Suhteet

Miten manipulaattorin tunnistaa? 7 merkkiä saattavat paljastaa totuuden

Manipulointi voi olla pelkkää ajattelemattomuutta tai härskiä hyväksikäyttöä. Listasimme 7 merkkiä, joiden avulla hahmotat, mistä on kyse. 

Tunnet ehkä tyypin. Jotenkin hän saa sinut aina toimimaan mielensä mukaan. Hän on tämän tästä pulassa, josta pääsemiseen hän tarvitsee juuri sinun apuasi.

Lue myös: Onko läheisesi vaikea luonne? Näin toimit hankalan tyypin kanssa

Huomaat tekeväsi yksin ikävät työt, vaikka hän vannoi osallistuvansa. Kun tulee aika maksaa lasku, hänellä on taas unohtunut lompakko kotiin.

Olet alkanut epäillä, että tämä ei ole sattumaa vaan hän manipuloi sinua. Mutta miten voit olla varma, ettet vain kuvittele?

Miten manipulaattorin tunnistaa?

  1. Pidä sitä hälytysmerkkinä, jos tilanteet ovat sinun kannaltasi toistuvasti epäreiluja. Ihmissuhteet ovat vaihtokauppaa, mutta manipulaattorin kanssa vaihtokauppa on yksipuolista ja muille epäreilua.
  2. On huolestuttavaa, jos olet jatkuvasti vähän varpaillaan hänen seurassaan, odottaen hänen seuraavaa siirtoaan.
  3. Tärkeä hälytysmerkki on se, jos syyllistämistä tulee paljon. Sinulle saattaa tulla tunne, että olet ikään kuin velvoitettu tekemään hänen hyväkseen jotain. Hän voi jopa sanoa niin. On eri asia auttaa apua tarvitsevaa ystävää, kuin joutua toistuvasti ja yksipuolisesti tilanteeseen, josta ei voi kieltäytyä.
  4. Joustamattomuus on manipuloivan käytöksen tunnusmerkki. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että manipulaattorin mielestä tilanteissa ei voi toimia toisin kuin hän toimii. Näin esimerkiksi vastavuoroisuus ei ole mahdollista.
  5. Vakavammasta manipuloinnista on kyse silloin, kun se on tietoista, tavoitteellista ja tarkoitushakusta.
  6. Erityisen härskistä manipuloinnista on kyse silloin, kun siihen liittyy taloudellista hyväksikäyttöä.
  7. Vakavaa manipulointia on myös se, jos päätyy tekemään toisen töitä.

Miten manipulaattori syntyy?

Läheskään aina ihmiset eivät manipuloi tosiaan tietoisesti. Voi olla, että kukaan ei ole koskaan osoittanut manipulaattorille, että hän toimii väärin. Myös normaali terve ihmismieli on yleensä sillä tavalla laiska, että jos jokin käytös toimii, sitä toistetaan juuri siksi, että se toimii. Manipulaattori kokee oma käyttäytymisensä normaaliksi, jos kukaan ei siitä älähdä.

Manipulointi voi kummuta monesta syystä. Se voi johtua esimerkiksi hylätyksi tulemisen tai yksin jäämisen pelosta. Manipuloija voi yrittää sitoa toista itseensä välttääkseen tämän, mutta tuleekin juuri siksi karkottaneeksi ihmiset ympäriltään. Hän ei välttämättä näe oman käytöksensä vaikutusta.

Lue myös: Kun opettelet sanomaan ei, ihmissuhteesi paranevat ja alat menestyä työssäsi

On hedelmätöntä ajatella manipuloinnin johtuvan persoonallisuushäiriöistä tai ylipäätään mistään diagnoosista. Manipulointi on ilmiö, joka tapahtuu vuorovaikutuksessa. Ihan tavallisiin tilanteisiin voi rakentua manipulatiivisia asetelmia.

Miten manipuloinnin saa loppumaan?

Koska manipulointi syntyy vuorovaikutuksessa, ikävää asetelmaa voi yrittää muuttaa vuorovaikutuksessa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa pystyy pitämään omista rajoistaan kiinni, sitä parempi.

Jos rajaamista ei ole pystynyt tekemään ennen kuin tilanne on liukunut epämukavaksi, asian voi ottaa puheeksi. Syyttämistä kannattaa välttää ja puhua nimenomaan omasta näkökulmasta ja omista kokemuksista. Jos lähtee narauttamaan toista siitä, että hän on aiheuttanut sinulle pahan mielen, suuttuminen on todennäköistä.

Vaikka asettelisit sanasi huolella, on silti hyvä varautua siihen, että toinen loukkaantuu. Pahimmillaan tilanne menee molemminpuoliseksi syyttelyksi, eikä kumpikaan enää tiedä, missä mennään.

Lue myös: Helena, 59: ”Ystäväni on alkanut manipuloida minua – miten saan hänet lopettamaan?”

Toinen vaihtoehto manipuloinnin lopettamiseksi on oman käytöksen muuttaminen. Jos on ennen suostunut avuksi aina kun pyydetään, päättää, että ei enää suostu.

Jos nämä korjausliikkeet eivät tuo muutosta manipulointiin, ja varsinkin jos tilanne on alun perinkin vakava, paras vaihtoehto luultavasti on sellaisen ystävyyssuhteen katkaiseminen.

Asiantuntijana psykologi Simo Levanto.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten manipulaattorin tunnistaa? 7 merkkiä saattavat paljastaa totuuden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.