Miksi hikilenkistä tulee iholle punaisia näppylöitä? Selvitimme vastaukset 10 kesäiseen kysymykseen ihosta  

Päivä pihapuuhissa, lenkkipolulla tai aurinkotuolissa. Illalla iho näyttää hurjalta ja tuntuu kurjalta. Ärtynyttä ihoa voi lepytellä jääkaappikylmällä perusvoiteella.

Niin ihanasti kun lämpö ja valo hipiää hellivätkin, toisinaan kesä myös hiertää iholla. Onneksi ihon saa yleensä rauhoiteltua kotikonstein. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Alexander Salava HUSista kertoo miten.

Lue myös: Kuinka korkea suojakerroin aurinkorasvassa pitäisi olla?

1. Voiko aurinkovoide ärsyttää ihoa?

Aurinkovoiteen ainesosat voivat ärsyttää herkkäihoista. Voidetta voi tarvittaessa kokeilla ennakkoon pienelle ihoalueelle käsivarren sisäpuolelle muutaman päivän ajan. Ellei iho tuossa ajassa ärsyynny, voidetta uskaltaa käyttää laajemmin.

Aurinkovoiteet ovat usein melko rasvaisia, jollaisina ne voivat aiheuttaa karvatupen tulehduksen. Se näkyy punaisina, finnejä muistuttavina näppylöinä ihossa. Voide voi pahentaa jo olemassa olevaa aknea.

2. Sipaistaanko kortisonia, jos iho ärtyy pihapuuhissa?

Piikkisten kasvien, kuten orapihlajan, käsittelystä tulee ihoon pieniä vaurioita, jotka tulehtuessaan muistuttavat pieniläiskäistä ihottumaa.

Kasvien omat, niitä syövien eläimien torjuntaan tarkoitetut aineet voivat ärsyttää herkkäihoista. Esimerkiksi kotipihoissa tavalliset tuijat voivat saada käsivarret punoittamaan, jos niitä menee muotoilemaan. Mieto hydrokortisonivoide rauhoittaa sekä vaurioitunutta että ärtynyttä ihoa.

Kasvit aiheuttavat allergisia reaktioita niille herkistyneille ihmiselle. Pihaesikko on tyypillinen kotipuutarhurille allergiaa aiheuttava kasvi. Kortisonivoiteet auttavat allergisiin ihottumiin. Myös antihistamiini voi joissakin tapauksissa lievittää oireita.

Tietylle kasville allerginen saa kasvista aina reaktion. Ärsytysihottuma ei sen sijaan välttämättä tule joka kerta.

Lue myös Anna.fi: Kuinka hyvin tunnistat luonnonkukat?

3. Mitä kasveja kannattaa erityisesti varoa?

Osa kasveista sisältää ihoa valolle herkistäviä aineita. Mooseksenpalavapensas ja jättiputket kuuluvat näihin. Niiden käsitteleminen valoisana päivänä voi nostattaa iholle kipeitä juovia ja rakkuloita.

Iholle nousseet rakkulat ovat palovammoja, joita hoidetaan voimakkaammalla, reseptillä saatavalla kortisonivoiteella. Ihoa voi myös viilentää kosteilla kääreillä.

Mikä tahansa oksa voi raapaista ihoa, ja vaurioitunut iho saattaa tulehtua. Jos kohtaa kuumottaa tai se alkaa märkiä, tarvitaan ilman reseptiä saatavaa antibioottivoidetta. Ellei se auta, hankkiudutaan lääkäriin hakemaan resepti suun kautta otettavaan antibioottiin.

4. Välttyykö suojahansikkailla kasvikiusoilta?

Suojahansikkaat ovat hyvät, mutta jos kyse on allergiasta, ne eivät välttämättä estä reaktiota. Tällöin ainoa keino on välttää oireiden aiheuttajaa.

Suojakäsineiden alle vähitellen kertyvä kosteus voi sekin ärsyttää ihoa. Puutarhahansikkaiden alle kannattaakin pukea ohuet puuvillakäsineet. Jos hansikkaiden sisälle pääsee vettä, ne vaihdetaan kuiviin. Käsien pesun ja rasvauksen jälkeen käsien pitää antaa kuivua kunnolla ennen kuin pukee hansikkaat.

