsi niistä valtavasti tietoa. Opitun kirjaaminen lokikirjaan on kannustanut Sannaa sukeltamaan syvemmälle sudenkorentojen maailmaan.

”Kun keskittyy omiin kiinnostuksiinsa, voi löytää jotain uutta itsestään. Kaikilla on mielenkiinnonkohteita, ne pitää vaan löytää.”

Sanna uskoo, että lokikirjan kirjoittamisesta voi olla apua moneen. Se voi auttaa löytämään itsensä tai toimia apuna jossain tietyssä elämänmuutoksessa tai projektissa. Ennen kaikkea kirjoittaminen voi tehdä näkyväksi sen, mistä nauttii. Se puolestaan voi antaa osviittaa siitä, mihin suuntaan elämässä kannattaisi mennä, oli se sitten uusi urapolku tai useampi leffailta viikossa.

”Tämä ruokkii itse itseään. Kun näkee, kuinka paljon innostavia asioita ympärillä tapahtuu, haluaa lisää mielenkiintoista sisältöä elämäänsä. Voi herätä ideoita, mitä sitä voisi tehdä huomenna.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sanna, 43, aloitti päiväkirjan kirjoittamisen aikuisena – lokimenetelmä ravisteli hänet irti ikäkriisistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.