runo, runous, runoterapia, runojen terapeuttisuus, runot hoitavat, runot ylläpitävät terveyttä, runous edistää terveyttä

Runouden yllättävät terveyshyödyt: Voi tehostaa ajattelua ja helpottaa masennusta

Sekä runoja lukemalla että kirjoittalla voi hoitaa terveyttään ja ylläpitää hyvinvointiaan. Psykologi Mia Öblom kertoo, että runous voi helpottaa jopa masennusta. 

Lue runoja! Runojen lukeminen ei ole ainoastaan hauskaa ajanvietettä, vaan runous edistää terveyttä monella tavalla. Psykologi ja runoilija Mia Öblom kertoo, että muun muassa samaistuminen runojen aiheisiin voi eheyttää vaikeita asioita käsittelevää ihmistä. Myös masentuneen hoidossa runoudesta voi olla hyötyä.

Lue myös: ”Olet kaunein, mitä tiedän” – 10 runoa, jotka haluat jakaa rakkaallesi

1. Lue runoja: Runous voi helpottaa masennusta

Professori Philip Davisin mukaan runojen lukeminen aktivoi juuri niitä osia aivoista, jotka masennus lamaannuttaa. Runoista voikin olla apua masentuneen hoidossa.

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että luova kirjoittaminen voi esimerkiksi auttaa kontrolloimaan kipua ja masentunutta mielialaa. Runot voivat muun kirjallisuuden tapaan toimia masentuneen ihmisen apukeinona omien kokemuksien työstämisessä”, psykologi Mia Öblom vahvistaa.

Lue myös: Tunnista masennuksen oireet – näitä merkkejä kannattaa tarkkailla!

 

lue runoja, runo, runous, runoterapia, runojen terapeuttisuus, runot hoitavat, runot ylläpitävät terveyttä, runous edistää terveyttä

2. Aivot pysyvät vetreinä

Runojen lukeminen haastaa ja muokkaa aivoja. The Telegraph -lehdessä uutisoidussa tutkimuksessa todettiin, että erityisesti runojen yllättävät sanavalinnat ja uniikit tavat yhdistellä niitä toisiinsa stimuloivat aivoja myönteisesti.

Self help -oppaiden sijaan itseään kannattaakin siis hoitaa runoilla, sillä itsehoito-oppaat ja viihdekirjat ovat usein ennalta-arvattavia ja kieleltään yksinkertaisia eivätkä ne haasta aivoja samalla tavalla kuin runot. Runojen lisäksi aivoille haastetta tarjoavat myös klassikot, joiden vanhahtava kieli saa myös aivot hyppimään ilosta.

Koska runot käyttävät kieltä luovasti, niiden lukeminen synnyttää oivalluksia ja luo uusia yhteyksiä aivoihin. Runojen lukeminen saa myös näkemään asioita uusilla tavoilla. Runous vaikuttaa samalla tavoin sekä vanhoihin että nuoriin aivoihin.

Lue myös: 10 kauneinta runoa elämästä: ”Luota kyynelten jälkeen ja opi elämään”

3. Apua tunteiden työstämiseen

Professori Philip Davisin tutkimuksissa selvisi myös, että runojen lukeminen lisää aktiivisuutta erityisesti oikeassa aivopuoliskossa. Kyseinen alue hallinnoi muun muassa omaelämäkerrallista muistia. Vaikuttaakin siltä, että runot auttavat lukijaa käsittelemään oman elämän varrella sattuneita tapahtumia. Runoista voi siis olla apua esimerkiksi elämän kipupisteiden työstämisessä.

”Runous voi herättää ihmisessä muun muassa ymmärrystä ja empatiaa, ja auttaa työstämään niitä elämänalueita, joihin ihminen kaipaa apua. Runouden avulla voi käsitellä vaikeitakin teemoja. Samaistuminen runon aiheeseen ja runon minään voi eheyttää, selkeyttää ja auttaa normalisoimaan omaa kokemusta”, Mia Öblom kertoo.

Tunteita voi käsitellä runojen lukemisen ohella myös runoja kirjoittamalla. Metaforat ja kuvakieli voivat auttaa kirjoittajaa kuvaamaan niitä kokemuksia, joita on muuten vaikea sanallistaa. Koska runot ovat luonteeltaan abstrakteja, tunteita voi olla helpompi kirjoittaa lyriikaksi kuin ilmaista suoraan.

Lue myös: Kauneimmat runot kuolemasta – ”Tehdään pesä itkulle, maailman kaikille kyyneleille”

Lähteet: Psychology Today, The Telegraph, The Reader Blog, Psyblog

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Runouden yllättävät terveyshyödyt: Voi tehostaa ajattelua ja helpottaa masennusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X