Käsien kutina, hilseily ja punoitus ovat merkkejä käsi-ihottumasta. Näkyvän ihottuman hoidossa tarvitaan lääkäriä. Mitä nopeammin ihottuma hoidetaan, sitä helpommin se saadaan kuriin.

5. Miksi hikilenkistä tulee iholle punaisia näppylöitä?

Hikinäpyt ovat usein kolinergistä nokkosrokkoa, jonka ihon lämpeneminen ja mekaaninen hankaus aiheuttavat yhdessä. Näpyt nousevat yleensä ylävartalolle ja kaulaan joko treenin aikana tai myöhemmin suihkussa.

Kutina tekee niistä kurjia. Antihistamiini voi auttaa, mutta se kannattaa ottaa tuntia, paria ennen treeniä.

Ihon viilentäminen treenin jälkeen usein auttaa, joten suihkun termostaatti kannattaa kääntää viileämmälle. Pesun jälkeen iholle levitetään kevyttä perusvoidetta.

6. Sopivatko lääkkeet ja aurinko yhteen?

Osa tulehduskipugeeleistä aiheuttaa valo­ihottumaa niiden käyttöalueilla. Suun kautta otettavista lääkkeistä esimerkiksi tetrasykliini-antibiootit sekä jotkut sydän- ja verenpainelääkkeet herkistävät ihoa valolle. Niiden aiheuttama reaktio tulee kaikille aurinkoaltistuneille alueille.

Jos pakkaussetelissä on maininta lääkkeen valolle herkistävästä ominaisuudesta, käyttäjän kannattaa välttää aurinkoa keskipäivän kuumimpien tuntien aikaan. Muina aikoina paljaaksi jäävä iho on hyvä suojata suojavoiteella.

7. Uskaltaako kesällä ulkoilla lainkaan, jos iho ärtyy auringosta?

Herkkäihoisen kannattaa välttää ulkona liikkumista voimakkaimman ultraviolettisäteilyn aikaan. Tässä ei kannata luottaa omiin tuntemuksiin, vaan seurata sääennusteen yhteydessä kerrottavaa UV-indeksiä.

Auringolta suojaudutaan, kun UV-indeksi on kolme tai enemmän. Kun luku on 5–6, herkkäihoisen kannattaa miettiä, olisiko viisasta siirtää ulkoilu varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan.

8. Saako ärtyneen ihon kanssa saunoa?

Lämpötilan vaihtelut sekä voimakas ihon hankaaminen pestessä ja vihtoessa voivat olla ärtyneelle iholle liikaa. Esimerkiksi atooppinen ihottuma, couperosa-iho ja ruusufinni voivat pahentua saunomisesta ja kylpylän lämpimissä altaissa loikoilusta.

Jos iho on ehjä, kosteat, lempeät löylyt tuntuvat usein hyviltä. Ihosta poistunut kosteus tulee korvata saunan jälkeen perusvoiteella.

9. Voiko ihon sietokykyä kasvattaa?

Nykyään ihoa pestään runsaasti ja voimakkailla aineilla. Saippuapitoinen pesuaine vie ihosta sen omaa suojakerrosta. Mattopyykillä käytetty mäntysuopa voi olla käsien iholle liikaa, ellei käsiä suojata kumihansikkailla.

Happamat pesunesteet ovat saippuaa hellempiä. Herkkä iho pitää perusvoidepesusta.

Päivittäinen ihon voitelu perusvoiteella huolehtii ihon kunnosta.

10. Miten iho kestää ahkeran käsien pesun ja desinfioinnin?

Hyvä käsihygienia on tehokas tapa estää tarttuvia tauteja, mutta se kuivattaa ja voi ärsyttää ihoa.

Saippuapesun tarkoituksena on poistaa käsistä näkyvää likaa. Elleivät kädet ole silmin nähden likaiset, osa saippuapesuista kannattaa korvata oikeanlaisella käsihuuhteella. Alkoholia sisältävä käsihuuhde kuivattaa käsiä. Glyserolia sisältävä huuhde vähentää ärsytystä ja on hellempi käsille.

Pesun jälkeen kädet on hyvä voidella rasvaisella, esimerkiksi keramideja sisältävällä perusvoiteella.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi hikilenkistä tulee iholle punaisia näppylöitä? Selvitimme vastaukset 10 kesäiseen kysymykseen ihosta  

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X