Hyvinvointi

Ikä muuttaa ruokahalua – asiantuntija kertoo, milloin seniorin kannattaa hakeutua ravitsemusterapeutille

Seniorilla ruokailu ja uni kulkevat usein käsi kädessä. Syömisen pulmia voi ratkoa yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa.

Ikä muuttaa ruokahalua. Vaikka aiemmin lautasen on jaksanut syödä tyhjäksi, vanhemmiten aterioista saattaa jäädä osia popsimatta.

”Yhteisten ruokahetkien aikana omainen voi seurata iäkkään ihmisen ruokailua: millaisia ruokia jää herkästi syömättä? Mitä on ­helppo syödä?” neuvoo ravitsemustera­peutti Mikaela Lehtovuori Coronarian Uniklinikalta.

Iän myötä haju- ja makuaisti heikkenevät ja syljeneritys vähenee. ­Syöminen voi muuttua vaikeammaksi, kun nieleminen ahdistaa tai pures­kelu aiheuttaa kipua. Kun sylkeä on vähemmän, ruoka tuntuu jäävän kiinni kurkkuun. Myös huonosti istuva hammasproteesi tai tulehtunut suu voivat viedä ruokailusta nautinnon.

”Iäkkäälle omaiselle voi ­esitellä uusia makumaailmoja ja ruokia, ­jotka voivat maistua paremmin esimerkiksi niiden sopivamman raken­teen vuoksi. Samalla syömisestä saattaa tulla taas yhteinen iloinen kokemus”, Lehtovuori sanoo.

Lue myös: Ruokahaluttomuus piinaa erityisesti ikäihmisiä – 11 asiaa, jotka jokaisen pitäisi tietää ruokahalusta

Ravitsemuksen ja unen ongelmat kulkevat usein käsi kädessä

Ravitsemusterapeutille ikäihmisen kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, jos oma syöminen askarruttaa tai siinä tapahtuu muutoksia. Lehtovuori työskentelee erityisesti uniklinikan potilaiden kanssa. Iän mukanaan tuomat ruokailuun liittyvät muutokset saattavat nimittäin rikkoa myös unirytmin.

”Kun ikää tulee lisää, unen rakenne muuttuu samalla, kun ruokahalu vähenee. Tyypillistä on, että janon tunne katoaa, ja vettä muistetaan juoda vasta ennen nukkumaanmenoa. Silloin on melko varmaa, että uni keskeytyy vähintään vessareissun verran.”

Lue myös: Serotoniini ja uni: Uniongelmien taustalla voi olla serotoniinin puute

Tasainen ruokarytmi on tärkeä

Lehtovuori etsii keinoja, joiden avulla seniori saa mahdollisimman paljon yhtenäistä ja palauttavaa unta. Muutos lähtee usein ruokarytmistä.

Päivittäin syödään 4–5 ateriaa, joihin mahdutetaan tarvittavat ravintoaineet. Jos suu kestää enää pehmeitä ruokia, opetellaan tekemään ravitsevia ja maukkaita aterioita suun terveyden sallimissa rajoissa.

Erityistä huomiota tarvitsevat lihak­set. Lehtovuori kehottaa asiak­kaitaan punnitsemaan itsensä säännöllisesti. Huolena ei ­ole painon nousu, vaan tahaton painon lasku.

”Ikääntyessä rasvakudoksen osuus lisääntyy. Pudotus painossa tarkoittaa lähes aina lihasten menettämistä.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ikä muuttaa ruokahalua – asiantuntija kertoo, milloin seniorin kannattaa hakeutua ravitsemusterapeutille

Mervi Mähönen

Mikään ei sovi, vatsaa turvottaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.