Maski voi aiheuttaa iho-oireita hyväihoisellekin: Lääkäri paljastaa konstit, joiden avulla vältät maskiaknen

Kasvomaskin tarkoitus on suojella kanssaihmisten terveyttä, mutta sen käyttö voi aiheuttaa kantajansa iholle ikäviä ongelmia. Ihotautilääkäri kertoo, kuinka kasvomaskin aiheuttamia iho-ongelmia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa.

Kasvomaskit ovat tänä vuonna tulleet osaksi myös niiden arkea, jotka eivät työskentele terveydenhuollon parissa. Kun maski yllä viettää yhä enemmän aikaa, sen alla muhivalla iholla voi alkaa näkyä varsinainen ongelmien kirjo. Maskin aiheuttama akne, epäpuhtaudet ja muut iho-ongelmat tunnetaan englanniksi nimellä maskne eli maskiakne.

Ilmiöstä on kuullut myös Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Kristiina Hintsanen.

”Maskin käyttö voi aiheuttaa näppyjä sellaiselle, joka ei ole ennen kärsinyt iho-ongelmista”, Hintsanen kertoo.

Jos iholla on jo lähtökohtaisesti taipumusta rasvoittumiseen tai akneen, tilanne tavallisesti pahenee, kun käyttää maskia.

Näppyjen lisäksi toinen yleinen ongelma on ihon kuivumisesta johtuva ihottuma. Iho voi ärsyyntyä tai hiertyä maskin alla. Harvinaisissa tapauksessa maskin sisältämät säilöntäainejäämät voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Lue myös: Millainen kasvomaski on paras? Kuinka paha on, jos kangasmaskia ei pese joka käytön jälkeen? Asiantuntijat vastaavat 31 kysymykseen kasvomaskeista

Maskiakne: Näin sitä voi ehkäistä

Jos iho on jo päässyt kehnoon kuntoon, Hintsanen muistuttaa ihon perushygieniasta, eli puhdistamisesta kerran tai kahdesti päivässä. Aknetapauksissa on tärkeää jatkaa ihotautilääkärin määräämää hoitoa.

Maskiaknea voi yrittää hoitaa ja ehkäistä ilman lääkärin apua apteekin itsehoitotuotteilla. Suosi akneiholle tarkoitettua apteekkikosmetiikkaa, joka ei kuivata ihoa liikaa.

”Maskien kanssa on tärkeää huolehtia, ettei iho pääse kuivumaan. Kosteutus on tärkeää ongelma-ihon hoidossa, joten myös maskin alle olisi hyvä laittaa suojaava kosteusvoide.”

Hyvä voide maskin alle voisi olla esimerkiksi apteekeissa myytävä vesipohjainen Humektan, joka on sekä kosteuttava että antimikrobinen, kevyt emulsio. Liian rasvaisia tai öljypitoisia tuotteita on hyvä välttää, koska ne tukkivat helposti ihohuokosia.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Vaikka maski aiheuttaisi maskiaknea, asiantuntijan mukaan sitä kannattaa ehdottomasti käyttää.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Vaikka maski aiheuttaisi iho-oireita, asiantuntijan mukaan sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Kuva: iStockphoto

Lue myös: Kärsitkö kuivasta ihosta? Älä välttele kuivan ihon hoidossa turhaan vettä ja saunaa

Testiin kannattaa lisäksi ottaa tuotteita, jotka sisältävät ihoa uudistavia ja helläsi kuorivia hedelmähappoja. Täsmälääke finneihin on bentsoyyliperoksidi, jota saa apteekista reseptivapaasti. Maskin aiheuttamaa ihottumaa voi hoitaa hydrokortisonikuureilla.

Mitä maskin alla käytettäviin ihonhoitotuotteisiin tulee, vähemmän on enemmän.

”Karsi minimiin turhien tuotteiden käyttö maskin alla, esimerkiksi kuorivat aineet ja retinolit. Miehillä after shave -voide voi kuivattaa ihoa”, Hintsanen sanoo.

Meikkiä ei kannata laittaa maskin alle lainkaan, sillä maskin tahraamisen lisäksi meikki voi tukkia ihohuokosia entisestään. Jos ajatus tuntuu hankalalta, Hintsanen suosittelee mahdollisimman kevyttä meikkivoidetta, esimerkiksi BB-voidetta.

Lue myös: Kankainen kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

Onko maskin materiaalilla väliä?

Iholle paras materiaali on hengittävä luonnonmateriaali, kuten puuvilla tai silkki. Hintsanen kuitenkin muistuttaa, että maskin teho ja luotettavuus voi kärsiä, jos materiaali on liian hengittävää.

Hyvästä maskihygieniasta huolehtiminen voi tuoda ison avun. Kangasmaski kannattaa vaihtaa riittävän usein ja pestä sopivilla tuotteilla. Likaisen maskin käyttö voi pahentaa ihon kuntoa. Lisäksi maskeja on hyvä olla useampi kappale, jotta sen voi vaihtaa vaikka parin tunnin välein epäpuhtauksien ehkäisemiseksi.

Vaikka iho-ongelmat voivat nostaa kynnystä maskin käyttöön, Hintsanen neuvoo käyttämään maskia suositusten mukaisesti, sillä sen ensisijainen tarkoitus on suojella kanssaihmisten terveyttä. Ylimääräinen käyttö olisi kuitenkin hyvä minimoida.

”Maskia kannattaa pitää kasvoilla vain silloin kun on tarpeen, eli väkijoukoissa tai julkisissa kulkuvälineissä. Autossa tai pyöräillessä se on turhaa. Ihon kunto ei ole syy olla käyttämättä maskia”, hän muistuttaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maski voi aiheuttaa iho-oireita hyväihoisellekin: Lääkäri paljastaa konstit, joiden avulla vältät maskiaknen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X