Mistä löytää ystäviä aikuisena? Kokeile Facebook-ryhmiä tai uutta harrastusta

Monet kaipaavat uusia ystäviä vielä aikuisenakin. Ystävien kaipuusta kertoo se, että ystävien etsimiseen tarkoitetuissa sosiaalisen median ryhmissä on tuhansia ihmisiä. Erityistason psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta kertoo, miten uusia ystäviä voi löytää aikuisena.

Nuorena ystävyyssuhteiden solmiminen on helppoa. Koulussa, opinnoissa ja harrastuksissa pyritään rinnakkain kohti yhteistä päämäärää. Yritetään ja ponnistellaan, epäonnistutaan ja lopulta onnistutaan. Mutta mistä löytää ystäviä aikuisena? Mistä ystäviä löytyy, kun kouluvuodet ovat jo takanapäin? Voiko aikuisena enää ystävystyä?

Lue myös: ”Sain vapaaehtoistyössä iäkkäitä ystäviä – ja se oli antoisampaa, kuin osasin aavistaa”

”Opiskeluaikana ystävystyminen on helppoa, kun kaikilla on sama tavoite ja samat kokemukset. Yhdessä ponnistelu ja yhdessä yrittäminen yhdistävät ihmisiä”, tietää Väestöliiton erityistason psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Mistä löytää ystäviä aikuisena? Ennakkoluulottomuus auttaa

Kyky löytää uusia ystäviä ja muodostaa ystävyyssuhteita ei kuitenkaan riipu iästä, vaan sitä, mitä ihminen tekee. Nuoret ovat mukana erilaisissa yhteisöissä koulun, opintojen ja harrastustensa ansiosta. Niissä ystävystyminen käy kuin itsestään.

”Aikuisella tällaisia järjestettyjä yhteisöjä on yleensä vähemmän. Perheen perustaminen sitoo entistä enemmän kiinni kodin kuvioihin, eikä tule liikuttua enää yhtä aktiivisesti kuin nuorena. Siksi uusia ystäviä ei välttämättä aikuisena löydä yhtä helposti”, Vaaranen pohtii.

Aikuisena ihminen voi tosin olla uusien ihmisten suhteen ennakkoluuloton ja tilaisuuden koittaessa tutustua ihmisiin helposti.

”Uuden ihmisen kanssa voi ryhtyä juttelemaan, vaikkei olisi mitään yhteistä ihan vain siksi, että istutaan vierekkäin junassa. Sitähän ei koskaan tiedä, mitä siitä keskustelusta lopulta syntyy.”

Yksinäisyys voi vaania uudessa elämäntilanteessa

Monet kaipaavat uutta ystävää aikuisena. Ystävän tarve voi johtua monistakin eri syistä. Elämäntilanteiden muuttuessa ja asuinpaikkakunnan vaihtuessa voi yhtäkkiä havahtua siihen, että vanhat ystävät ovat jääneet toiselle paikkakunnalle ja uusien ystävien löytäminen vie aikaa.

”Muutto paikkakunnalta toiselle työn, opiskelun tai parisuhteen perässä voi aiheuttaa sen, että tarvitsee uusia ystäviä aikuisena. Uusien ystävien tarve voi nousta esiin silloinkin, jos joutuu jäämään tuttujen sosiaalisten kuvioidensa ulkopuolelle esimerkiksi työttömyyden tai sairauden takia. Raskausaika ja lapsen kanssa kotiin jääminen ovat iso loikka työpaikan sosiaalisesta elämästä, jossa päivän aikana moikataan monia ja kysytään useammat kuulumiset. Yhtäkkiä huomaakin olevansa yksin kotona kännykkänsä kanssa odottamassa, että puoliso tulisi kotiin”, Vaaranen toteaa.

Uusia ystäviä yhdessä tekemisen kautta

Ystävyydessä on tärkeää, että voi olla oma itsensä ystävän seurassa. Ystävyys ei kariudu erimielisyyksiin, antaa paljon anteeksi, eikä häviä, vaikka välissä olisi vuosikymmeniä, jolloin ystävää ei tapaa. Siitä huolimatta kaikki ystävyyssuhteet eivät kanna läpi elämän. Joskus ystävät jäävät taakse, kun tietyt elämänvaiheet jäävät taakse.

”Kun opiskeluvaihe tai äitiysloman aikainen hiekkalaatikkorinki jäävät taakse, ihminen voi kaivata rinnalleen uusia ihmisiä, jotka tulisivat luontevasti lähelle”, Vaaranen kertoo.

Mistä löytää ystäviä aikuisena? Vaaranen kannustaa uusia ystäviä kaipaavaa hakeutumaan yhteisöllisen tekemisen pariin ja paikkoihin, joissa uusiin ihmisiin tutustuminen käy luontevasti.

”Moni on pettynyt, kun kuntosalilta ei löydykään uusia ystäviä. Siellä ihmiset ovat vain treenaamassa omaa lihaskuntoaan, eivät tsemppaamassa toisiaan. Parhaiten uusia ihmissuhteita syntyy paikoissa, joissa tehdään asioita yhdessä, vaikkapa tanssitunnilla tai harrastajateatterissa. Ponnistellaan, onnistutaan ja epäonnistutaan yhdessä – aivan kuin nuorena koulussa.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mistä löytää ystäviä aikuisena? Kokeile Facebook-ryhmiä tai uutta harrastusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X