Suhteet

Minnalla, 47, on kaksi siskoa, joiden seurassa hänestä tuntuu ulkopuoliselta – asiantuntija kertoo, miten välejä sisaruksiin voi lämmitellä

Sisarusten luonne-, ikä- ja temperamenttierot sanelevat paljon sitä, miten tiivistä sisaruutta voi syntyä. Jopa sukupuoli vaikuttaa, kertoo perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman.

”Meitä on kolme siskosta, minä olen vanhin. Minusta on aina tuntunut, että olen siskojeni seurassa ulkopuolinen. Siskot pitävät tiiviisti yhteyttä ja tuntuvat viihtyvän keskenään. Minua ei aina kutsuta mukaan näihin tapaamisiin. Silloinkin kun olemme paikalla kaikki kolme, tuntuu, että minut sivuutetaan. Miten pääsisin mukaan sisaruspiiriin?” kertoo Minna, 47.

Minnan kuvaama tilanne on hyvin tavallinen erityisesti silloin, kun sisaruksia on kolme.

Lue myös: ”Vanhemmat eivät voi rakastaa lapsia samalla tavalla – aina on sorrettuja ja lellivauvoja”

Sisarusten luonne-, ikä- ja temperamenttierot sanelevat paljon sitä, miten tiivistä sisaruutta voi syntyä. Jopa sukupuoli vaikuttaa.

”On tutkittu, että länsimaissa läheisimpiä suhteita on siskoksilla, seuraavaksi läheisimpiä siskon ja veljen välillä. Veljekset ovat keskenään etäisimpiä”, perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman sanoo.

Sisarusten väliseen dynamiikkaan vaikuttaa keskeisesti myös se, miten vanhemmat ovat kohdelleet katrastaan: onko ollut tasapuolista ja tasa-arvoista? Lapsuudessa syntyneet asetelmat sisarusten välillä pysyvät usein muuttumattomina läpi vuosien.

Suoraan sanominen ei ole rakentavaa

Minna voi kuitenkin yrittää muuttaa tilannetta.

Hän voi kertoa ulkopuolisuuden tunteistaan siskoilleen.

Lue myös: Kateus, ahdistus, viha ja häpeä voivat olla myös hyödyksi! Näin käännät hankalat tunteet voimavaraksi

Tunnetaidot tarkoittavat kykyä tunnistaa omia ja toisten tunteita. Tunnetaitava uskaltaa tuntea hankaliakin tunteita, mutta hän ei lähde toimimaan tai puhumaan tunteen vallassa.

”Meillä on paljon niin sanottua suoraan puhumista. Se on tuhoisaa ja siitä on rakentavuus kaukana. Sellaisella tyylillä ei suhteita korjata.”

Suru estää katkeroitumisen

Myös omaa toimintaa kannattaa miettiä. Onko siinä jotain parannettavaa? Olenko negatiivinen? Uhriudunko? Syytänkö? Muutoksen tielle pääsee, jos suostuu huomaamaan oman osuutensa suhteessa ja muuttaa itse käyttäytymistään.

Voi silti olla, että rakentava keskustelu ja itsetutkiskelukaan eivät auta.

Lue myös: Ikuinen pikkusisko? Näin pääset aikuisena irti lapsuuden roolista

Kukin sisarus voi tehdä yhteisen suhteensa eteen vain oman osuutensa. Minnan tapauksessa iso osa riippuu siitä, miten siskot ovat valmiit muuttamaan toimintaansa ja ottamaan hänet mukaan.

”Läheisyyteen ei voi ketään pakottaa. Sen puutteesta voi kuitenkin tuntea surua. Surun kokeminen tällaisessa tilanteessa, kun läheinen sisaruus ei toteudu, on hyvä asia. Se estää katkeroitumasta.”

Sureminen auttaa päästämään irti sellaisesta, mikä ei ole mahdollista. Se tuo myös tilaa nähdä sen hyvän, mitä sisaruussuhteessa on.

Ikävimmillään läpikäymättömien tunteiden aiheuttama katkeruus tulee vastaan perintöriidoissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minnalla, 47, on kaksi siskoa, joiden seurassa hänestä tuntuu ulkopuoliselta – asiantuntija kertoo, miten välejä sisaruksiin voi lämmitellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.