Hyvinvointi

Eteerinen öljy ei aina ole aito – asiantuntija antaa 7 vinkkiä, miten tunnistat laadukkaan öljyn

Eteerisen öljyn nimellä myytävä tuote saattaa olla käsitelty tai synteettinen. Diplomi-aromapraktikko neuvoo, miten ostat laadukkaan öljyn.

Tuoksu voi johtaa harhaan. Pullosta nouseva tuttu tuoksu saattaa olla luotu synteettisesti, vaikka pulloa mainostettaisiin eteerisenä öljynä. Aito eteerinen öljy on sataprosenttinen luonnontuote eli siis synteettisen vastakohta.

Lue myös: Eteeriset öljyt – näin kuusenhavu ja 4 muuta tuttua tuoksua voivat vaikuttaa mielentilaan

”Valitettavasti tänä päivänä myydyistä eteerisistä öljyistä noin 80 prosenttia ei ole aitoja eteerisiä öljyjä, vaan niitä on joko käsitelty jollain tavalla tai ne ovat ylipäätään täysin synteettisiä”, diplomi-aromapraktikko Päivi Blöchl harmittelee.

Päivi Blöchl
Päivi Blöchl

Eteerisiä öljyjä käytetään aromaterapiassa

Eteeriset öljyt erotetaan muun muassa joko höyrytislaamalla tai kylmäpuristamalla kasvin osista, kuten kukista, lehdistä tai oksista. Eteeriset öljyt voivat eri tavoin käytettyinä vaikuttaa ihmisen mieleen ja kehoon. Ne voivat muun muassa kohottaa mielialaa, rentouttaa tai puhdistaa huoneilmaa.

”Synteettisillä tuoksuilla ei ole parantavaa vaikutusta, toisin kuin eteerisillä öljyillä on. Toki nekin voivat laukaista muiston ja tuoda huoneeseen halutun tuoksun”, Blöchl sanoo.

”Tieteellisiä tutkimuksia eteeristen öljyjen vaikutuksista on tehty, mutta vielä tarvitaan kliinisiä tutkimuksia ja lisää kokemuksia. Monessa maassa aromaterapiaa käytetään kokonaisvaltaisena hoitomuotona koululääketieteen rinnalla.”

Synteettisen ja aidon eteerisen öljyn ero on muun muassa molekyylien koossa. Synteettisen tuoksun molekyylit ovat hyvin suuret, ja tuoksun voi haistaa iholla vielä tuntienkin päästä. Eteerisen molekyylit ovat pienen pieniä, ja tuoksu haihtuu iholta nopeammin.

Blöchl neuvoo tarkkailemaan seuraavia asioita, kun olet ostamassa eteeristä öljyä.

Lue myös: Huoneilmaa kostuttava diffuuseri on tämän hetken sisustustrendi – onko ilmankostuttimesta oikeasti hyötyä?

Laadukkaasta eteerisestä öljystä löytyvät nämä tiedot

  1. 100 % luonnollinen tai aito, luonnollinen eteerinen öljy
  2. kasvitieteellinen nimi eli latinankielinen nimi
  3. kasvin alkuperämaa
  4. kasvin mahdollinen kemotyyppi, käytetty kasvinosa ja tuotantomenetelmä
  5. tuotteen soveltuvuus aromahoitoihin tai aromaterapiaan sekä huoneilman tuoksutukseen sekä tuotteen käyttörajoitukset
  6. viimeinen myyntipäivä
  7. eränumero

Lue myös: Tuoksuilla voi myös sisustaa – tuoksukulttuuri tulee Suomessakin julkisiin tiloihin ja koteihin

Tutki myös hintaa

”Jos saman valmistajan kaikkien eteeristen öljyjen hinta on lähes sama, ne kannattaa jättää hyllyyn. Jokaisella eteerisellä öljyllä on oma hintansa, ja hinnat vaihtelevat paljon.”

Blöchl luettelee tämän hetken hintaesimerkkejä: 10 ml appelsiiniöljyä maksaa noin 4–8 euroa, kun taas 1 ml intialaista santelipuuta voi maksaa 30–40 euroa. 10 ml vuorilaventelia voi maksaa 15 euron molemmin puolin.

Samoin, jos hinta on todella halpa tai todella kallis, on hyvä pysähtyä tutkimaan öljyä tarkemmin.

Lopuksi vinkki! Oikea tapa haistaa eteeristä öljyä on haistaa sitä korkista. Suoraan pullosta haisteltuna tuoksu on liian voimakas.

Lisätietoja aromaterapiasta löydät Aromafoorumi ry:n sivuilta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eteerinen öljy ei aina ole aito – asiantuntija antaa 7 vinkkiä, miten tunnistat laadukkaan öljyn

Sinun täytyy kommentoidaksesi.