Hyvinvointi

Miksi hengitys haisee, vaikka on pessyt hampaat? Ylivoimaisesti tavallisimpaan syyhyn voi vaikuttaa helposti itse

Hampaiden kunnollisesta harjauksesta ei kannata laistaa, jos tuntuu, että hengitys haisee. Aina vika ei ole harjauksessa, vaan haiseva hengitys voi johtua myös sairaudesta.

Jos hengitys haisee, saattaa olla, että hampaiden peseminen ei ole ollut riittävää. On tärkeää puhdistaa myös hampaiden välit ja kielen yläpinta.

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta 

Tavallisia syitä hajuun ovat ientulehdus ja infektiot nielussa tai nenässä. 

Ientulehduksesta kärsii jopa 74 prosenttia väestöstä. Ientulehduksen tunnistaa siitä, ettäikenet punoittavat, turpoavat ja vuotavat verta etenkin hammasväleistä. Hoitamattoman ientulehdus voi olla varsin vaarallinenkin. Se voi edetä vähitellen suun kiinnityskudossairaudeksi parodontiitiksi, jolla voi olla terveyden kannalta vakavia seurauksia.

Lue lisää ientulehduksen tunnistamisesta ja hoitamisesta aiemmasta jutustamme: Ientulehdus voi olla hengenvaarallinen – näin tunnistat ja hoidat sen

Haju voi johtua myös keuhkoista. Toki myös syöty ruoka vaikuttaa, esimerkiksi valkosipuli aiheuttaa hengityksen haisemista.

Tietyt aineenvaihduntasairaudet, kuten diabetes tai munuaisten vajaatoimintaan liittyvä ureamia tuntuvat hengitysilmassa. Jos ihmisellä on taipumusta siihen, että mahahapot nousevat suuhun, se voi ylläpitää pahanhajuista hengitystä.

Lue myös: Onko hammastahnan fluori vaarallista? Hammaslääkäri antaa tyhjentävän vastauksen

Hengitys haisee, jos hampaat on pesty huonosti

Diagnosointi vaatii tutkimuksia, mutta ylivoimaisesti tavallisin syy löytyy huonosti pestyistä hampaista. Aina ei kuitenkaan löydy erityistä syytä.

Jotkut myös kuvittelevat, että heidän hengityksensä haisee, mikä voi olla psyykkisesti rasittavaa heille itselleen.

Lue myös Anna.fi:stä: Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Juttua varten on haastaltetu professori Jukka Meurmania Helsingin yliopistosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi hengitys haisee, vaikka on pessyt hampaat? Ylivoimaisesti tavallisimpaan syyhyn voi vaikuttaa helposti itse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.